Socialdemokraterna Carina Hägg från Värnamo och Thomas Strand från Vaggeryd debatterar.
Arbetsförmedlingen måste få använda sina resurser
Nästan 400.000 människor i Sverige saknar idag ett jobb att gå till. Det är en hisnande siffra – nästan åtta procent. Enbart inom GGVV-regionen är 3.520 arbetslösa enligt den senaste statistiken. Bakom siffrorna döljer sig en än mer hisnande verklighet. Det är föräldrar som inte med egna medel kan försörja sig och sin familj. Det är ungdomar som inte kan ta klivet ut i vuxenvärlden, utan tvingas bo kvar hemma. Det är ett stort misslyckande för regeringen.
Snart är 2012 slut och vi summerar ihop året som gått. Siffrorna är tydliga. Varselvågen har svept in över Sverige och skapat oro och förtvivlan hos många familjer. Arbetslösheten ökar. Och arbetsförmedlingen skickar tillbaka tre miljarder till staten. Pengar som regeringen sett till att de inte får använda.
Ja – du läste rätt. Trots ett alarmerande läge på arbetsmarknaden har inte arbetsförmedlingen möjlighet använda sina tilldelade medel – utan skickar tillbaka pengarna till regeringen.
Arbetsförmedlingen har emellertid inga möjligheter att göra annorlunda. De är bakbundna av ett alltför stelbent regelverk från regeringen. Vi har mött många exempel där arbetsförmedlingen tvingats neka den arbetslöse en kompletterande utbildning eller kurs som skulle ge dem ett jobb. Det kan ha varit ett lastbilskörkort eller ett truckförarkort. Eller att man slutför en vårdutbildning. Arbetsförmedlingen tvingas säga nej på grund av att du inte har varit arbetslösa tillräckligt länge, eller på grund av andra byråkratiska hinder.
Det är ett enormt slöseri. Arbetslösheten är mycket kostsam. Både för den enskilde, men också för samhället som sådant.
Samtidigt som detta sker har många arbetsgivare svårt att hitta personal. I början på december presenterade Svenskt Näringsliv ännu en i raden av alla de rapporter som handlar om att företag inte lyckas rekrytera den arbetskraft de behöver. 80 procent av VVS-företagen som behövde rekrytera ny personal det senaste halvåret säger att de har haft svårt att hitta rätt folk. 78 procent av plåtslagarna. Hälften av vårdföretagarna. Och så vidare.
Konsekvenserna av detta är väl kända. Företagen själva berättar om planerade expansioner som förhindras. Att de tvingas dra ner på produktionen och att de tvingas tacka nej till uppdrag.
Med närmare 400.000 arbetslösa måste arbetsförmedlingen bli bättre på att erbjuda snabba arbetsmarknadsutbildningar som gör att folk kan ta de jobb som finns.
I stället för att tvinga arbetsförmedlingen att skicka tillbaka pengarna borde regeringen låta arbetsförmedlingen använda pengarna till kurser och utbildningar som kan göra så att folk får jobb. Men statsministern verkar inte lyssna på det örat. Vid frågestunden i riksdagen nyligen raljerade Fredrik Reinfeldt över vårt förslag: ”Socialdemokraterna förordar att skattebetalarna ska stå för alla körkort i Sverige. Eller lastbilskörkort.” Med ett sådant svar förstår vi att statsministern inte tar jobbfrågan på allvar. Regeringen är nöjd och belåten.
Vi vill ändra styrningen av arbetsförmedlingen. Vi vill att Arbetsförmedlingen ska få använda resurserna friare och arbetsförmedlarna måste få använda sin professionella kompetens. Därför bör regelstyrningen minska.
Olika individer och olika situationer kräver helt olika insatser. Detta vet de som jobbar på arbetsförmedlingen. Men i dag har de inte möjlighet eller frihet att använda sin kunskap på bästa sätt för att det skall leda till jobb för den arbetssökande.
Carina Hägg (S), riksdagsledamot, Värnamo
Thomas Strand (S), riksdagsledamot, Vaggeryd
Thomas och Carina debatterar Arbetsförmedlingen. Arkivbild
Ett problem som också måste lösas först om det ska bli förändring är att arbetsförmedlarna måste sluta handla godtyckligt mot arbetssökande. Ett problem är och har varit att samma regler inte gäller för alla arbetsökande. Om utbildning nu ska bli tillgänglig ska man komma in på sin kompetens utan att handläggaren kan stoppa eller lägga sig i. Stor risk att så sker med nuvarande system, även om man från oppositionens sida skulle öppna upp för mer arbetesmarknadsutbildningar osv. Arbetsmarknadsutbildning med omskolningar är lösningen för att ta medelålders ur Fas 3. Men jag är mycket tveksam till Arbetsförmedlingens hantering som kan sätta käppar i hjulen. AF måste därför reformeras först om vi ska kunna ta del av våra nya reformer.
Dessutom måste det komma till en oberoende granskande nämnd som granskar AF och som arbetssökande kan vända sig till om de blir felbehandlade. I dag kommer AF undnan hela tiden med sina egna jurister. En JO-anmälan väger också lite i dag mot AF. Vi måste alltså börja med det juridiska först om reformer ska ha nån nytta!