Efter att förvaltningsdomstolen sagt sitt om överklagandet går den kommunala översiktsplanen in i ännu en spännande fas. Men vad kommer att hända?
Kommunalrådet Berry Lilja vet lika lite som någon annan det rätta svaret.Fokus förskjuts från vindkraft till skjutfältet, den saken är klar.
– Dels kan beslutet naturligtvis överklagas, dels vet vi inget om hur länsstyrelsen nu kommer att agera, säger han.
– Om det blir ännu ett överklagande, nu till kammarrätten, är det inte ens säkert att man tar upp frågan igen. Det måste föreligga vissa starka skäl för att man ska göra det.
Arbetet på översiktsplanen inleddes på allvar 2008 och frågan är om den nu har nått sin slutdestination. Det finns fortfarande sprängkraft kvar i skrivningen kring skjutfältsfrågan.
– Det är först nu som staten kan agera genom länsstyrelsen. Staten hade inte, vilket jag trodde, rätt att överklaga beslutet i kommunfullmäktige. Men man har tidigare tydligt sagt ifrån att man kan komma att lämna ett särskilt förordnande om den antagna översiktsplanen skiljer sig väldigt mycket från den skrivning på en och en halv sida som fanns i förslaget till översiktsplan men som röstades ned med knapp majoritet i kommunfullmäktige.
Det var i oktober i fjol som de fyra borgerliga partiernas förslag om “att sätta ned foten” i skjutfältsfrågan vann den avgörande voteringen om den nya översiktsplanen för Vaggeryds kommun. Med siffrorna 21-19 röstades det socialdemokratiska förslaget om fortsatta förhandlingar ned. Avgörande blev att sverigedemokraten Jan-Olof Svedberg valde till sist att stödja det förslag som vann i kommunstyrelsen och som byggde på ett förslag från Centerpartiet. En Sverigedemokrat, Christian Glöckner deltog inte i sammanträdet.
Den slutliga skrivningen i översiktsplanen blev “Kommunens tillståndsgivning tillämpar samma regler runt hela skjutfältet som i övriga delar av kommunen.”
Problemet är att skjutfältet är ett riksintresse. Staten/länsstyrelsen kan naturligtvis strunta i att agera.
– Man har dock varit tydliga med att säga att man kommer att agera om översiktsplanen inte tar hänsyn till att skjutfältet är ett mycket starkt riksintresse, menar Lilja.
När den gamla översiktsplanen från 2002 antogs hade man enligt Lilja ett sådan särskilt förordnade som innebar att alla tillstånd skulle skickas till länsstyrelsen för godkännande. Den gången lär det dock inte ha varit många som märkte det.