Vargkommittén presenterar i morgon sin utredning och i denna föreslås att det ska bli möjligt att lättare få skjuta varg om den angriper boskap.
Enligt utredningen ska man få jaga redan efter vargens första angrepp, om det inte är en genetiskt viktig varg för stammens överlevnad.
Det föreslås även en höjd ersättning för dem som drabbas av vargangrepp.
Källa: SVT
Det är väl viktiga förbättringar att det skall räcka med ett angrepp för att vargen skall få avlivas och att ersättningen till drabbade höjs. Men vad som verkligen behövs är att något görs åt överklagandekarusellerna. I det aktuella fallet i Skåne hände detta:
1. Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt
2. Nordulv + två privatpersoner överklagade
3. Förvaltningsrätten beslutade att vargen inte fick avlivas innan man hunnit ta ställning till överklagan
4. Vargen tog fler tamdjur
5. Naturvårdsverket överklagade till Kammarrätten med önskemål om att Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens beslut om så kallad inhibition.
Larvigare än så här kan det knappast bli. Det har ju gått rutin i att en eller annan förening eller person med ambition att förhindra en nödvändig avskjutning skall kunna sätta pinnar i hjulet. Se sedan på hur det gick i fallet med Ålarydsvargen. Legal skyddsjakt kunde inte genomföras och när hela proceduren var genomtröskad blev det ingen skyddsjakt beviljad därför att man var rädd att en ”genetiskt viktig” varg skulle komma att skjutas istället (vilket ju i klartext betyder att man visste att det fanns mer än en varg i trakten).
Vad kommer att bli nästa tur i ärendet? Kommer något att överklaga Naturvårdsverkets överklagande av Förvaltningsrättens beslut? Eller kommer någon ny aktör att starta om hela proceduren genom ett nytt överklagande av Naturvårdsverkets ursprungliga beslut till Förvaltningsrätten? Hoppas lagen inte tillåter något sådant.
Varför ska reglerna lättas på när vargen ändå skjuts av de som tar lagen i egna händer??