Faktaruta
Tillsammans med ledningsarbeten beräknades rivningen kosta över sex miljoner. Arbetet på reningsverket i Vaggeryd inleddes hösten 1962 och sedan skedde invigningen fram på vårkanten 1964. Kostnaden för själva rivningen av reningsverket, som inte varit i drift sedan 2002, beräknas till en miljon kronor. Dessutom tillkom 1,8 miljoner för upprustning av den pumpstation som beräknades finnas kvar som en sista rest av reningsverket. Ledningsarbetena beräknades kosta tre miljoner kronor. Mätningarna 2009 och 2011 som beskrev utsläppsvolymerna talade om årliga utläckage i storleksordningen 50 000 till 100 000 kubikmeter årligen. Men så är det alltså inte i verkligheten.I november förra året beslöt tekniska utskottet att det före detta reningsverket i Vaggeryd antingen skulle rivas helt och hållet eller delvis i samband med omläggning av spillvattenledningar. Ett år senare är det inte längre säkert att det blir så vilket kan ge betydande besparingar.
De gamla mätningarna berättade att uppåt 30 procent av avloppsvattnet läckte ut i grundvattnet från avloppsledningen under de sista 700 metrarna ned till reningsverket.
Men nu har det visat sig att det inte alls är så. Det beror på att ledningsdimensionen som låg till grund för mätningarna 2009 och 2011 var felaktig.
Mätningarna som gjordes för en knappt månad sedan berättade att läckaget ned i grundvattnet vare sig var 30 procent, som man trodde 2009, eller 16 procent, som man uppskattade 2011. Men ledningarnas dimension var i verkligheten inte 40 centimeter utan 50 centimeter. Utläckaget var i verkligheten mindre än en procent!
Det betyder också att man kanske inte behöver göra vare sig några omfattande ledningsarbeten eller riva reningsverket. Tillsammans med ledningsarbeten beräknades rivningen förra året kosta över sex miljoner.
Förslaget vid nästa veckas sammanträde med tekniska utskottet är att upphäva novemberbeslutet från förra året och att tekniska kontoret ska ta fram en ny kostnadsberäkning för åtgärder på det gamla reningsverket med pumpstation.
Reningsverket i Vaggeryd har inte fungerat som reningsverk sedan 2002.