Livet som toppolitiker inom socialnämndens sfär har otvivelaktigt sina sidor. Som beslutsfattande mitt i natten, mitt i semestern på främmande ort. Hur det känns går det bra att fråga socialnämndens nuvarande ordförande ordförande Gert Jonsson.
Den natten i sommarvistet i Falkenberg fick han klart för sig att uppdraget som ordförande för socialnämnden kräver sin hen. Socialnämndens ordförande har en unik position som innebär beslutsuppdrag dygnet runt. Inte ens några dagars ledighet för vistelse vid havet innebär total frihet från ansvarstagande.
Mitt i natten ringde alltså telefonen. Det var en högt uppsatt tjänsteman som krävde ett omedelbart beslut.
– Man ville att jag skulle åka hem men det ville inte jag, berättar Gert.
– Istället fick jag åka runt mitt i natten och leta efter en telefax. Till slut ringde jag på hos Grand Hotell där nattportiern lät mig använda hotellets fax klockan 03.30. Om inte hade jag tvingats åka 40 mil eftersom myndigheterna utan ordförandebeslut inte kan ingripa något om barn och andra far illa .
Inför sådana prövningar underlättar det att Gert Jonsson sannolikt är en av de mest politiskt intresserade personerna i Vaggeryds kommun. Det är naturligtvis en egenskap som kommer väl till pass för mannen som har till huvuduppgift att skapa ordning och reda i socialnämndens trassliga affärer.
Men egentligen kunde det med tanke på hans bakgrund ha varit precis tvärtom. Många skulle säkert ha visat förståelse om den politiska viljan hade börjat sina med tanke på att en stor del av hans uppväxt kom att handla om politik. Politiken var nämligen en väsentlig del av Gert Jonssons ungdomsår.
Gerts pappa Nils blev det första av tre centerpartistiska kommunalråd i rad när han tillträdde uppdraget som kommunstyrelsens ordförande på nyåret 1974. När ”Nisse i Kohult” stämde träff med Erling Flor, Allan Friberg och de andra (C)-höjdarna i Vaggeryds kommun för att dryfta viktiga politiska frågor fick Gert vara med på ett hörn och lyssna.
Det hör också till saken att hans farbror Olle hade en högt uppsatt position inom Centerpartiet nära partiledarna Gunnar Hedlund och Thorbjörn Fälldin.
Dessutom var hans farfar Otto engagerad i Svenarums landskommun. Till det kommer en egen politisk karriär som sträcker sig över 35 år. Och ändå har han inte fått nog!
– Det hade kanske varit lättare om jag hade haft fallenhet för musik eller idrott. Men för mig har politiken blivit något av ett livselixir, det blir bara mer och mer intressant ju mer jag blir involverad, säger han.
– Som politiker får du träffar människor som ger så mycket energi och bjuder på spännande möten. Det har varit en förmån att få vara med om alla dessa möten med goda människor .
Gert engagerade sig i CUF, centerns ungdomsförbund, deltog i riksting, men bytte till Moderaterna när Olof Johansson tog över partiledningen.
– Det blev för svårt för mig. Men om det hade varit så att Maud Olofsson hade efterträtt Thorbjörn Fälldin hade jag sannolikt fortfarande varit centerpartist, säger han.
Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att Gert Jonsson är en hårt polariserad politiker, men så är det ju inte. Under förra mandatperioden samverkade han väl med Sören Ståhlgren (S) i socialnämnden och försvarade honom offentligt när kommunfullmäktige debatterade bokslutet för 2014.
– De politiska skiljelinjerna är viktiga men det gäller också att kunna vårda demokratin, att kunna skilja på sak och person, säger han.
– Trots att det var tufft med många svåra frågor hade vi ett bra samtalsklimat. För att kunna få bukt med kostnadsutvecklingen måste vi samarbeta, det är jag fullständigt övertygad om.
Gert Jonsson fick sitt första uppdrag i trafiknämnden i början på 1980-talet och när den avvecklades hamnade han i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Nästa politiska anhalt blev ett uppdrag som ersättare i byggnadsnämnden, 1998 kom han med i barn- och utbildningsnämnden för att sedan sitta i kommunstyrelsen i två år från 2000.
Under två mandatperioder sköte han därefter ordförandesysslan i barn- och utbildningsnämnden, från 2002 till och med 2010. Med Sune Johansson (C) som parhäst invigde han skolor och förskolor för brinnande livet. Det samlade investeringsvärdet av dessa satsningar låg säkerligen över 100 miljoner.
Därefter väntade så det verkliga getingboet, alltså socialnämnden som länge haft ekonomiska bekymmer. Ett uppdrag som vem som helst skulle backa inför. Men Gert Jonsson säger att han tror på politikens möjligheter. Hans strategi kräver dock ett annat handlag än i barn- och utbildningsnämnden.
– Det märks tydligt att skolan kräver en annan typ av ledarskap. Lärare är ju vana att leda medan socialnämnden är skörare, det märker man när man möter personalen. Det har vi varit lite ovana inför. Men det går att lära sig,
Den politiska verkligheten blir allt mer komplex ut i politikerna. Gert Jonsson är idag deltidsarvoderad och tackar en förstående omgivning och en ”väldigt förstående arbetsgivare” för att tiden trots allt räcker till. Han är numera anställd efter att tidigare ha varit delägare i Svenarums Torvprodukter. En annan förutsättning är att barnen är utflugna ur villan i Kvighult.
Men hur ska politiker med tunga ansvarsområden kunna sköta sina uppdrag i framtiden? Numera är det tre politiker i socialnämnden som får ta beslut mitt i natten, utöver Gert Jonsson också vice ordförande Malin Claesson samt au-ledamoten Kristin Stark.
Men allt fler komplicerade beslut måste tas. Gert Jonsson tror på fler heltidsarvoderingar.
– Utvecklingen går mot mer och mer komplexa frågor. För att kunna verka fullt ut tror jag på fler heltidsarvoderingar för dagens fritidspolitiker. Det handlar inte om att skaffa födkrokar eller ett sätt att försörja sig. Istället är det så att det mer tid för att sätta sig in i frågorna och att fördjupa kunskaperna eftersom vårt arbete berör så många och svåra saker, säger han och berättar om en träff med Sveriges kommuner och Landsting i Stockholm där fritidspolitiker som arbetar med sociala frågor var i klar minoritet.
– Som heltidspolitiker skulle jag jobba mer med informationsbiten, försöka informera mig om hur det ser ut i verkligheten. Det skulle ge möjlighet till dialog med anställda, äldre, brukare och barn.
Samtalen mitt i natten lär han under alla omständigheter inte slippa.
Inte ens som framtida kommunalråd…
– Om det skulle bli aktuellt med det uppdraget får jag ta ställningen till det då, säger han och understryker att allt fokus nu ligger på socialnämnden.
Om det nu är ett livselixir, varför då denna klagovisa?
Hej!
Det är mycket prat och tomma ord från politikerna för när verkligheten kommer fram så får man ingen hjälp från Vaggeryds Kommun om du är arbetslös och sjuk!