I veckan har det så kallade Skolmåltidsupproret skickat in sina listor till kommunen från namninsamlingen.
1 318 personer ställer sig bakom skrivelsen från Malin Broddegård och Maria Backlund som bifogades namnen. Den lyder så här:
”Till Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare,
Till Barn- och utbildningsnämndens ledamöter och ersättare,
Till Kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare
Bifogat finns en namninsamling med 1318 namn som skrivit under vår namninsamling för en bättre skolmat i Vaggeryds kommun.
Vi vill att kommunen ska servera våra barn naturlig mat som är lagad från grunden med livsmedel fria från bekämpningsmedel/onaturliga tillsatser på respektive skola/förskola.
På Barn- och utbildningsnämndens bord ligger idag ett förslag att anta den tjänsteskrivelsen som stödjer ett tidigare PM undertecknat av kostchefen, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, kommundirektören samt fastighetschefen. Detta PM lyfter fram att maten ska fortsätta hanteras med cook and chill, att en måltidsutvecklartjänst tillsätts, att man satsar på renovering och upprustning av befintliga kök samt en organiationsförändring sker där KS är de som sätter mål för verksamheten och ansvarar för verksamheten. Vilka mer exakta resultat man vill att dessa förslag ska ge framkommer inte tydligt i skrivelsen. Vi vill att Barn- och Utbildningsnämnden efterfrågar ytterligare alternativ till cook and chill som hanteringsmetod. Hur skulle det se ut om man t.ex. successivt övergår till tillagningskök när man har ett visst elevunderlag (som t.ex. Jönköpings kommun gör och når framgång i, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt)? Varför har man från tjänstemannahåll inte tagit upp det alternativet och närmare granskat vad det skulle innebära?
Vi är rädda för att det förslag som ligger fortsatt kommer göra att våra barn serveras helfabrikat i samma omfattning som de görs idag, eftersom personalen menar att det är en fråga om antal personal om de ska kunna laga mer mat från grunden i centralköket.
Vi är rädda för att det förslag som ligger fortsatt kommer göra att det finns barn i förskolan som sover över lunchen och får sin mat uppvärmd en extra gång fast att det inte är tillåtet.
Vi är rädda för att det förslag som ligger fortsatt kommer göra att våra barn inte får äta med samtliga sinnen och inte får känna den ljuvliga doften av nylagad mat innan de sätter sig till bords.
Vi är rädda för att det förslag som ligger kommer göra att måltiderna i skola/förskola kommer hanteras som en ren servicefråga, när det i själva verket är att likställa med utbildning.
Vi är rädda för att det förslag som ligger kommer ta bort möjligheten för skolan och förskolan att vara den arena som kommunen och SLV lyfter fram som en förebild när det gäller mat och goda matvanor.
Vi vet att ett argument för att fortsätta använda cook and chill är pengar, men där anser vi att kommunen i första hand borde ta fram en vision, en plan för det man vill uppnå och där utmanar vi er att ni ska bli bäst i landet när det gäller skol/förskolemat, för att sedan göra en ekonomisk plan och hitta vägar att nå dit. T.ex. blev konstgräsplanen sponsrad, finns det företag som vill sponsra så våra barn får en bra mat i skolan/förskolan och får en bra grundhälsa som påverkar hur de mår längre fram i livet? Vi vet också flera kommuner som sparar pengar genom att INTE använda cook and chill, hur kommer det sig och vad skiljer Vaggeryds kommun från dem? Vi skulle gärna vilja veta vilka pengar som Vaggeryds kommun anser sig ha sparat genom att på 90-talet övergå till cook and chilll?
Ett annat argument som vi möter är att cook and chill inte är en dålig metod, att maten kan vara bra ändå. Så är det säkerligen, men utifrån alla synpunkter som vi har fått ta del av under dessa månader så är det uppenbarligen något som inte fungerar med cook and chill i den här kommunen. Det är också så att användandet av cook and chill INTE skapar någon bra förebild för våra barn. De bör från alla håll se att laga maten från grunden är det absolut bästa och det bör bli en naturlig del i deras vardag så de får med sig goda matvanor från skolan.
Vi möter också argument som handlar om att vi egentligen är lata och inte orkar laga maten hemma så vi vill att skolan ska ta ansvar istället. Vi tänker så här: de barn som får lagad mat hemma får ännu bättre förutsättningar att skapa goda matvanor, de barn som inte får lagad mat hemma får genom skolan ändå en möjlighet att få med sig goda matvanor och lära sig laga mat från grunden ändå.
Vi möter också argument som att ”jag har smakat på maten och det är inget fel på den”. Så är det säkert och smaken är tudelad, men då har man missat det vi skriver om här ovan.
Vi vill att ni vågar vara modiga och stå upp för våra barn och ungdomar, att ni ser vikten av att de får bra mat, känner lycka när de äter och på så vis får energi och lugn att kunna möta skolans och livets utmaningar bättre rustade! Den här frågan blir viktigare och viktigare för människor idag, det är en trend som har kommit för att stanna och NI har möjligheten att lyfta kommunen och göra den mycket mer attraktiv genom att prioritera den här frågan så det tydligt syns i praktiken.
Vi kommer följa tjänstemannaförslaget som ligger och vi kommer visa resten av Sverige de steg som Vaggeryds kommun tar, så gör oss till ambassadörer för något gott!”