Faktaruta
Av etapp 1 av Projekt Lagan återstår följande åtgärder: Folkets Hus: Bortkörning och gallring av träd för 6 000 kronor. Södra sidan Södra Park-bron öster: Uppstamning längs ån, siktluckor: 6 000 kronor Södra sidan Södra Park-bron, väster: Gallring några träd, alen prioriteras: 6 000 kronor. Enklare sittmöjligheter: 10 000 kronor. Exklusiva träd, komplettering vid bron, gångväg: 10 000 kronor. Resterande 137 000 kronor förs över från belysning till röjning och plockning.Det blev politisk oeinghet i tekniska utskottet kring fortsättningen på det omdiskuterade projekt som handlar om röjningen längs Lagans stränder i Vaggeryd. Belysning för sammanlagt 137 000 flyttades över till röjningsåtgärder utefter ån.
Det handlar bland annat om Vaggeryds SOK som i flera år har efterlyst belysning på det korta gångstråk som förenar Ellen Nybergs promenad och vägen till Friluftsgården, en sträcka på cirka 100 meter bortom Kvarndammens södra sida. Denna belysningsåtgärd kostnadsberäknades till 40 000 kronor och fanns med i förslaget liksom effektbelysning för 32 000 kronor vid lekplatsen mot Södra Parkbron.
Grusgången mellan Södra Parkvägen och Dammgatan föreslogs också belysning. Sammanlagt handled det om 17 ledljus-punkter för 137 000.
Men Allan Ragnarsson (M) och Jenny Larsen (KD) gjorde tummen ned.
– Vi anser att pengarna ska satsa på röjning och plockning längs Lagans stränder, säger Allan Ragnarsson.
Det håller inte tekniska utskottets ordförande Carina Ödebrink med om:
– Det var tråkigt att vi inte kunde tillmötesgå Vaggeryds SOK på den här punkten. Liksom belysningen vid lekplatsen handlar det om trygghet och säkerhet. Dessutom är det ju så att ingen tidigare haft synpunkter på detta.
Hon menar också om att politikerna måste ta ansvar för fattade beslut och pekar på de 420 000 kronor för Projekt Lagan togs i januari.
– Man måste faktiskt ta ansvar för beslut, men det finns en del politiker som slirar på detta, säger hon.
– Vilken nivå ska vi politiker ha om vi petar i gatlampor och grusstigar som gör för att skapa tillgänglighet till attraktiva områden, något som vi dessutom sagt att vi vill göra.
Av etapp 1 av Projekt Lagan återstår nu följande åtgärder och kostnader:
Folkets Hus:
Bortkörning och gallring av träd för 6 000 kronor.
Södra sidan Södra Park-bron öster:
Uppstamning längs ån, siktluckor: 6 000 kronor
Södra sidan Södra Park-bron, väster:
Gallring några träd, alen prioriteras: 6 000 kronor.
Enklare sittmöjligheter: 10 000 kronor.
Exklusiva träd, komplettering vid bron, gångväg:
10 000 kronor.
Resterande 137 000 från förs över från belysning till röjning och plockning.
Vaggeryds SOK har efterlyst belysning på den här sträckan mellan Ellen Nybergs promenad
och vägen till Friluftsgården. I bakgrunden skymtar Kvarndammen.
Har vi inte betalt AME ”röjt” där och som vi dessutom betalt för detta? Om detta hade gjorts med utbildat/yrkeskunnigt folk så hade den ”lekstuga” som varit aldrig behövts. Vi har betalt för något som: Inte är utfört som önskat och inte rensat efter sig. Tråkigt att det inte kan göras ordentligt. Nu finns det ju hopp, TU:s ordf går vidare i karriären och slutar förhoppningsvis som ordf i TU. På 2 månader borde det inte kunna hända så mycket får man hoppas, önskar henne lycka till med nya förtroendeuppdraget samtidigt!
Ett projekt, vad det än må vara skall föregås av ett behov eller önskemål att det skall komma till stånd.
Det skall då vara väl förankrat bland de styrande och deras uppdragsgivare (kommuninevånare).
När upphandlingen är klar, till lämplig entreprenör och priset är satt.
Skall beställarens (kommunens)representant kontrollera att rätt tjänst/vara är levererad och motsvarar de ställda krav på utförande och kvallitet som förelåg vid upphandlingen.
Denna kontroll, ser jag ibland som tveksamt att den utförts.
Måhända är jag färgad av mitt yrke eftersom denna typ av kontroller är vad jag dagligen utför åt mina uppdragsgivare , det kallas på Engelska för QC.
Var rädd om skattekronorna.