En snilleblixt för tre år sedan födde idén. Nu är årets stora kulturhistoriska projekt slutfört. Vid 11.30-tiden på torsdagsförmiddagen nådde arbetet med den nya kyrkogårdsmuren i Åker sitt mål.
Det tog tolv arbetsdagar och en stor arbetsstyrka på cirka 20 personer att komma dit. Men resultatet är väl värd mödan. Kyrkbyns hjärta har fått ett verkligt lyft i och med att den nya stenmuren har ersatt det gamla staketet. Anblicken från stora vägen med kyrkogården, sockenstugan och kyrkan i fonden blir en helt annan. Snyggt jobbat.
Men processen började egentligen långt tidigare. För tre år sedan kläckte Erland Claesson idén.
– Tanken bara flög ur mig, minns han.
– Senare tog vi upp tanken med Leader-flickorna Anna Theorell och Sofia Skörde vid ett möte på Grönelund. Det tog sin tid. Men så småningom fick vi 456 000 kronor till projektet.
I dag kunde Theorell och Skörde med egna ögon ser hur pengarna använts. De var imponerade.
I planeringsskedet beslöt man tidigt att ge marktjänsten en nyckelroll. Ett stort antal damer har turats om att ordna frukost och middag. Avslutningsdagen var det Kerstin Elgemark och Birgita Claesson som stod för den biten. Det serverades inte bara frukost och middag utan också smarrig tårta i sockenstugan.
– Jag sätter maten allra främst. Det hade inte varit lika trevligt om vi inte haft den servicen, menade till exempel Vincenth Söderkvist.
Lennart Fritz instämde:
– Det måste vara trivsamt när man genomför ett så stort uppdrag. Den andan tycker jag har genomsyrat hela projektet. Dessutom tror jag att vi alla har känt att vi vill göra något för bygden.
Den andan har nog känts särskilt tydlig för Anders Pehrsson i Elgebo. För 90 år sedan deltog hans far Arvid och farfar Anders Magnus när det senast anlades kyrkogårdsmur i Åker.
Nu fick han förmånen att fullfölja förfädernas arbete år 1923.
Trevligt att se så mycket frivilligt arbete, som många kan se och glädjas åt. Fint lyft för kyrkan i Åker.
Jättefint jobbat. Hoppas att många nyfikna hittar till kyrkan och samtidigt tar en titt på muren.
Ja hade vi inte landsbygdsfolket och småbyarnas människor här i landet så lever inte Sverige Tänk på det i framtiden.
Imponerande. Nu måste jag åka ner till Åker och beskåda storverket. Vi smålänningar i förskingringen gläder oss både över det arbete ni lagt ner och den arbetsglädje och gemenskap arbetet synes ha gett er. För oss som har anhörigas gravar på Åkers kyrkogård betyder det mycket att kyrkogården sköts med omsorg. Tack för goda dagsverken.
Irma Carlsson