Gustav Fridolin fick i dag känna på lite hur det är att vara lärare i Vaggeryds kommun.
Miljöpartiets 30-årige språkrör var inbjuden av Lärarnas Riksförbund till ett par möten med lärare i Fågelforsskolan i Skillingaryd.
Först fick han träffa medlemmar ur den lokala styrelsen. Fridolin pratade bland annat om behovet av tidigare insatser i skolan, att nuläget är ett systemfel där särskilt stöd mest sätts in först i årskurs 8 och 9. Där det borde ge mer effekt är på lågstadiet årskurs 1 till och med 3.
– Lärare får arbeta mer och mer med administration. Det är på många håll färre medarbetare i skolan noterade han och av lärare på plats fick han understrukit att detta även gäller i Vaggeryds kommun.
Han pekade på vikten av läsa-skriva-räkna-garantin. Man måste ha med sig detta från lågstadiet till mellanstadiet.
– Ser man på Finland så ger man där största stödet till elever i ettan, noterade han med tanke på de skrämmande resultaten ur Europaperspektiv där Sverige dalat nästan så långt man kan komma.
I Vaggeryds kommun blir detta ett moment 22 då man för att satsa på de lägre åldrarna måste ta bort befintligt adekvat stöd från de äldre, för att ha råd att finansiera detta. Nya pengar måste till i ett inledningsskede som sedan borde betala sig på sikt då eleverna har grunderna, läsa, skriva och räkna.
– Vi i Lärarnas Riksförbund har försökt få kommunens tjänstemän och politiker att satsa på just de lägre åldrarna då kommunen visade mångmiljonöverskott under 2013. Överskottet berodde till stor del på att Afa-försäkring betalade 10-talet miljoner tillbaka, då anställda inom kommunen inte använt försäkringen vid sjukdom och skada i arbetet. Detta borde vara ett gyllene tillfälle för kommunens politiker att satsa på skolan och detta utifrån forskning, då man vet att detta ger resultat, kommenterar Joakim Mennborg, ordförande Lärarnas Riksförbund, Vaggeryds kommunförening.
Efter mötet med styrelsen fick Gustav Fridolin ett möte med en rad andra lärare på skolan.