Deltagarna i Åkers Hembygdsförenings byavandring vid Högabråten fick vara med om överraskande upptakt. Vid samlingsplatsen infann sig nämligen Claes Lindell – mannen som vill bli kommunens förste vindkraftsentrepenör.
Det var bäddat för vindkraftsdebatt men alla respekterade ”vandringsledaren” Ola Hugossons vädjan att inte debattera vindkraft utan att lyssna och ställa frågor.
Det blev en intressant vandring på berghällar och i stenkross inför de vida vyver i väster som numera utmärker området.
Claes Lindell berättade att han är sjätte generations ägare till gården i Grytås söder om Högabråten. Han driver två jordbruk, förutom Grytås också ett jordbruk vid Stenstorp i Västergötland inte långt från urangruvan vid Ranstad.
Hans tanke är att flytta över mer och mer av verksamheten till Grytås.
Idén bakom vindkraftsatsningen hämtade han från Västergötland där det är vanligt att lantbrukare bygger vindkraftverk för att öka lönsamheten vid sina jordbruk.
För fem år sedan Claes Lindell fick bygglov för två vindkraftverk på Grytås marker. Ingen överklagade beslutet den gången men uppstartstiden för projektet har varit lång.
Först avverkades skogen för att skapa ekonomiska muskler för de investeringar i flermiljonersklassen som väntade. Resultatet blev gigantiska hyggesfällor på båda sidor kring vägen ned mot Harfall men också en storslagen utsikt västerut. Han medger att fällorna efter avverkningen inte utgjorde en vacker syn med ris och sly, men pekar på att skogen nu delvis har ersatts ett öppet, grönt och böljande landskap med åkermark.
– Utan EU-bidrag, understryker han.
Men processen tog tid, bygglovstiden hann gå ut.. Därför fick han söka nytt bygglov, nu för ett vindkraftverk. För det fick han i våras klartecken i miljö- och byggnämnden. Detta bygglov har dock överklagats vilket enligt Lindell var väntat. Han räknar dock med att vinna i nästa instans.
Hans förhållningssätt till överklagandena är att regering och riksdag har beslutat att vi ska ha vindkraft här i landet
– Nu är det i princip klart att gjuta, säger Claes Lindell.
– Vi har förberett gjutningen genom att köra bort 44 000 ton sprängsten för att för fundamentet till vindkraftverket som får en navhöjd på 149 meter.
Dimensionerna på det dagbrott som han räknar med ska hysa fundamentet för vindkraftverket imponerar med sina mått. Det mäter 31 meter i diameter och ska fyllas med cirka 1 300 kubikmeter betong.
– Fundamentet blir 26 meter i diameter och får ett djup av 3,85. Runtom kommer vi att packa bergkross, säger Lindell.
– Alla underst lägger vi 90 cm bergkross och däröver två betongplattor. En som är tio centimeter tjock och en som är 30 centimeter tjock och mäter tolv meter i diameter.
Kostnaderna vill han inte precisera. Men det handlar så klart om flera miljoner.