Skoltoaletterna och deras skötsel har hamnat i fokus under hösten. Gunnel Johansson från Skillingaryd har lämnat in ett medborgarförslag i frågan.
Med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten föreslår hon att särskilda miljöassistenter utbildas av kommunen för att se till att toaletterna hålls i dugligt skick och att ordningsreglerna efterlevs.
– Dessa assistenter ska inte städa utan underlätta för att hålla skolmiljön trevlig. Dessutom ska lektionstid tas i anspråk för att läraren ska kunna informera om allmän renhållning och hygien. Anser att detta borde vara fallet även nu. Men om det inte sker ska det påbörjas nästa termin, skriver Gunnel Johansson.
När städningen var i kommunal regi via Vsbo så funkade allt bra. Då fanns det certifiera lokalvårdare som hade utbildats för en behovstädning som uppfatades bra utav såväl elever som personal. Sedan vidtog de då styrandes nedrustning utav en väl fungerande verksamhet. Nu är det hög tid att göra som många andra kommuner, nämligen åtarta städningen i kommunal regi. För en framgångsrik skolutveckling ingår också en välfungerande lokalvård.
Då skulle man nog upphandlat behovsstädning med om man ville haft det! Att inte elever som är på väg in i vuxenvärlden inte kan gå på en toalett ens så undrar jag vart vi är på väg? Är det likadant på alla skolor eller bara på en del? In med ordning och reda med respekt för läraren, låt ungarna städa toaletterna i Hemkunskap/Konsumentkunskapen så är detta snart borta skulle jag tro. Orsak & verkan har alltid haft inverkan på barn/ungdomar.
Det är ju skillnad på städning och sanering…
Ligger det dammtussar i hörnen så är det inte ordentligt städat och behöver då en uppryckning men har man urinerat på golvet eller i papperskorgen så handlar det ju inte om att det är dåligt städat och då hjälper det inte hur ofta och noga man städar. Hur det är i vår kommun vet jag inte men viktigt att man ser vad som är vad innan man tar några beslut.