Våga prata om sexuell hälsa i samband med ledgångsreumatism. Det är budskapet från Kristina Areskoug Josefsson, specialistsjukgymnast i reumatologi på Värnamo sjukhus och forsknings- och utvecklingssamordnare i sjukgymnastik, när hon i september disputerar med en doktorsavhandling som handlar om hur sjukgymnastik kan bidra till att personer med ledgångsreumatism får bättre sexuell hälsa.
Begreppet sexuell hälsa är, enligt WHO:s definition, att ha det sexliv som man är nöjd med. Definitionen på vad som är en bra sexuell hälsa bestäms alltså av var och en.
Men oavsett hur man vill definiera den, visar Kristina Areskoug Josefssons forskning att kronisk värk, trötthet samt dålig fysisk och psykisk kondition försämrar den sexuella hälsan.
– Vi pratar inte så ofta med patienterna om sex. Sexuell hälsa är en mänsklig rättighet, men det är lätt att vi i vården inte ser det när det kommer en sjukdom emellan, säger Kristina Areskoug Josefsson. Här har alla vårdyrken en roll att spela.
Ingen vill ta upp ämnet först
Hon ger några exempel på hur ledgångsreumatism kan påverka den sexuella hälsan. Svullna fingrar kan göra att patienten inte vill måla naglarna eller använda ringar – och därmed inte känner sig attraktiv. Med ont i axeln kanske man inte klarar att kramas som tidigare. Minskad motion kan leda till att den sexuella aktiviteten minskar.
Det blir en ond cirkel av alltihop. Och när både vårdpersonalen och patienterna är obekväma med att prata om den sexuella hälsan blir det svårt att förbättra den.
– Både patient och vårdpersonal förväntar sig att den andra ska lyfta ämnet först. En del patienter tycker inte heller att det är någon idé att ta upp frågan, eftersom de inte tror att de kan få hjälp. En del som arbetar i vården är å sin sida rädda för att kränka patienterna, eller saknar kunskap och verktyg för att prata om sexuell hälsa.
Men det behöver inte vara så svårt att prata om detta ämne som man kanske tror. En isbrytare kan vara ett frågeformulär där frågor om den sexuella hälsan ingår som ett av flera ämnen.
– Utifrån svaren kan vårdpersonalen dessutom dra slutsatsen att om patienten har mycket smärta, låg fysisk kapacitet, låg fysisk aktivitetsnivå och är väldigt trött, så är troligtvis även den sexuella hälsan nedsatt. Då är det läge att fråga om den, säger Kristina Areskoug Josefsson.
Kristina Areskoug Josefsson visar med sin nya forskning att sjukgymnastik kan förbättra den sexuella hälsan för personer med ledgångsreumatism. Foto: Helena Dovier