Nedfallet av försurande ämnen har minskat med 90% jämfört med slutet av 80-talet.
Detta har gjort att kalkningen av sjöar och vattendrag har minskat med omkring 40% de senaste 15 åren. Detta framkommer i en nyligen publicerad rapport från Länsstyrelsen i Jönköpings län.
– Trots den stora minskningen i surt regn är många sjöar och vattendrag i länet fortfarande i behov av kalkning. Detta beror på att marken har utarmats av det tidigare mycket höga nedfallet, säger Tobias Haag samordnare av kalkningsverksamheten i Jönköpings län.
Försurningen är ett av länets största miljöproblem. Orsaken är utsläpp vid förbränning av kol och olja, främst i utlandet och från sjöfarten, som leder till surt regn. Känsliga arter av fisk, musslor, kräftor och bottendjur dör i sura vatten. I Jönköpings län är västra och södra delarna mest drabbade.
För att motverka försurningens effekter har man sedan slutet av 1980-talet bedrivit en omfattande kalkning av sjöar och vattendrag. Kalkningen finansieras av staten och länets kommuner. Under 2012 spreds 10.700 ton kalk till en kostnad av 14,3 miljoner kronor i Jönköpings län.
Kalkning är en effektiv metod för att avgifta försurade vatten. Under 2012 var kalkningens vattenkemiska mål uppfyllda i 87 % av vattendragslängden och i 96 % av sjöytan i Jönköpings län.