Vaggeryds kommun vill nu undersöka hur intresset för bredband via fiber ser ut. Anledningen är en ny strategi för bredbandsutbyggnaden.
– Bredbandsutbyggnaden har tidigare legat under Vaggeryds Energi och elverket. Men nu har kommunstyrelsen avsatt 300 000 kronor för att titta över hur vi skall kunna bygga ut bredband på landsbygden, säger kommunalrådet Allan Ragnarsson.
– Det är tänkt att göras via noderna i form av de sju telestationer som finns på landsbygden. Till alla dessa ligger fiberkabel. Avsikten är att kunna skriva avtal med dem som är nätägare och att sedan bilda byföreningar som kan gräva ned ledningar till kopplingspunkterna.
I kommunstyrelsens arbetsutskott hade man en så kallad strategisk diskussion som mynnade ut i två förslag.
Vaggeryds Energi hade lämnat ett förslag om ett helhetsansvar med projektmedel för utbyggnad av fibernät i det kommunala bolagets regi samt marknadsföring av de nät som redan finns.
Det vinnande alternativet, lanserat av Stefan Ottosson (KD) med stöd av Allan Ragnarsson, var att projektmedeln skulle stanna kvar hos kommunstyrelsen med uppdrag till kommunledningskontoret att ”identifiera noder på landsbygden och att ta in kostnadsförslag för fiberutbyggnaden till dessa noder” .
Först måste man nu bilda sig en uppfattning om intresset för bredband via fiber. Bor man i tätorterna Skillingaryd, Vaggeryd eller Klevshult finns också en möjlighet att få bredband via Vaggeryds Energi som gräver ned fiber på dessa platser. Men på andra platser måste man hitta andra lösningar, som till exempel Åker.
– Där bygger kommunen nytt vatten- och avloppsledningsnät och lägger då också ned tomrör för att kunna blåsa fiber. Men till Åker är det inte Vaggeryds Energi någon fiberkabel, det är i stället Scanova som har fiber dit, berättar Raganrsson.
Det finns alltså problem att reda ut utöver intresset för bredbandsutbyggnad, avtal som ska skrivas med mera
Statens målsättning är att 90% av befolkningen senast 2020 ska ha möjlighet att ansluta till en kapacitet på 100 Mbit/s eller mer. Även om utbyggnaden av 4G pågår kommer det bli svårt att täcka alla delar med en motsvarande kapacitet som en fiber kan erbjuda.
SAMORDNING: Det var ju alldeles förträffligt att man kunnat samordna grävandet av vatten och avloppsnätet. Jag föreslog en liknande samordning med samtidig nedgrävning av el och telefoni efter Gudrun-stormen, när stora delar av näten var skadade. Det trodde jag skulle ha kunnat ge oss en helt annan driftssäkerhet i båda systemen. Förslaget ansågs innovativt men man klarade inte av att samordna sig mer än till byns mest avlägsna fastighet. Dit verkar det fungera helt OK. Luftledningen för telefoni har däremot reparerats senast idag.
TÄNKA PÅ STRÄCKNINGAR: Flera erbjudanden om bredband har efter en stund resulterat i ”nej förresten det går inte för det är för långt…men tack för visat intresse”. Detta beror inte på att det är för långt från telecentralen i Åker men på att televerket dragit ledningarna i alltför många kringelkrokar.
VAD KAN VI FÅ: Huvudfrågan för konsumenten är väl kostnadseffektiviteten. Om vi kan få kabel – vad kommer detta att kosta och vilka fördelar vi kan räkna med jämfört med trådlös internetkontakt. Eftersom bara ett alternativ varit aktuellt tills nu är det åtminstone för mig oklart vad jag i dagsläget skulle kunna vinna.
Intressant!
Sedan ett tag är vi ett gäng med undertecknad i spetsen som undersöker möjligheterna till byggnation av eget bredbandsnät i Vaggeryds kommuns norra delar. Besök hemsidan; http://www.jorarp.se för mer information och passa även på att visa ditt intresse då vi jobbar för att få till en föreningen/styrgrupp med eldsjälar som kan ge vår landsbygd det efterlängtade nätet :)
Välkommen!