Hösten vid Skillingaryds dämme

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt Skillingaryds dämme.

Hösten vid Skillingaryds dämme, del 13

Hösten vid Skillingaryds dämme, del 13, en naturkrönika i 8 bilder om när naturen gått till vila och stillat sig till ro.
Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, en mulen dag i slutet av november månad år 2013.

 

1 IMG_4590

Den vackra och trolska sångsvanen är vår kanske vackraste och mest gracila fågel, åtminstone när den befinner sig i sitt rätta element, vattnet.

De som inte övervintrar hos oss återvänder från sydligare trakter under mars och april. De första sångsvanarna kommer dock redan i slutet av februari.

Svanarna flyger oftast i plogar eller i diagonala linjer och man kan höra sångsvanarnas typiska kraftiga trumpetande läten då plogarna flyger förbi.

2 IMG_4592

Sångsvanen trivs vid olika vattendrag och den lever på växter som fiskas upp på grunt vatten eller också betar den på land. Det är lätt att förväxla sångsvanen antingen med knölsvanen eller med den mindre sångsvanen.

Man ska framför allt titta på näbben som hos sångsvanen är gul, medan knölsvanen har en orangeröd näbb med en svart näbbknöl. Den mindre sångsvanen ser nästan ut som en mindre kopia av sångsvanen.

Sångsvanens näbb har ett större gult parti än den mindre sångsvanens, vars näbb till och med kan ge ett helmörkt intryck på längre håll, eftersom stora delar av näbben är svart. Den mindre sångsvanen är en sällsynt förbipasserare som häckar främst i norra Ryssland. Under flyttningen kan man ibland se den mindre sångsvanen tillsammans med sångsvanen. 

3 IMG_4591

Flyktlätet hos bildens sångsvan är ett kraftigt 2- till 3-stavigt trumpetande men knölsvanen är däremot ganska tyst, men då den flyger hör man ett dovt sjungande ljud från dess vingar. Det ljudet hörs inte då de andra svanarterna flyger. De mindre sångsvanarnas flyktläte är enstavigt och skarpare än sångsvanarnas.

4 IMG_4599

Bildens nötskrika hör skogslandet till och finns i hela Sverige utom i fjälltrakterna. Så här års ser man ofta den vackra fågeln vid fågelmatningar. Den är omisskännlig i sin rödbrungråa dräkt med klart blått fält på vingen och en vit fläck vid stjärtroten.
På hösten är nötskrikorna nämligen ivrigt sysselsatta med att hamstra för vintern och ekollon och potatis hör ofta till favoritfödan. Sådana godbitar grävs sedan ned i små förråd, men det är klent med minnet och det betyder att nötskrikan troligen bidrar till ekens spridning.

Nötskrikans så kallade ”glömska” har varit känd av allmogen och ett gammalt talesätt säger att hon för att veta var hon gömt nötterna tar sikte på molnen, och när dessa förts bort av vinden kan hon inte återfinna sitt förråd.

5 IMG_4600

Nötskrikan har fått sitt namn av favoritkosten och det skränande lätet. Det latinska släktnamnet ”Garrulus” betyder ”pratmakare” eller ”skrävlare”. Den vackra fågeln har många läten på sin repertoar och hör man till exempel ormvråkens jamande läte inifrån skogen kan det mycket väl vara nötskrikan som härmar men den har också en lågmäld, litet knirkande eller småpratande sång om våren.

Under häckningen tidigt om våren är nötskrikan mycket diskret i sitt uppträdande. Boet ligger oftast i tät ungskog och man kan vara helt omedveten om fåglarnas närvaro tills de 5-7 ungarna är utflugna och fram på sommaren gör sig bemärkta med högljudda röstyttringar. Under häckningstiden rövar nötskrikan ofta ägg och ungar ur andra fåglars bon.

Nötskrikan är huvudsakligen stannfågel, men stryker omkring under näringssöket och en del, mest ungfåglar, flyttar även söderut. Vissa år blir det veritabla invasioner av nötskrikor i Sydsverige men längre än till Danmark når dock sällan dessa sträck.

6 IMG_4610

På snittytan av en granstubbe växte den lilla färgglada gelésvampen dvärggullhorn, ”Calocera furcata”, som först beskrevs av Elias Fries, och fick sitt nu gällande namn av honom år 1827.

Gelésvampar är det gemensamma namnet för basidiesvampar som förs till ordningarna ”Tremellales”, ”Auriculariales” och ”Dacrymycetales”.

Deras fruktkroppar är i fuktigt tillstånd uppsvällda och geléartade, flikiga eller veckade och av starkt växlande utseende, medan de i torrt tillstånd är mer eller mindre hinnartade. De förekommer ofta på murken och multnande ved, och många är även parasiter på andra svampar.

Bland gelésvamparna finns arter som gelétagging, gullhorn, judasöra, gullkrös, snurrkrös och vårtkrös samt bildens dvärggullhorn.

7 IMG_4602

Sakta men säkert håller jätteröksvampen på att brytas ner men fortfarande sprider den sina många miljoner sporer till luften.
Spor eller i pluralis, sporer, är hos växter, alger och svampar en liten, könlös förökningskropp som vanligen bildas av ett särskilt organ, ett så kallat sporangium.  Dessa frigörs och utvecklas till nya individer.

Hos djur avses en encellig fortplantningskropp som kan bildas efter könlig fortplantning hos protozoer. Vissa typer av sporer är tjockskaliga och anpassade till att överleva under ogynnsamma förhållanden.

Protozoer, encelliga djur eller urdjur, ”Protozoa”, är encelliga organismer som tidigare räknades till djurriket men som numera förs till riket ”Protoctista”.

”Protoctista” är det vetenskapliga namnet på organismriket protozoer och alger. Det omfattar alla encelliga organismer som inte är bakterier samt alger, även flercelliga. Cirka 100 000 olika arter har hittills beskrivits.

Dessa utgör en mångformig grupp som lever frilevande, symbiotiskt eller parasitiskt, i alla miljöer och är av stor ekologisk, medicinsk och ekonomisk betydelse. Vissa är fastsittande, några är kolonibildande.

8 IMG_4609

Bildens jolster eller jolsterpil, på latin ”Salix pentandra” ser ut såhär på senhösten. Ulliga fiberbollar som just här på min bild har klumpat ihop sig efter fuktig väderlek.

Jolster har använts till växtfärgning och ger en gul färg efter betning med alun. Barken, ”Cortex Salicis”, användes förr inom folkmedicinen som ett medel mot frossor samt till framställning av garvämne vid skinnberedning.

Kvistarna användes till vidjor och veden ansågs duglig till slöjd medan fröhåren kunde användas till garn och trädet kallades ibland för det ”Svenska bomullsträdet”, allt enligt botanikern Carl Fredric Nyman, år 1868.

”Jolster. w. på wåtaktiga ställen: Löfbladen färga guld-gult: Fjunet kan nyttjas til bomull: blommorne älskas af bien. Trädet tjenar til Alleer och häckar med wackra glänsande löf: blir tätare då det ofta skäres: wäxer ei mycket högre än Hassel: weden sprakar i eld som Gran: med dess qwistar bindas halmtak i Skåne. Fortplantas lätt med dess rot-telningar.”

Ur ”Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom” av Carl Fredrik Hoffberg, år 1792.

Läs mer om:
En enda kommentar
  1. C G Gustavsson skriver:

    Samtliga tre vita svanarter, det vill säga även enstaka exemplar av mindre sångsvan, har setts i dämmet. Så det kan även här löna sig att titta efter ”sångsvanar” som är mindre, har kortare hals och mindre gul fläck vid näbbroten.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.