Debatterar matfrågan

Björn Fejde debatterar kostfrågan i kommunen.

Stordriftens nackdelar

Inför förra valet ordnade pensionärsorganisationerna SPF och PRO debatt i Folkets Hus i Vaggeryd om äldrefrågor. Matfrågan var mest diskuterad och alla partier på podiet försäkrade att det skulle bli bättre, förstås. Ja, man tillsatte en utredning om maten som blev klar i höstas.Vi som önskat utredning om tillagning på plats i stället för cook and chill fick höra att nuvarande metod var optimal (för vem kan man undra) samt att inrättande av tillagningskök skulle bli mycket dyrt.

Nu när man snart skall ta beslut i kostfrågan påstår jag: När man fabriksmässigt producerar mat och distribuerar den i plastlådor försvinner på vägen smaker, dofter och känslan för maten. Kort sagt det blir helt enkelt godare att tillaga rätterna lokalt och i mindre skala. Med kommunens metod kan man ej heller spara överbliven mat.

Man talar om kostnader men vi pensionärer betalar för vår mat och betalar självklart skatt som alla andra. Investeringar med lång avskrivningstid förekommer i all verksamhet.

I dagarna har även barnfamiljer instämt i kritiken av maten.

När pensionärerna och barnfamiljerna uttrycker samma önskemål om maten borde en klok politiker lyssna.

Björn Fejde, Vaggeryd, moderat pensionär

Läs mer om:
20 kommentarer
  1. Elisabeth skriver:

    Den distribuerars ej ut i plastlådor vore bra om ni var insatta i det hela innan ni yttrar er

  2. crille skriver:

    Håller med ovanstående

  3. kommuninvånare skriver:

    Kan Elisabeth förklara för oss ”okunniga” hur maten distribueras. Plast, papper eller vad.

  4. Mikael Kangas skriver:

    Självklart ska vi ha ”riktig mat” i kommunen till barn och pensionärer!
    Nu är det på tiden att vi återinför skolbespisningen och de lokala köken, mm som på den gamla goda tiden, då tex Hjortsjöskolan var känd för sin goda, näringsrika mat. Ger mig tusan på att studieresultaten skulle visa på positiva resultat ganska omgående.;)

  5. Sofia skriver:

    Jag kan fortfarande inte smälta att man lägger en massa pengar på en biograf i Vaggeryd när det finns en så otroligt fin i Jönköping och sen har man inte ens råd att servera barn och gamla mat som är tillredd på plats!? Prioriteringarna är konstiga i denna kommun.

  6. Mikael Kangas skriver:

    Spelar det någon roll hur denna cook and chill mat är
    förpackad när den transporteras till respektive enhet? Det känns
    inte som det är kärnan i denna fråga… Oavsett politisk
    tillhörighet,gammal eller ung känns det självklart att vi ska lämna
    ”Cook and Chill träsket” Kortsiktigt tänk när politiker pekar på
    ekonomin när vi i det långa loppet gör en investering för
    framtiden.

  7. Matglad skriver:

    Dessa så kallade matuppror är bara populistiska. Vem kan
    säga emot när något frågar om man ska ge sina barn gift? Men i
    verkligheten förekommer det inte att man tillsätter gift i någon
    mat, hur kan ens frågeställningen komma till? Ja just det, man
    ville ha med sig alla okunniga – och det får man ju då. Maten i
    skolorna i hela landet, även Vaggeryd håller mycket hög kvalitet
    och sannolikt ofta bättre än det som lagas hemma hos många av
    elevernas hushåll.

  8. Leffe skriver:

    Då jag i söndags besökte min mor leverades maten kl.16.05 av en annan boende i huset 2 våningar ner. OBS! I en plastförpackning ca 4 tim senare än normalt

  9. Torbjörn Eén skriver:

    Den brinnande punkten måste väl ändå vara vad för ”skit” som serveras!

  10. Blirsåtröttpåokunskap skriver:

    Tänk så mkt okunskap det finns samlad i en och samma kommun, man blir ju mörkrädd! För det första så handlar det INTE om Cook & Chills vara eller icke vara, utan om HALVFABRIKATENS vara eller icke vara! Det enda som ev är cook &chill är :soppor, såser,grytor. Resten är sk halvfabrikat vad gäller biffar,köttbullar, stekt fisk, schnitzlar mm. Kokt fisk kokas på varje enhet, likaså potatis/ris/makaroner/grönsaker! Tar kommunen bort Cook & Chill-maten blir det således INGEN FÖRÄNDRING mer än att varje enhet beställer sina halvfabrikat själva från grossist, precis som de flesta andra lunchrestauranger gör! Jag vill höra kommentar från dessa ”matupprorsföräldrar” som med handen på hjärtat kan lova att de inte köper Hamburgare/Pizza/Korv i bröd/Chips/snacks/läsk/godis eller annat med ”gifter” i till sina barn…. Jag lovar ni är lätträknade!

  11. Mattanten skriver:

    Gifter i maten? Knappast.
    Om var och en själv får välja, väljer vi cook and chill eller ”ganska” nylagat?
    Svaret känns självklart eller hur?

  12. Mikael Kangas skriver:

    Om nu föräldrar och en hel del pensionärer med anhöriga tycker att vi ska ändra på skolmåltiderna och måltider till serviceboende mm.
    Till att laga maten från grunden är det väl bra eller? Okunskap eller inte, gällande ”cook and chill”, som mer blivit ett begrepp.
    Närproducerade råvaror (i den mån det är möjligt) och matlagning från grunden,tack!

  13. Lars Seger skriver:

    jag är ganska insatt i hur maten distribueras i främst Skillingaryd där jag gör detta ibland. Maten hämtas på Sörgården i hermetiskt förslutna plast förpackningar/lådor + mjölk + ev sallad + ev efterätt till de boende som beställer hem mat. Vanligtvis överlämnas maten till den boende hand i hand, ibland så öppnar inte den boende beroende av olika anledningar eller så går jag in efter jag ringt på och inte fått svar. Om det är låst eller ingen öppnar så har man 2 alternativ: Ställa utanför eller ta med tillbaka till köket. En del har någon gjort upp med den boende vilket man skall göra, i ditt fall Leffe så ställde jag maten på Postlådan utanför din anhörige! Ta reda på vad som gäller just din anhörige, jag kan inte göra mer än att gå efter de riktlinjer vi har! Vet man inte hur maten levereras så kanske man kan ta reda på det innan man har synpunkter? Ni ska vara glada att ni inte vet vad det kostar att få den hemlevererad av kommunens skattepengar! Jag är nog inte helt fel ute när jag gissar att det är nästan en halv miljon bara för att få maten utkörd till de som beställer hem mat, ett jobb som tex AME kunde gjort alldeles utmärkt med alla de fördelar det skulle ge dem som är där!

  14. Matglad skriver:

    Så kallade ”halvfabrikat” har ofta många fördelar. Visst, det finns dåliga alternativ men de är nog mer sällsynt än ni verkar tro.
    Jag för min del har inga problem med att dricka industriproducerad mjölk som är garanterat säker att dricka, jag kan också tänka mig att äta något som är gjort av industrimalt mjöl, eller varför inte nåt så hemskt som fabriksgjord filmjölk. Nä förresten, gör allt från grunden själva så blir det nog bra, vi har ju alla resurser som krävs för det – att betala skatt är ju sexigt dessutom! Det lär ju behövas en rejäl förstärkning i den kassan för kommunen.

  15. Leffe skriver:

    Maten fanns inte på postlådan kl.14.00 då jag kom till lägenheten utan levererades kl. 16.05 till mig personligen – cirka 4 timmar senare än normalt. Vad som är avtalat vid leveranser av mat har jag cirka 10 års erfarenhet. Glöm inte att hon bor på tredjee våningen nästa gång. Vill du mig något mer kan du kontakta mig personligen.

  16. Lars Seger skriver:

    Eftersom jag inte vet vem du är så har jag lite svårt att kontakta dig Leffe. Maten levereras mellan 11,00-12,45, ca 11.30 är nog leverans i det berörda fallet. jag vet att jag ställde maten på anvisad plats, vad andra som springer i huset gör kan jag inte ta på mitt ansvar! Hoppas detta inte upprepas bara så att alla blir nöjda. kan bli annorlunda efter 1/5 då ny entreprenör tar över mat och körningar, de visste inte ens om att matutdelning ingick i uppdraget. Går bra att ringa mig om det är något oklart 0768-600777.

  17. Elisabeth skriver:

    Idag ska jag ge mina barn och mina vänner påskmat. Det blir giftig mat: köttfärsen var vakumpackad och prinskorven färdiggjord, för inte fasiken står jag och gör egen korv

  18. "Skolmatsupprors-föräldrarna" skriver:

    Skolmatsupproret handlar om att vi vill att kommunen ska servera naturlig mat, lagad från grunden på respektive förskola/skola utan livsmedel som innehåller gifter. När det gäller gifter i livsmedel så publicerades en rapport från EFSA för en kort tid sedan som visade att jordbrukets spridning av bekämpningsmedel inte bara drabbar lantbrukare och närliggande natur, utan även oss som äter maten. Man har alltså i sina prover hittat livsmedel som innehåller gifter från bekämpningsmedel som överskrider tillåtna gränsvärden (källa: Naturskyddsföreningen). Därför vill vi att man i så stor utsträckning som möjligt väljer naturliga och obesprutade livsmedel.

    För oss så känns det självklart att kommunen ska ta ansvar för att våra barn som växer och utvecklas ska få i sig rätt näring. Om man läser kommunens kostutredning så framkommer det där att kommunen saknar uppföljning av gästers och brukares upplevda måltidskvalitet, näringsinnehåll, variation av rätter i matsedel eller inköpsandel råvaror kopplat till ekologiskt producerade råvaror. Hur kan man då påstå att maten i Vaggeryds skolor håller mycket hög kvalitet?

    Vi vill att maten ska lagas på respektive skola/förskola. Detta av lite olika anledningar. Men bland annat för att vara en förebild för barnen. Svenska livsmedelsverket skriver t.ex. ”Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn.” och lite längre fram ”Barn tar efter vuxnas vanor och beteenden.” Om vi vill lära barnen att INTE äta helfabrikat så bör vi nog också föregå med gott exempel och laga maten på plats (barnen vet nog inte skillnaden om maten köpts i frysdisken eller om den lagats i centralköket eftersom den värms upp på liknande sätt). Andra anledningar att laga maten på plats är att kroppen faktiskt förbereder sig för mat när man känner doften av den, vi äter med alla sinnen.

    När det gäller halv- och helfabrikat så är det så klart svårt att mala eget mjöl och ysta egen ost, men när det gäller de livsmedlen går det välja sorter som är tillverkade så naturligt som möjligt utan kemiska tillsatser. När det gäller andra typer av färdiglagade rätter så vill vi att de utesluts i så stor utsträckning som möjligt. Anledningen är att många färdiglagade rätter innehåller tillsatta kemikalier som kan ha negativ effekt på våra barns beteende och koncentration, t.ex. AZO-färger. Med tanke på hur kommunens uppföljningssystem fungerar idag, d.v.s. mycket bristfälligt, så är vi tveksamma till om det finns någon kontroll över innehållet i de livsmedel som köps in.

    För oss är det så att om skolan ställer krav på våra barn som innebär att de måste kunna koncentrera sig och uppnå vissa inlärningsmål, så tycker vi att det är rimligt att kräva att barnen ska kunna få mat lagad från grunden med naturliga livsmedel som motsvarar det näringsinnehåll som de behöver.

  19. Lillemor Palander skriver:

    Vill tacka de mammorna som dragit igång den här debatten…..igen.Inte första gången frågan är uppe med cook and chill. Handlar det bara om att han sparar pengar åt kommunen? På vems sida står kostchefen? Borde inte du Ove stå upp för näringsriktig och bra mat. Har hört att det endast krävs lite kravodlad krydda i maten för att den ska få kallas kravmat? Är det så? En annan viktig sak är fetterna i maten: det står vegetabiliska fetter och det är inte raps och olivolja utan det här skräpet som man varnar för överallt och som gör att alla jag känner, skolpersonal som barn som pensionärer på äldreboenderna säger att de blir så dåliga i magen av maten. Barnen behöver inte säga nåt för det luktar surt flera dagar i blöjan efter att de ätit.
    När jag gjorde en liten research för två år sedan på skolmaten så blev jag chockad över alla halvfabrikat, många veckor 4 av 5 dagar. Till er föräldrar som tror att det inte är nån fara med att servera halvfabrikat säger jag bara: tänk om och skaffa er lite kunskap. Det finns sjukt mycket ämnen i maten här och många ämnen som vi har i Sverige är förbjudna i andra länder. Barnen blir vad de äter såklart.

  20. Lillemor Palander skriver:

    Funderar över varför vissa kommuner kan betala 15kr per matportion och vår endast 7 eller 8?Har läst många artiklar om andra kommuner och ställen som har egna kök på skolor och förskolor och där det inte blir dyrare i slutändan.Där kör man mat efter säsong.Vad är problemet?Varför lyssnar ej politikerna när så gott som alla vill ha en ändring?

    Det är skamligt att de gamla och sjuka inte ska få mat som är lagad från grunden.Man skäms ju!
    De har ju betalat hela livet och är värda bättre….

    Om det fanns ett parti som lovade att strida för ombyggnation av köken och bättre mat skulle de förmodligen få med sig väldigt många.Nu är utvärderingen gjord på cook and chill men vem har utvärderat hur många som vill fortsätta med den maten?Borde inte det också vara en utvärderingssak?Jag hörde att när den infördes så var det flera kommuner som tackade nej pga det dåliga näringsinnehållet..men inte vaggeryds kommun…är det verkligen så få politiker som prioriterar denna viktiga sak?
    Sorgligt isåfall….

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.