Carina Ödebrink (S) debatterar om den sociala allemansrätten.
Värna den sociala allemansrätten!
Hälsa är en mänsklig rättighet och inte en kommersiell vara på en marknad.
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna slår fast att bästa möjliga hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet. I den svenska hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf är kravet att hela befolkningen ska erbjudas en god vård på lika villkor oberoende av social position och köpkraft.
Under den gångna mandatperioden har det skett förändringar som på sikt riskerar alla människors tillgång till den bästa hälso- och sjukvården.
Trots löften från Reinfeldt i valrörelsen 2006 har den borgerliga regeringen öppnat upp för privatisering av sjukhus och till att öppna gräddfiler inom den offentliga sjukhusvården för försäkringspatienter.
Lagen om valfrihetssystem (LOV) och vårdvalet innebär etableringsfrihet för, offentligt finansierade, kommersiella vårdföretag.
Etableringsfriheten står i direkt strid mot Hälso- och sjukvårdslagen som slår fast att ett landsting skall ”planera sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov av sådan vård. Planeringen skall avse även den hälso- och sjukvård som erbjuds av privata och andra vårdgivare”.
Här har kommersiella intressen vägt tyngre än alla människors rätt till sjukvård. Valfrihet och mångfald har blivit synonymt med marknadsorientering och privatisering.
Mot Moderaternas kommersialisering av hälso- och sjukvården står ett Socialdemokratiskt alternativ:
• Sjukvården ska finansieras av oss tillsammans via skatten. Avgifterna till vården ska vara låga, på sikt vill vi ta bort avgifterna till primärvården helt. Det säkerställer att alla, oavsett plånbokens storlek, kan söka vård när man behöver.
•Sjukvården ska fördelas efter behov där den som har störst behov går först. Vi säger nej till gräddfiler i vården!
•För att leva upp till kravet om en god vård på lika villkor måste vi säkerställa en demokratisk styrning av den offentligt finansierade primärvårdens lokalisering. Det är självklart att du som patient ska ha ett inflytande och känna delaktighet i den vård du behöver. Lika självklart är det att vi tillsammans har ett inflytande över de gemensamma resurserna vi avsätter till hälso- och sjukvården.
Carina Ödebrink (S)
Landstingskandidat