Vi har fått en debattartikel från Företagarna.
Bolagsverket bäst – Försäkringskassan sämst på kontakter med småföretag i Jönköpings län
Det är i de små företagen som tillväxten sker och har skett de senaste tjugo åren. Sedan början av 1990-talet har fyra av fem nya jobb tillkommit i småföretagen. Drygt 99 procent av landets registrerade företag är småföretag.
Ett krångligt regelverk och tunga administrativa bördor minskar företagens förmåga att växa. Att lätta på regelbördan är därför mycket viktigt. Det är också ett viktigt mål, som delas av så gott som alla politiska partier. Det är småföretagen som drabbas hårdast av snåriga regler och administrativt krångel, eftersom de har färre resurser, mindre tid och inga specialister som kan hantera regelverken. Att myndigheter dessutom adresserar utskick till titlar som saknas som de flesta småföretag påvisar bristen på förståelse hur småföretag fungerar och är uppbyggda.
Hur bra är då egentligen myndigheterna på att sköta kontakter och service med de små företagen? Företagarnas nya myndighetsranking för 2013 visar på stora skillnader mellan olika myndigheter. Totalt sett har myndigheterna faktiskt blivit bättre på att ge service år de små företagen sedan den första undersökning år 2004. Men det finns mycket som återstår att göra – förbättringspotentialen är stor.
Bäst myndigheten i länet är Bolagsverket, tätt följt av Skatteverket. Sämst är Försäkringskassan och Migrationsverket. Jämfört med landet i stort får kommunala myndigheter bättre betyg än i riket totalt, medan Polisen ligger lägre, faktiskt sämst betyg i hela Sverige.
En hel del av regelbördan bestäms givetvis nationellt. Men de stora skillnaderna mellan länen visar att mycket går att påverka och förändra lokalt. Det gäller givetvis i allra högsta grad för det kommunala regelverket och för länsstyrelserna. Så långt som möjligt måste myndighetstänkandet utgå från företagarnas verklighet och anpassa sig till det. En entreprenör brinner för sin affärsidé, inte för administrationen. De arbetar oftast mer än heltid med att utveckla sitt företag, och får ta itu med administrationen på sin ”fritid”.
Mer än hälften av alla länets småföretag ser expansionsmöjligheter. 80% av alla småföretag vill växa. Här finns en potential för nya jobb och tillväxt. Men det finns hinder där regelkrånglet är ett.
Varje myndighet borde se varje företagarärende som en möjlighet till ett nytt jobb. Jobben kan bli fler om politikerna vill.
Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköping
Lars Jagrén, chefekonom Företagarna