Efter att Jonny Petersson tillsammans med Inger Gustavsson drivit Skillingehus Restaurang i flera år flyttade de verksamheten till Järnvägshotellet på Västra Järnvägsgatan i Skillingaryd. Det blev en stor omställning med mycket hårt arbete för att renovera det gamla huset där Järnvägshotellet idag ligger.
Huset på Västra Järnvägsgatan byggdes omkring 1910 och var då restaurang och hotell. Huset hade sju–åtta rum som gick att hyra och det fanns bara en toalett i byggnaden. Källaren hade jordgolv och här fanns även det enda badkaret. När Inger och Jonny stod i fart med att leta nya lokaler att flytta restaurangen till i början av 90–talet föll ögonen på Järnvägshotellet som nu var i behov av renovering.
– När vi bestämde oss för att ta över huset var det många som trodde vi var helt galna, skrattar Inger. Men det var även många som trodde att vi skulle klara av det hela galant.
Dock gick inte köpet av hus och tomt så smidigt då det ägdes av HSB som även ägde tre angränsande tomter. De ville inte sälja bara en av tomterna utan alla tre i ett svep.
– Det hela slutade med att kommunen köpte tomterna och sålde vidare Järnvägshotellet till oss, säger Jonny. Efter det började vi renovera och tio arbetsamma månader senare invigde vi i oktober 1993.
Trots att det inte längre fanns några hotellrum fick namnet Järnvägshotellet bli kvar.
– När vi väl kommit till rätta och började fundera på att byta namn var det redan så inbitet hos många att vi bestämde oss för att ha kvar namnet, berättar Jonny.
– Fast i början hade vi en liten plan på att bygga hotellrum på övre våningen men på grund av kostnaderna, de hårda kraven och att tid och ork inte tillät blev det inte så, tillägger Inger.
Istället blev det en festvåning med plats för större tillställningar på övre plan och servering även på botten- och källarplan. Det var mycket mat som lagades och långa timmar i restaurangen med lagning, förberedelser, tvätt och städning. Vissa dagar blev det upp till 16 timmars arbete. Efter att ha drivit restaurangen i 15 år började man dock trappa ner på verksamheten lite smått.
– Vi hade två heltidsanställda som arbetade med dagens rätt. De blev tyvärr blev sjukskrivna ungefär samtidigt. I samma veva tog vi beslutet att lägga ner dagens – ett beslut som var helt rätt för oss, berättar Jonny.
Under slutet av 00–talet började Ingers dotter Madeleine Gustavsson arbeta på restaurangen och 2010 tog hon över verksamheten.
– Efter att ha arbetat inom restaurangbranschen var det skönt att få ta en ordentlig semester. Men vi hjälper fortfarande till på restaurangen då och då, det är ju fortfarande roligt, avslutar Jonny som med Inger i dag bor granne med Järnvägshotellet.