Narkotikabrukandet bland unga i länet är ganska oförändrat men går längre ner i åldrarna.
Det visar den folkhälsoundersökning som Landstinget i Jönköpings län gjort bland ungdomar. Den består av en enkät med frågor om hälsa, drog- och levnadsvanor.
Enkäten är omfattande och sammanlagt deltog 3861 elever från årskurs 9 och 3965 eleven från årskurs 2 på gymnasiet.
Rapporten visar ett ganska oförändrat resultat kring narkotikabrukandet men däremot visas tendenser att narkotikabruket sjunker i åldrarna. I årskurs 2 på gymnasiet uppger hela 10,2 procent av killarna och 5,6 procent av tjejerna att de någon gång använt narkotika. I årskurs 9 uppger 3,4 procent av killarna och 2,9 procent av tjejerna i årskurs 9 att de någon gång har använt narkotika.
28,9 procent av killarna respektive 19,2 procent av tjejerna i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de blivit erbjudna att få, eller få köpa, narkotika. Det är alltså mer än var 4:e kille och nästan var 5:e tjej som fått ett sådant erbjudande. Även bland årskurs 9 är det många, där uppger 15 procent av killarna och 12,8 procent av tjejerna att de fått liknande erbjudanden.
– Detta visar tydligt att samhällets insatser mot narkotika bör ske tidigt och toppa vid gymnasiestarten, säger Ingemar Ericsson som jobbar med brottsförebyggande frågor på Polismyndigheten i Jönköpings län.
Ett oroande område, där resultatet har stigit i den nya enkäten, är vem som erbjuder ungdomar att få, eller få köpa, narkotika. Det vanligaste sättet är att detta sker via någon man känner, där den personen dessutom är under 20 år.
Mer än hälften (55 procent) av de killar i årskurs 2 som går på gymnasiet och som uppger att de har använt narkotika kommer i kontakt med det från någon de känner som är ungefär lika gamla som de själva. Nästan samma sak gäller tjejerna (41 procent).
Bland dem som använt narkotika i årskurs 9 så uppger 13 procent av killarna att de var 11 år eller yngre första gången, resultatet för tjejerna i samma kategori var 7 procent. Det vanligaste svaret på just denna fråga bland eleverna i årskurs 9 var att de var 15 år eller äldre när de för första gången använde narkotika (44 procent av killarna och 43 procent av tjejerna). Däremot uppger 32 procent av killarna och 39 procent av tjejerna som använt narkotika att de enbart var 14 år vid första tillfället.
Bland eleverna i årskurs 2 uppger 89 procent av killarna och 87 procent av tjejerna som brukat narkotika att de var över 15 år första gången. De som uppger att de var 11 år eller yngre vid första tillfället finns inte på denna åldersnivå, resultatet är där 0 procent. Detta kan mycket väl tyda på att narkotikabrukandet är på väg nedåt i åldrarna vilket också går att se på antalet anmälda narkotikabrott där gärningsmannen är 15 år eller yngre.