En föreläsning om Katherine Tingley lockade för en tid sedan många till NBV-lokalen i Skillingaryd.
Det var Martin Sievers som föreläste om en kvinna som stått lite extra fokus just i år. Det är nämligen 100 år sedan hon höll sin stora fredskonferens på Visingsö. På ”öa” finns det också en hel del information om den färgstarka kvinnan och i somras besökte vi biblioteket där för att studera lite av hennes liv.
Martin Sievers har givit ut boken Purpurkvinnan : historien om Katherine Tingley och teosoferna på Visingsö
I reklamen inför boken berättas så här: Katherine Tingley umgicks med gräddan av dåtidens kändisar och hyllades av kungar och presidenter, men när hon kom till Visingsö ändrades allt. Amerikanskan Katherine Tingley var ledaren för det teosofiska världssamfundet som hade nydanande idéer inom en rad områden. Hennes tankar om internationellt samarbete, pedagogik och fångvård låg på många sätt långt före sin tid. Hon drömde om att starta en skola på Visingsö, men fick stora delar av Sverige emot sig, i en strid som satte fingret på några av de mest brännande frågorna i svenskt samhällsliv. Kyrkans makt, kvinnans frigörelse och främlingsfientlighet.
Men vem var hon egentligen och varför väckte hon så starka reaktioner? Om det handlar Purpurkvinnan – historien om Katherine Tingley och teosoferna på Visingsö.
2013 är det 100 år sedan hon höll sin stora fredskongress på Visingsö och la grunden till en skola med pedagogiska metoder som låg långt före sin tid. Boken är den första heltäckande biografin på svenska om den omdiskuterade teosofledaren som skakade Sverige och väcker frågor som är aktuella än idag, om tolerans, jämställdhet och religionsfrihet.