Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun har nu lämnat sitt remissvar på kostutredningen till kommunstyrelsen. Där för man fram kravet på ett åtgärdsplan för kosthanteringen.
I svaret pekar man nämlingen på behovet av riktlinjer för måltidsverksamheten. Vad metoden för tillagning av maten beträffar skriver man att ändrat tillagningssätt inte skulle garantera kvalitetshöjning. Dessutom skulle det kosta stora pengar.
Så här skriver kristdemokraterna:
”Det finns många olika åsikter om vad ”god mat” är och det är lätt att diskussioner förs utifrån subjektiva åsikter. Vi hör både ris och ros om matproduktionen i kommunen. Vi tror att de som lagar vår mat alla gör sitt bästa utifrån de förutsättningar som finns. Det finns även andra faktorer som påverkar matupplevelsen som inte direkt berörs av utredningen, tex lokalens utformning, hur många som äter på samma ställe, stressiga situationer osv.
Kostutredningen belyser matproduktionen på ett bra sätt och ger en rad konkreta förslag på hur vi kan förbättra måltidsverksamhet för att tillgodoser de behov som finns. Utifrån dessa förslag vill vi understryka några områden:
Riktlinjer. Att det inte finns någon fastställd policy med riktlinjer för måltidsverksamheten är en stor brist som bör åtgärdas omgående.
Tillagningssätt. Vi ser det som möjligt att uppnå ökad kvalitet inom befintligt tillagningssätt. Att ändra på tillagningssättet skulle kräva stora investeringar och garanterar inte att kvalitén ökas eller ger ökade förutsättningar för att tillgodose de behov som finns. Det är viktigt att i första hand koncentrera sig på förändringar som bidrar till en generell kvalitétsökning över samtliga ingående områden i kostverksamheten. Diskussioner bör föras vidare om distribuerad tillverkning eftersom vi vet att det är möjligt i flera av våra privata alternativa skolor/förskolor. Detta ser vi som åtgärder på sikt.
Organisation. Vi har inga synpunkter på var måltidsverksamhetens organisatoriska tillhörighet. Det är mycket viktigt att ÄO får en ökad insyn och påverkan. Att komma överens mellan förvaltningarna borde vara ett gemensamt ansvar för förvaltningscheferna. Förslagen om tydliggöra roller och ansvar är viktiga. En måltidsutvecklare skulle garantera att kvalitétsarbetet kommer igång ordentligt, men det kan diskuteras om det kan göras med befintliga resurser.
Resurser. Kostutredningen påpekar att det är jämförelsevis höga personalkostnader. Detta bör utredas ytterligare. Vi ligger jämförelsevis med andra kommuner lågt i livsmedelskostnad per portion. Vi tror det finns ett starkt samband mellan ”god mat” och livsmedelskostnader. Resurser för livsmedel bör ökas.
Medinflytande. Det är viktigt att ”kunden” ges möjlighet till medinflytande. Kostråden ges här en central roll. Vi tror vi ytterligare kan öka kundnöjdhet genom att samla in synpunkter genom använda datorteknik, tex pekskärmar för att få in synpunkter som kan förbättra matsedlar mm. Medinflytande inom ÄO kan även vara att personalen genom ett datorsystem direkt kan återkoppla saker som inte fungerat, tex om maten varit svårtuggad. Det ska vara enkelt och snabbt och förenkla för alla inblandade.
Kvalitétsarbete. Att upprätta ett fungerande kvalitétsarbete utifrån uppsatta mål är av yttersta vikt. Att genomföra små ständiga förbättringar är viktigt. Kunden ska få tydlig återkoppling på vilka åtgärder som planeras.
Kompetensutveckling. Vi tror att samband mellan kompetensutveckling och måltidkvalité är av stor betydelse. Det bör snarast tas fram kompetensutvecklingsplaner och avsättas medel för personalens kompetensutveckling.”
Näringsinnehåll. Det är viktigt att måltidverksamheten tar hänsyn till äldre och yngres olika näringsbehov. Att det finns näringsberäknade måltider och nutritionspolicyn är av stor vikt. Arbete omkring detta bör påbörjas snarast.
Hemtjänst. Vi är positiva till fortsatt utreda upphandling av matlådor som ett alternativ. För de som önskar varm mat levererad ska det även vara möjligt fortsättningsvis som alternativ. Att det då blir olika avgifter beroende på vilket system man väljer vore naturligt.
Sammanfattningsvis vill KD att måltidverksamheten presenterar åtgärdsplan för en generell kvalitétsförbättrad måltidsverksamhet. Åtgärder ska innehålla prioritet, förväntad effekt och uppskattad kostnad.”