Höstens första föreläsning på Bäckalyckan blev mycket välbesökt. 80 personer, det vill säga fullsatt, betalade entré för att lyssna till ”dubbelföreläsningen” med vaggerydsbördiga bröderna Björn och Ingmar Grenthe som med sin generösa donation skapat Grenthe-stipendierna.
Nu fick vi inte veta så mycket om bröderna Grenthes personhistoria eftersom schemat för kvällen var så komprimerat. Men Ingmar Grenthe berättade att han ett förflutet som Bäckalycke-besökare för dryga 60 år sedan.
– Där fick vi träffa flickor och dansa folkdans. Då fanns ju också folkparken men dit fick vi inte gå för våra föräldrar, berättade han.
Ett tidsdokument så gott som något som säger en hel del om efterkrigstidens Vaggeryd.
Björn Grenthe berättade att han är barndomskompis med jämnårige Göran Krantz. De två växte upp tillsammans i kvarteren söder om Västra Storgatan.
Först beskrev Björn Grenthe teknik- och materialutvecklingen inom tandimplantaten och sedan redogjorde Ingmar Grenthe för den minst lika komplexa energisituationen i världen.
Efter den allmänna förbrödringen under pausen var det sedan dags för frågestunden där det helt naturligt blev så att Ingmar Grenthe fick nästan samtliga frågor. Miljö- och energifrågorna är ju något som fångar allas intresse, låt vara på olika sätt.
Några svar på vad som är bra och dåligt ville han dock inte ge.
Han menar att det är upp till var och en, privatpersoner såväl som politiker, att ta de personliga beslut med utgångspunkt från det faktaunderlag som forskningen kommer fram till. Alla energislag har nämligen sina goda såväl som svaga sidor.
På en direkt fråga från Evald Andersson hur det var möjligt för Tyskland att avskaffa kärnkraften efter Fukushima-haveriet blev svaret att det sker till priset av kraftigt ökade koldioxidutsläpp.