Politiken är ett livselixir för Gert

Livet som toppolitiker inom socialnämndens sfär har otvivelaktigt sina sidor. Som beslutsfattande mitt i natten, mitt i semestern på främmande ort. Hur det känns går det bra att fråga socialnämndens nuvarande ordförande ordförande Gert Jonsson.

Den natten i sommarvistet i Falkenberg fick han klart för sig  att uppdraget som ordförande för socialnämnden kräver sin hen. Socialnämndens ordförande har en unik position som innebär beslutsuppdrag dygnet runt. Inte ens några dagars ledighet för vistelse vid havet innebär total frihet från ansvarstagande.
Mitt i natten ringde alltså telefonen. Det var en högt uppsatt tjänsteman som krävde ett omedelbart beslut.
– Man ville att jag skulle åka hem men det ville inte jag, berättar Gert.
– Istället fick jag åka runt mitt i natten och leta efter en telefax. Till slut ringde jag på hos Grand Hotell där nattportiern lät mig använda hotellets fax klockan 03.30. Om inte hade jag tvingats åka 40 mil eftersom myndigheterna utan ordförandebeslut inte kan ingripa något om barn och andra far illa .

Inför sådana prövningar underlättar det att Gert Jonsson sannolikt är en av de mest politiskt intresserade personerna i Vaggeryds kommun. Det är naturligtvis en egenskap som kommer väl till pass för mannen som har till huvuduppgift att skapa ordning och reda i socialnämndens trassliga affärer.
Men egentligen kunde det med tanke på hans bakgrund ha varit precis tvärtom. Många skulle säkert ha visat förståelse om den politiska viljan hade börjat sina med tanke på att en stor del av hans uppväxt kom att handla om politik. Politiken var nämligen en väsentlig del av Gert Jonssons ungdomsår.
Gerts pappa Nils blev det första av tre centerpartistiska kommunalråd i rad när han tillträdde uppdraget som kommunstyrelsens ordförande på nyåret 1974. När ”Nisse i Kohult” stämde träff med Erling Flor, Allan Friberg och de andra (C)-höjdarna i Vaggeryds kommun för att dryfta viktiga politiska frågor fick Gert vara med på ett hörn och lyssna.
Det hör också till saken att hans farbror Olle hade en högt uppsatt position inom Centerpartiet nära partiledarna Gunnar Hedlund och Thorbjörn Fälldin.
Dessutom var hans farfar Otto engagerad i Svenarums landskommun. Till det kommer en egen politisk karriär som sträcker sig över 35 år. Och ändå har han inte fått nog!
– Det hade kanske varit lättare om jag hade haft fallenhet för musik eller idrott.  Men för mig har politiken blivit något av ett livselixir, det blir bara mer och mer intressant ju mer jag blir involverad,  säger han.
– Som politiker får du träffar människor som ger så mycket energi och bjuder på spännande möten. Det har varit en förmån att få vara med om alla dessa möten med goda människor .

Gert engagerade sig i CUF, centerns ungdomsförbund, deltog i riksting, men bytte till Moderaterna när Olof Johansson tog över partiledningen.
– Det blev för svårt för mig. Men om det hade varit så att Maud Olofsson hade efterträtt Thorbjörn Fälldin hade jag sannolikt fortfarande varit centerpartist, säger han.
Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att Gert Jonsson är en hårt polariserad politiker, men så är det ju inte. Under förra mandatperioden samverkade han väl med Sören Ståhlgren (S) i socialnämnden och försvarade honom offentligt när kommunfullmäktige debatterade bokslutet för 2014.
– De politiska skiljelinjerna är viktiga men det gäller också att kunna vårda demokratin, att kunna  skilja på sak och person, säger han.
– Trots att det var tufft med många svåra frågor hade vi ett bra samtalsklimat. För att kunna få bukt med kostnadsutvecklingen måste vi samarbeta, det är jag fullständigt övertygad om.

Gert Jonsson fick sitt första uppdrag i trafiknämnden i början på 1980-talet och när den avvecklades hamnade han i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Nästa politiska anhalt blev ett uppdrag som ersättare i byggnadsnämnden, 1998 kom han med i barn- och utbildningsnämnden för att sedan sitta i kommunstyrelsen i två år från 2000.
Under två mandatperioder sköte han därefter ordförandesysslan i barn- och utbildningsnämnden, från 2002 till och med 2010. Med Sune Johansson (C) som parhäst invigde han skolor och förskolor för brinnande livet. Det samlade investeringsvärdet av dessa satsningar låg säkerligen över 100 miljoner.

Därefter väntade så det verkliga getingboet, alltså socialnämnden som länge haft ekonomiska bekymmer. Ett uppdrag som vem som helst skulle backa inför. Men Gert Jonsson säger att han tror på politikens möjligheter. Hans strategi kräver dock ett annat handlag än i barn- och utbildningsnämnden.
– Det märks tydligt att skolan kräver en annan typ av ledarskap. Lärare är ju vana att leda medan socialnämnden är skörare, det märker man när man möter personalen. Det har vi varit lite ovana inför. Men det går att lära sig,

Den politiska verkligheten blir allt mer komplex ut i politikerna. Gert Jonsson är idag deltidsarvoderad och tackar en förstående omgivning och en ”väldigt förstående arbetsgivare” för att tiden trots allt räcker till. Han är numera anställd efter att tidigare ha varit delägare i Svenarums Torvprodukter. En annan förutsättning är att barnen är utflugna ur villan i Kvighult.
Men hur ska politiker med tunga ansvarsområden kunna sköta sina uppdrag i framtiden? Numera är det tre politiker  i socialnämnden som får ta beslut mitt i natten, utöver Gert Jonsson också vice ordförande Malin Claesson samt au-ledamoten Kristin Stark.

Men allt fler komplicerade beslut måste tas. Gert Jonsson tror på fler heltidsarvoderingar.
– Utvecklingen går mot mer och mer komplexa frågor. För att kunna verka fullt ut tror jag på fler heltidsarvoderingar för dagens fritidspolitiker. Det handlar inte om att skaffa födkrokar eller ett sätt att försörja sig. Istället är det så att det mer tid för att sätta sig in i frågorna och att fördjupa kunskaperna eftersom vårt arbete berör så många och svåra saker, säger han och berättar om en träff med Sveriges kommuner och Landsting i Stockholm där fritidspolitiker som arbetar med sociala frågor var i klar minoritet.
– Som heltidspolitiker skulle jag jobba mer med informationsbiten, försöka informera mig om hur det ser ut i verkligheten. Det skulle ge möjlighet till dialog med anställda, äldre, brukare och barn.

Samtalen mitt i natten lär han under alla omständigheter inte slippa.

Inte ens som framtida kommunalråd…

– Om det skulle bli aktuellt med det uppdraget får jag ta ställningen till det då, säger han och understryker att allt fokus nu ligger på socialnämnden.

150626-gertjonsson2

Läs mer om:
Kåre Boberg
Skrivet av Kåre Boberg
2 kommentarer
  1. Rolf skriver:

    Om det nu är ett livselixir, varför då denna klagovisa?

  2. Ulrik Petersson skriver:

    Hej!

    Det är mycket prat och tomma ord från politikerna för när verkligheten kommer fram så får man ingen hjälp från Vaggeryds Kommun om du är arbetslös och sjuk!

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.