Företagarnas regionchef Frida Boklund debatterar upphandlingsregler.
Stora upphandlingar utestänger små företag
Regeringens utredare för upphandlingsreglerna, Anders Wijkman, gästade onsdagen den 22 mars Jönköping. Inbjudna var upphandlande myndigheter och företagare. Upphandlingsutredningens syfte med mötet var att samla in erfarenheter av upphandlingsreglerna samt föra en dialog om vad som skulle kunna vara nödvändiga åtgärder.
Vad som behöver göras för att släppa in de mindre företagen i denna jättemarknad har vi inom Företagarna helt klart för oss. Offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster för cirka 500 miljarder kronor – nästan en femtedel av Sveriges BNP! Många småföretag avstår från denna jättemarknad för att det är för krångligt. Ytterligare cirka 15 % avstår, för att upphandlingarna är för stora. Samtidigt brottas många upphandlande myndigheter med problemet att de får in för få anbud.
Tendensen mot stora gemensamma upphandlingar, som till exempel Upphandlingscenter för Jönköping, Habo och Mullsjö strävar efter, löser kanske vissa problem, men skapar andra. De leder till att konkurrensen minskar och att man missar att ta tillvara småföretagens nischade specialkompetenser. Med lite god vilja och kanske lite mindre bekvämlighet hos upphandlarna kan problemen lösas.
Och det finns stora pengar att spara för stat, landsting och kommuner: Enligt Konkurrensverket kan 10–20 % sparas genom att upphandla i fri konkurrens. Mer effekt för varje skattekrona, helt enkelt. Därför är de tvingade att göra offentliga upphandlingar när värdet överstiger cirka 280.000 kronor. För att det skall fungera som det är tänkt krävs att många är med och slåss om anbudet. Stora, samordnade upphandlingar, ofta av så kallade ramavtal, leder till att bara en/ett fåtal stora leverantörer får avtalet. Det var inte tanken.
Tvärtom betonas i förarbetena till lagen om offentlig upphandling att småföretagens kapacitet och kunnande skall tas till vara även vid stora upphandlingar. Enligt Företagarnas mening är det därför viktigt att stimulera konkurrens och mångfald genom att
– använda stora ramavtalsupphandlingar mycket restriktivt och inte av slentrian eller, i västa fall, bekvämlighet.
– göra det möjligt att lägga anbud på mindre delar, geografiskt eller produktmässigt. Då kan mindre företag lägga anbud på de delar där de har sin expertis eller sitt geografiska läge.
– i anbudsunderlaget begränsa kraven till de som är relevanta för upphandlingen. Krav på exempelvis breda produkt- eller tjänstesortiment, stor geografisk täckning eller stort antal anställda spärrar ut många mindre företag.
– sluta ramavtal med flera leverantörer. Ett för litet antal kan leda till minskad konkurrens på marknaden.
De konkurrensdrivna småföretagen har ofta en unik spetskompetens inom sin nisch. Om kommunerna i Jönköpings län genom slentrian eller bekvämlighet stänger dem ute från offentliga upphandlingar, biter de sig själv i svansen. Får småföretagen bättre förutsättningar att delta, får vi skattebetalare däremot mer effekt för varje skattekrona – ett förstahandsansvar för varje politiker och tjänsteman.
Frida Boklund, regionchef Företagarna
Frida,
Du borde not också titta på hur de privata företagen hanterar den här frågan. De små har mycket små chanser.
De stora företagen vill ha en stor leverantör oavsett om det lilla företaget kan erbjuda bättre produkter, bättre leveranstider, bättre service och bättre priser.
Se inte bara på de ”skattefinansierade” inköpskanalerna.
Det här är viktigare än dina inlägg om skatter, avgifter osv.