I dag har det varit kyrkogårdsvandring i Hagshult och Lennart Fag berättade om människor som verkat i bygden och som nu funnit slutlig vila. Det handlade om riksdagsmän, soldater, torpare med flera. Man hade koncentrerat sig på Kushult, Starkeryd och Mörkhult.
Kring 25 personer hade kommit för att lyssna men också ge egna minnen av personer som är begravda eller om sådant de hört av andra om dem det handlade om i dag.
Bernt Emanuelsson bistod Lennart Fag och en som extra mycket att berätta var Margaretha Widestrand från Jönköping. Hon har släkt i Hagshult och ett sommarställe. Hon hade många speciella minnen, ofta roliga sådana.
En av tidernas mest kända Hagshultsbor är Carl Johan Jonsson – i riksdagen ofta kallad Jonsson i Mörkhult. Hans gravsten var en av dem som studerades och man berättade en hel del om Jonsson. Han gav 1921 ut skriften ”Några minnen och erinringar från riksdagsmännens resa genom norra Sverige år 1921”.
Det berättades och gavs minnen från både bemedlade och mindre bemedlade som vilar på kyrkogården.
Kyrkogårdsvandringen var inledningen på Vägkyrkan i Hagshult och vi återkommer med reportage från denna.
Synd att jag inte kund vara där. Kunde berättat lite om en del som ligger begravda där bla stenen nära kyrkan som är min Farfarsfar Per Aron Danielsson och hans fru Elise. Han var född på Rusthålleriet i Norra Hult Tofteryd, där har min släkt bott i 7 generationer.
Starkeryd var enligt skifteshandlingarna 1844 och husförhörslängden 1856 ett oförmedlat mantal kronoskatterusthåll, fördelat på 5 ägare. Delägarna skulle tillsammans rusta en soldat.
Tidigare låg byn placerad nere vid Linnesjön, men ägorna skiftades 1844 och byn fick därmed sitt nuvarande utseende. Elises far fick sin placering uppe på toppen av backen från sjön vid vägen mellan Tofteryd och Hagshults kyrkby.
Per Aron och hans söner byggde huset i Starkeryd, och där är min far född. Numera är det min kusin Thomas Aronsson som bor där med sin familj och med hans söner har Aronssons bott där i 7 generationer.
En annan grav på bilden är Oskar och Emelia Abelssons i Kushult och de var de gamla i huset, då deras dotter och söner beslutade sig att ta emot ett Finsk krigsbarn. Och våren 1942 kom min mamma dit 5 år gammal från Södra Karelen i Finland.
Till kyrkogården i Hagshult reser jag ofta, har gått i skola där 1973-1975. är konfirmerad där, och mina nära och kära är begravda där
PS jag tror mamma har berättelsen ”Några minnen och erinringar från riksdagsmännens resa genom norra Sverige år 1921″ som Carl Johan Jonsson skrev. Jag skall se om jag kan hitta den.