LCHF, Medelhavskost, GI eller husmanskost – vad ska vi egentligen äta ?
Hans Lingfors, läkare och forskare vid Futurm gav svaret vid sin föreläsning i Vaggeryd på tisdagskvällen.
Tyvärr var vi bara någonstans mellan 15 och 20 personer var tillräckligt nyfikna på fråga för att bege sig upp till Torsbo och lilla aulan på Fenix för att få svaret.
LCHF-linjens företrädare, det lär ha funnits sådana i lokalen, fick till exempel ett och annat att tänka på. LCHF innebär lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett för att nå viktminskning.
– Folk undrar vad vi håller på med här upp i Norden, berättade Lingfors apropå LCHF och tillade retoriskt att ”det går bra att gå ned i vikt genom att bara äta gelehallon”.
Vad gäller 5-2-metoden, alltså fasta två dagar i veckan, anar vi också tvekan hos Lingfors:
– Vi har ingen aning om hur 5-2-metoden kommer att fungera i det långa loppet. Hur fungerar detta socialt i hemmen?
Husmanskost, om det innebär pölsa och /eller rotmos med fläsklägg är heller inte att tänka på. Knappast GI eller Atkins heller.
Närmast det Lingforska idealet ligger väl Medelhavskosten om vi tolkat framställningen rätt.
Men hans bärande tema var att vi ska strunta i trenderna.
– Följ livsmedelsverkets rekommendationer!
Det låter som en väl intränad formulering från en statlig byråkrat men stämmer väl överens med Hans Lingfors sätt att resonera.
För att minska i vikt och uppnå ett bättre liv ska vi alltså äta så här:
• Öka intaget av grönsaker, baljväxter, frukt och bär, fisk och skaldjur , nötter och frön.
• Begränsa charkprodukterna, rött kött, drycker med tillsatt socker, salt och alkohol.
• Stå upp så mycket som möjligt på jobbet istället för att sitta.
• Äta långsamt.
• Följa ITO-metoden: Inte Ta Om.
• Välj fiberrika alternativ med mycket fullkorn.
• Om du vill äta kött, välj viltkött.
• Motionera 30 minuter om dagen.
Fler goda råd:
– Gå uppför trapporna istället för att ta hissen eller rullbandet.
– Ska du gå ned i vikt se till att tallriken blir mindre. Pröva HP-metoden, halvportionen.
– Ju oftare du äter fisk ju mindre blir risken att du ska dö i hjärtinfarkt.
Strunta i trender, ”Inte Ta Om” och ”Halvportionsmetoden” är väl bra. Jag skulle vilja lägga till ”Identifiera Hushållsgrisen”. När det blir lite mat över vid måltidens slut är det ofta någon i familjen som förbarmar sig över detta. Man äter kanske en-och-en-halv portioner. Det blir bättre om man äter trekvarts-portion och sparar den andra trekvarten i kylskåpet till en annan måltid. Men man måste ju då acceptera att äta rest-måltider och inte alltid ha nylagade rätter.
Men hur sant är det där att ju mer fisk man äter desto mindre blir risken att man dör i hjärtinfarkt? Är inte det också en modenyck? Dessutom hotas många fiskarter av överfiskning och östersjöfisken skall man inte äta för ofta p g a miljögifterna.
Stå upp på jobbet känns tveksamt känns som en tveksam rekommendation. På mitt jobb stod vi stilla i timmar och det är troligt att det var därför så många fick åderbråck. Men om man kan gå omkring istället för att sitta stilla är säkert bra.
Slutligen: på bild 1 ser man en overhead med rubriker statin respektive livsstilsförändring. Men man kan ABSOLUT INTE av de siffrorna dra slutsatsen att livsstilsförändring skulle vara effektivare, bara att båda metoderna är av värde. Tobaksbruk är exempelvis en jätteriskfaktor, så naturligtvis skall alla sluta röka. Statiner finns flera olika och de är olika effektiva. De äldre substanserna var enastående på sin tid, men nyare sorter är mera effektiva fast också dyrare (ja, jag vet att vi ännu inte alla är ense om detta). Men det finns ingen diet som kommer i närheten av den kolesterolsänkning som ens de minst effektiva statinerna ger – sedan får en viss margarintillverkare göra hur mycket vinklad TV-reklam som helst.