Kommunalrådet Berry Lilja förklarar de få kommunala investeringarna under 2014 med de stora satsningar som gjordes under mandatperiodens första år.
2011 investerade kommunen nästan 105 miljoner av mandatperiodens samlade satsningar på 186 miljoner kronor. Den skattefinansierade delen stod för 140 av dessa 186 miljoner kronor.
– Den investeringsbudget som togs 2010 skapade ett jätteöverhäng vilket präglat hela mandatperioden, förklarar han.
– År efter år har vi legat i topp i länet när det gäller investeringarna. Men det har tvingat oss att hålla igen på investeringarna eftersom stora investeringar genererar höga driftskostnader. Trots det har vi ju inte behövt göra några neddragningar utan tillfört 43 miljoner i driftmedel.
Han illustrerar konsekvenserna med att peka på de cirkeldiagram som tagits fram av KommunForskning i Västsverige och som beskriver kommunens utveckling under åren 2010 ,2011 och 2012 i jämförelse med länets övriga kommuner. Det gäller i princip att komma så nära cirkeln som möjligt. Cirkeldiagrammet i jämförelse med rikets kommuner har fått ett liknande utseende.
”Appelskrutten” för Vaggeryds kommun blev under 2012 betydligt mera välformad.
Sämst betyg får kommunen för kassalikviditeten.
– Vi bedömer det inte som lönsamt att sitt med stor kassa och har därför lånegarantier om det skulle behövas, förklarar Lilja.
Kommunens soliditet är inte lika god som 2010 men ändå den näst starkaste i länet.
– Kommunfullmäktige har ju ett gammalt mål på 50-procentig soliditet. 2002 hade vi 46-47 procent, säger Lilja.
– Vi har sagt att vi skulle höja soliditeten en procent per år och gjorde så 2012 till 29 procent. 2013 hade vi förbättrat vår soliditet med 2,5 procent om inte pensionsräntorna hade stigit.
KommunForskning i Västsverige skriver i sin sammanfattning att Vaggeryds kommun måste stabilisera sig på 2012-års nivå. Om inte varnar man för skattehöjningar.