Socialnämnden i Vaggeryds kommun vill gå en egen väg i kostfrågan. Man vill lämna cook&chill och istället satsa på två tillagningskök.Den radikala lösning läggs fram i socialnämndens remissvar på kostutredningen. Tanken är att dagens mottagningskök på Sörgården i Skillingaryd och Furugården i Vaggeryd byggs om till ”kvalitets- och kravanpassade tillagningskök”.
Tanken är att personalen på Sörgården ska omfatta fyra årsarbeten. Där ska tillagas 108 luncher, inklusive mat till Jupiter. Under kvällar och helger lagas dessutom 58 måltider.
Furugårdens tillagning beräknas ligga på 148 luncher samt 89 kvälls- och helgmåltider. Dessutom ska 70 luncher till hemtjänsten upphandlas.Den kommunala ”matproduktionen” omfattar idag sammanlagt cirka 3 000 portioner. Socialnämndens behov omfattar alltså cirka tio procent av den summan.
Så här tänker sig socialnämnden:
Den samlade personalstyrkan beräknas i socialnämndens remissvar alltså bli åtta, en ökning med 0,5 årsarbeten jämfört med dagens personalsituation. Dessutom måste storköken på Sörgården och Furugården byggas om för cirka 5,1 miljoner. Men i utredningen pekar man på att kommunens kök under alla omständigheter måste moderniseras.
Kostnaderna på Sörgårdens storkök från 1983 beräknas bli stora. Det handlar om hela 4,8 miljoner eftersom kök och utrustning; alltså maskinpark, frysutrymmen med mera, är slitna. Köket på Furugården är från 1993 och klarar granskningen bättre. Här beräknas utgifterna till endast 280 000 kronor.
Enligt socialstyrelsens Äldreguide från 2012 tyckte 57 procent av de boende på särskilda boenden i Vaggeryds kommun att maten smakar ganska eller mycket bra. Motsvarande siffror för riket som helhet är 75 procent. Snittsiffran för kommunerna i Jönköpings län är 78 procent.
Kostnaden för tillagningen beräknas till drygt 66 kronor per portion, vilket är 7,70 dyrare än idag. Men upphandlingen av hemtjänstens matlådor väntas ge en vinst på 530 000 kronor.
Vinsterna bedöms bli mer anpassad kost av högre kvalitet samt valfrihet. ”Nöjdheten” ökar vilket minskar undernäring och svinn. Summa: Nöjda och friska äldre förväntas betyda lägre vårdkostnader.