Björn Fejde debatterar kostutredningen.
Skolförvaltningen(Bun) och Socialförvaltningen(Soc) hra nu lämnat remissvar om kostutredningen och förslag till kostproduktion. I Soc kommer frågan upp 29 augusti.
I Buns förslag finns inte plats för nytänkande. Man vill behålla nuvarande Cook-and Chill-metoden.Soc:s förslag däremot öppnar för nya friska grepp!
Att göra om samtliga kommunens mottagningskök till tillagningskök ser Soc inte heller som ett rimligt alternativ med tanke på höga investeringskostnader vid ombyggnation. Däremot ser man många fördelar med uppdelning av kostproduktionen mellan målgrupperna barn och unga samt äldre. Detta skulle innebära att Centralköket tillsammans med Furugården och Sörgården ansvarar för matproduktionen. Lunchen som idag produceras på Jupiter föreslås produceras på Sörgården och transporteras till Jupiter. Matlådor som erhålles via Hemtjänsten föreslås upphandlas.
Genom att skilja på kostproduktionen mellan Bun och Soc kan man anpassa kosten till respektive målgrupp.
Ombyggnation och utbyte av maskiner i Sörgården och Furugården beräknas till cirka 5 miljoner kronor. Oavsett vilken köksverksamhet som man tänker bedriva måste köken renoveras och nya maskiner inköpas. Byggår för Sörgården var 1983 och Furugården 1993.
Låt se nu vad partierna gör av detta. Vilka partier som inser frågans tyngd!
Björn Fejde, senior M