Länets S-ordförande Carina Ödebrink och ytterligare en debatterar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Har alla samma förutsättningar att kunna fira högtider?
Villkoren på svensk arbetsmarknad hårdnar. Är det meningen att några på vår arbetsmarknad inte är lika mycket värda? Har de ingen familj att försörja och att fira jul och nyår ihop med? Skall vi göra skillnad på människor efter vilka de är eller är det så att vi ska ha samma villkor för lika arbete?
Regeringen har bedrivit en politik som medvetet bidragit till att otryggheten breder ut sig vilket gjort att folk tittar sig omkring och ställer människor mot människor. Vi tror på en arbetsmarknad med riktmärke på ALLAS lika värde. Otrygghet föder intolerans och vi ska konkurrera med kvalitet och kunskap inte med att några skall vara ”billigare” att anställa beroende på att de kommer från ett annat land.
Det krävs en handlingsplan för ordning och reda på svensk arbetsmarknad för att stoppa lönedumpning, skattefusk och utnyttjandet av svensk och utländsk arbetskraft. Det kan inte uttryckas tydligt nog: Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Sverige ska inte konkurrera genom försämrat anställningsskydd och lägre löner.
Den svenska modellen är en konkurrensfördel – otryggheten ska inte tillåtas breda ut sig.
Därför gör Socialdemokraterna och LO gemensam sak när det gäller ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden. Tillsammans har vi satt upp tio punkter för att bygga Sverige starkt för framtiden och sätta löntagarnas trygghet och intresse främst men också för att värna om konkurrens på lika villkor för företagen.
Några av de konkreta förslagen för ordning och reda på arbetsmarknaden;
Lex Laval ska rivas upp, svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige.
Det måste vara enkelt att bedöma om en person är att betrakta som egen företagare eller anställd. Därför måste lagstiftningen kring F-skattsedel ses över och förstärkas.
Ändra Lagen om offentlig upphandling så att det går att ställa sociala villkor och kollektivavtal.
Företag ska inte kunna hyra ut eller ta in arbetskraft för stadigvarande behov. Att först säga upp personal för att sedan hyra in ny personal för samma uppgifter är orimligt.
Det ska vara konkurrensneutrala villkor i åkerinäringen. De svenska åkeriföretagen håller på att helt slås ut, samtidigt arbetar många utländska chaufförer under närmast slavliknande villkor. Därför behövs en nationell samordnare för bättre regelefterlevnad och för att motverka lönedumpning och rovdrift på människor.
Vi tycker alla oavsett var man kommer ifrån, ska har rätt till ett jobb med schysta villkor och tydliga spelregler. Det skapar trygghet och frihet. Så skapar vi framtidstro hos människor och så bygger vi Sverige starkt för framtiden!
Carina Ödebrink, Vaggeryd
Ordförande Socialdemokraterna Jönköpings län
Thomas Olsson, Huskvarna
Ordförande LO, Jönköpings län
Hej Carina, det är inte svårt att skriva under på nästan allt i detta. Transportnäringen är extremt utsatt. Det började inom sjötransporter för 25+ år sedan. Men kan du då förklara hur S styrda Nyköpings Kommun kan lägga tiotals miljoner på Ryanair, vilka är ansikte för hur det inte ska gå till? Slavkontrakt, alla som nämner fackförening får sparken och nu senast sett till att få IP adresser till dem som kritiserat anonymt på Facebook. Det slutar med att Ryanair stämmer, sina numera fd anställda.
Det som måste ske är att vi konsumenter kräver att det vi köper är producerat på schyssta villkor, så länge vi tror att det går att producera en flygresa till London för tio spänn, med schyssta villkor, så har vi ett problem. Vi blir lurade för att vi vill bli lurade.
Mvh Mats
Sänkt matmoms på restauranger ger fler arbetstillfällen, detta är riktigt glädjande.
Denna åtgärd tillsammans med den kraftigt sänkta arbetsgivaravgiften , hela 50 %
lägre för anställda under 26 år har gjort att fler ungdomar har kommit till arbete.
Låt oss få behålla dessa stimulansåtgärder för främst våra ungdomar.
Win Win är konceptet !