Två socialdemokrater debatterar.
Reinfeldts uttalande
När Statsministern Reinfeldt i måndags konfronterades med en obehaglig sanning så hade han kunnat erkänna att arbetslösheten i dag ligger över de nivåer som han själv kallade massarbetslöshet 2006. I stället valde han att fortsätta med att dra ifrån och lägga till för att skapa en tillrättalagd bild av verkligheten.
Vid varje tillfälle upprepar man att sysselsättningen har ökat i Sverige. Siffran brukar variera mellan 200.000
och 300.000. Sedan när mäter vi i Sverige sysselsättningen i absoluta tal?
Som om det inte räckte med att han använde ett missvisande räknesätt så plussade statsministern på 100.000 jobb i den senaste partiledardebatten – jobb som faktiskt hade tillkommit under den förra socialdemokratiska regeringen.
Arbetslösheten i relation till folkmängden, så som den mäts av Statistiska Centralbyrån, var när Reinfeldt tillträdde 6,6 procent (oktober 2006). Vi den senaste mätningen (mars 2012) hade arbetslösheten stigit till 7,4 procent.
När OECD visade att klyftorna i hela Skandinavien ökar hävdade regeringen att detta inte gäller i Sverige. När Sveriges Radio frågade regeringen om hur detta hänger ihop fick man svaret att klyftorna inte ökar, om man undantar den tiondel av befolkningen som har lägst inkomst och den tiondel som har högst inkomst.
Samma logik tillämpade Fredrik Reinfeldt när han valde att förminska frågan om arbetslösheten med det anmärkningsvärda citatet: ”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”
Genom att undanta både utrikes födda, ungdomar och äldre trollar Reinfeldt fram en arbetslöshetssiffra som är betydligt bekvämare för honom än sanningen. Finansminister Borg har följt det finanspolitiska regelverket, för det ska ges ett erkännande. Men de senaste månaderna har vi sett ett allt mer oroande sätt att hantera siffror och statistik. Moderaterna saknar uppenbarligen modet att erkänna att regeringen har misslyckats med jobben. Men om man inte vågar se verkligheten som den är kommer regeringen heller inte att förstå vad som behöver göras för att minska arbetslösheten.
Carina Hägg (S),Värnamo
Thomas Strand (S) Vaggeryd
År 2006 hade vi en stark konjuktur på väg ytterligare upp mot himlen. Hösten 2008 föll världens upplåsta finanssystem samman, där efter har endast de pengar som staterna lånat ihop sett till att marknaden hållts uppe. Framför allt 2009 och 2010 såg vi effekt av detta. Sedan hösten 2010 finns inte längre stimulanspengar att vräka ut från staterna. Därför ser vi nu (äntligen) att de stater som levt på lånade pengar, får se över sin ekonomi. Sverige och Anders Borg är det lysande undantaget i Europa. Vi är därmed mycket mer rustade för ytterligare lågkonjuktur. Att arbetslösheten i Sverige är hög är vi alla bekymrade över, hur hög den varit med en S styrd regering kan man bara spekulera i, men gå gärna tillbaka och se var ni hittar de största siffrorna under S styre. Då får ni en fingervisning om var det skulle varit idag. Ett Europa i kris ger naturligtvis svåra effekter på den arbetskraft som krävs inom vår exportinriktade industri. Mats Oskarsson (M)
Jesper, ur mitt perspektiv har regeringen gjort en analys av verkligheten. Det är helt otroligt vilken fantasi och tolkningar endel får bara för att kunna slå ner på något, men det tillfredställer väl något behov. Det är så att vissa kategorier har låg arbetslöshet, då hjälper det inte att försöka skapa fler arbeten för dem. Kraften måste naturligtvis läggas på ungdomar och invandrare( får jag skriva invandrare? eller är jag rasist då?). Hur som helst så är det ett stort problem att våra invandrare och ungdomar har svårt att få arbete. Arbete är det enda sättet till integrering i det Svenska samhället för dem som flyttat hit. Vår arbetsmarknadsenhet har nu 30 människor som har fått den tid de ska ha för att bli anställningsbara( 3år). Tyvärr får de inte jobb. Där måste det läggas krut, det är omänskligt att inte kunna försörja sig själv och sin familj!( Maslovs behovspyramid)
Jag gör mig inte riktigt förstådd. Avstår från liknelser och sk. humor så kanske det går bättre.
Jag reagerar framför allt på användandet av uttryck som ex.”etnisk svensk”. Etniciteten är väl ingen förklaring på problemet. Att vara utlands-född eller invandrad kan, enligt mig, däremot säkert för en del individer göra vägen in på arbetsmarknaden svårare. Dessa begrepp omfattas av sociala och ekonomiska förklaringsmodeller och pekar inte ut etniciteten som orsak till arbetslösheten.
Detta är inte fantasier eller tolkningar för att slå ner på något, tyvärr…
Jesper
Hej Jesper,
Ok, jag kan förstå om omgivningen ser ut som frågetecken ibland. När en klockren förklaring som ”Etnisk Svensk”( Den tror jag alla förstår) blir till ”Extremhögerns vokabulär sipprar fram mitt i den marknadsliberala automatelden. Vad är vad egentligen? En Freudiansk felsägning kanske?”
Då förstår jag att din omgivning inte alltid är med. Ha det gott:-)