Företagarna debatterar uttalande från Skatteverkets generaldirektör.
Småföretagaren ingen skattefuskare
De senaste dagarna har Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson i tidningarna målat upp bilden av den typiske småföretagaren som en skattetrixare. Han verkar också tycka att vinsten för aktiva småföretagare borde beskattas med minst 52 % – allt annat betraktar han som skattebortfall. Det han kritiserar är framför allt de så kallade 3:12-reglerna som innebär att en del av företagets utdelning kan beskattas som kapital (till 20 eller 30 % skatt i stället för som inkomst). Och han verkar förfasa sig över att det belopp som lågbeskattas ökat under de senaste åren.
Detta är helt absurt. De små företagen är den grupp som har flest anställda i Sverige. Det är också de som skapar de nya jobben. Av länets alla företag har över 98,7 % mindre än 50 anställda. Ska vi klara jobben och tillväxten framöver behövs fler företagare. Det måste helt enkelt löna sig att ta alla de risker det innebär att driva företag. I dag är det så att en genomsnittlig företagare jobbar betydligt mer och tjänar mindre än en anställd.
Vi ska alltså vara glada över ett ökat nyföretagande. Det finns flera förklaringar till att utdelningar från aktiebolag har ökat. Både 2010 och 2011 har det startats rekordmånga nya aktiebolag tack vare sänkt aktiekapital och slopad revisionsplikt. För 2011 registrerades 1 821 nya bolag här i länet. Fler och mer lönsamma aktiebolag är positivt. Helt naturligt ska det också komma ägaren till del genom utdelning.
Den lägre skattesatsen infördes för att stimulera nyföretagande och det risktagande som ändå alltid ligger i att vara företagare. I stället för att klaga på att skatteuttaget inte är högre borde Ingemar Hansson glädjas åt att det finns personer som har tillräckligt mycket engagemang för att satsa både tid, kraft och pengar på att driva och utveckla sina företag. Småföretagen är avgörande för både tillväxt, välfärd och utveckling.
Självklart finns det ingen naturlig drivkraft att betala mer skatt än nödvändigt, och därmed inte heller att dela ut mer än vad som beskattas med den lägre skattesatsen. Det är sunt ekonomiskt förnuft som varje företagare måste ha för att klara sig.
Frida Boklund
regionchef Företagarna
Lars Jagrén
chefsekonom Företagarna
Frida,
Du glömmer en sak i ditt försvar av företagare.
Ca 60% av alla småföretagare betalar ingen bolagsskatt, alltså redovisar ingen vinst. Märkligt att du inte påpekar för dina företagare att ett företag som visar vinst får en högre solditiet och kassalikviditet vilket är bra vid bl a kontakter med banker.
Istället tas det ut utdelningar till lägre beskattning vilket i det längre perspektivet påverkar framtida pensioner. Småföretagarna med dig i spetsen klagar ju på dåliga pensioner men om de väljer utdelning framför lönså blir det ju effekten.
Jag vet att du kommer att argumentera att dina företag inte har råd att ”byta ut” utdelningen mot lön p g a egenavgifterna men om nu dina företag tjänar mindre än en jobbare så kanske det är dags att tänka på om verksamheten ska fortsätta. Kanske bättre att vara anställd?
Det är riktigt att antalet företag har ökat och att det beror på att kravet på aktiekapital har sänkts till 50.000 kronor. Men, Frida, tycker du att ett företag med ett aktiekapital på endast 50.000 kronor är ett företag som du vill ge t ex lån? OK, om det är ett rent tjänsteföretag utan några stora investeringar i maskiner, lager osv. så kan det vara OK men hur många sådana har du i ditt förbund. Jag förmodar att de är i klar minoritet.
Jag förstår att du propagerar för dina småföretag, det ska du ju göra. Men jag tycker inte att du varje gång ska klaga på hur svårt de har det med egenavgifter, skatter, krånglig administration, LAS osv. osv.
Jag har varit företagare och känner inte igen mig i dina beskrivningar och ord för företagare. Sverige har ett fint företagsklimat om vi bortser från finansieringsmöjligheter. Där borde du agera och inte hela tiden basunera ut hur förbaskat svårt det är att vara företagare. I mitt fall var det i alla fall OK.
Det vore fint om du någon gång kan prata om positiva sidor att vara företagare, inte bara klaga på ditten och datten.