S-kritik mot Femklöven

Sociadelmokraterna Kenth Williamsson och Roger Ödebrink debatterar.

Efter valet 2014 gjordes en valteknisk samverkan mellan samtliga borgerliga partierna och miljöpartiet. Att så många partier ingår i en valsamverkan är ovanligt, ofta brukar det vara två småpartier som ingår som V+MP eller KD+C. Detta resulterade i att antalet Socialdemokrater i 13-mannanämnderna minskades med upp till två personer och i andra nämnder med en person.

– På kommunfullmäktiges senaste möte i Vaggeryds kommun valde femklövern igen att minska vårt inflytande genom att rösta bort en av våra nominerade nämndemän. Tidigare har vi haft två nämndemän men nu valde Femklövern i Vaggeryd att rösta fram en SD-politiker i stället och därmed minska antalet nämndemän som (S) nominerat. Detta trots att vi är lika stora som M, C och KD tillsammans och som valde var sin kandidat, noterar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Med tanke på att flera representanter från både S, V och Femklövern var tydliga med att markera mot SD när det gäller skrivningar i deras program som fanns med tillsammans med deras budget på samma möte så känns det enligt Kenth Williamsson väldigt förvirrat.

– I ord är vissa ledamöter tydliga även från Femklövern när det gäller avståndstagande från SDs politik men i handling så minskar man Socialdemokraternas inflytande genom att välja in en SD-representant efter omröstning på ett mandat som vi haft, trots att vi är mer en tre gånger större SD.

Om man verkligen tycker att det är angeläget att just SD ska få utse en nämndeman så borde Femklövern lösa detta inom sin egen grupp genom att undanta en av sina egna nomineringar och inte genom att minska våra nomineringar då vi är det enskilt största partiet.

Kenth Williamsson Oppositionsråd (S)

Roger Ödebrink ledamot valberedning (S)

11 kommentarer
 1. Observer skriver:

  (S) är ju alltid så bra på demokrati, nu har ett annat parti fått mandat i revisionen vilket är bra! Är helt övertygad om att (S) inte ens skulle fundera på ge bort några mandat i någon nämnd och ges ett uns inflytande, historien talar för sig själv.

 2. Stina skriver:

  Att Femklövern i Vaggeryd utser en Sverigedemokrat till nämndeman på ett S-mandat visar att inläggen från enskilda politiker vid budgetfullmäktige bara är läpparnas bekännelse i förhållande till partiernas linje.

  Det är sorgligt att Vaggeryds kommun ska utmärka sig på det här sättet.

  Här ett citat från SDs budgetdiokument – för Femklövern att fundera över i hängmattan kopplat till det val av nämndeman som de avslutade vårterminen med:

  ”Då modersmålsverksamheten försvårar assimilering och då vetenskapliga rön från bland annat Danmark visat att den är så gott som verkningslös, vill vi tillskriva regeringen med en begäran om att Vaggeryd ska få bli försökskommun för slopad modersmålsundervisning. Denna ska i stället utövas genom invandrarnas egen försorg. Sverigedemokraterna vill också införa en regel om att svenska, bortsett från särskilda undantagsfall som till exempel språklektioner, ska vara det enda tillåtna samtalsspråket i kommunens skolor.”

  Slut citat.

  SDs lokala företrädare behöver bemöta och förklara hur de tänkt till dem i kommunen som röstat fram dem. Men även Femklövern behöver förklara det stöd de indirekt ger avskyvärda skrivningar som den ovan när de väljer att premiera SD i sitt val av nämndemän.

 3. Obsever skriver:

  Vad är det för konstigt med det? Om de vill lära sig sitt tidigare språk så är de3t väl upp till dem? Vi talar fortfarande svenska på de flesta ställen och ett flertal företag kräver enbart svenska på arbetsplatsen. dels av kunskaps/informationsskäl och säkerhetsskäl. Senast var det Elgiganten som ställde att de som jobbar åt dem skulle tala god svenska och inte har jag hört att Elgiganten är rasistiska? Kanske dags att sätta ner foten och ställa lite krav på alla som bor här? Man behöver faktiskt inte vara SD sympatisör för se det.
  +

 4. Fredrik Nord skriver:

  Ja du Stina som en av kommunens lokala företrädare för SD kan jag tala om att dom som röstat på SD i kommunvalet behöver ingen förklaring på hur vi tänker. Dom är redan upplysta människor som kan tänka själva utanför pk-samhällets ramar. Om du Stina skulle vara en av dom som röstat på SD o inte förstår hur vi tänkt så är du välkommen o höra av dig så ska vi förklara för dig.
  Angående utnämning av nämdeman så ska nämdemännen spegla hela samhället alla åldrar o kön och partier. Alltså inte bara S.
  Till Kent o Roger ni blev snuvade på några platser på grund av valsamverkan i femklövern. Jag undrar om inte ni skulle gjort lika dant i samma situation, troligtvis för sådant är ju det politiska spelet.
  Mvh Fredrik Nord

 5. pk skriver:

  Revisionen, observer? Skaffa koll. Det handlar om Tingsrätten.
  Och jag håller med Stina. Ord som assimilering och språkförbud i skolan får mig att tänka på Tyskland 1939.

 6. Olleboll skriver:

  Det är skillnad mellan rasism och respekt. Om jag börjar på en arbetsplats exempel Vaggeryds kommun och jag har finska som modersmål,är det då okej att jag bara pratar finska för att jag vill det även om den större delen av mina arbetskamrater inte förstår mej,för med detta resonomang så är alla som klagar på mej rasister om jag inte får prata finska.
  Kanske skulle genomföras en ny anställningspolicy i Vaggeryds kommun där man tar bort kravet på svenska språket för man kan ju prata många språk på en arbetsplats även om vi inte förstår varandra, eller så har man en policy på vilket språk man har på en arbetsplats så alla förstår varandra och det blir inga grupperingar och konflikter kan undvikas .

 7. Lars-Olof Hindersson skriver:

  En förklaring till dom som har lite svårt med vad politiker menar.
  Skillnad mellan Assimilering och Intergration och även Ackulturation

  Intergration betecknar den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället, och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär.

  Assimilation eller assimilering, syftar på den process genom vilken en minoritet, om processen är fullständig, helt överger sin egen kultur så att de ursprungliga kulturskillnaderna försvinner.

  Ackulturation kan resultera i att två kulturer smälter samman till ett helt nytt kulturellt system, men man känner också till tillfällen då de består som distinkta enheter även efter århundraden av ömsesidiga relationer. Ackulturation kan också leda till assimilering, men dessa begrepp är inte synonyma.

  Inte i några av dom olika begreppen får mej att tänka på Tyskland 1939′ och angående meningen ”språkförbud ” så var andemeningen att det ska svenska som huvudspråk i skolan för att få en bättre gemenskap och förhindra segregation mellan elever,även i vuxen ålder så är det ofta någon form av ”språkförbud” på arbetsplatser.
  Språkförbud innebär givetvis inte att man blir straffad om man talar något annat språk till någon medmänniska utan det handlar om att kommunikation mellan personer ska vara gemensam i skolan och arbetsplatser annars skulle det bli svårt att få samhället att fungera,vad man pratar på fritiden är upp till var och en.

 8. Observer skriver:

  Ursäkta mig Pk, menar naturligtvis Nämdeman! Revisionen är SD representerade om jag inte sett fel? Hellre en vaken från SD än en sovande Sosse o vårt rättsväsende.

 9. pk skriver:

  Intressant läsning om sd: https://www.interasistmen.se/dumheter/ordforande-stockholms-lan-bar-nazistsymboler-almedalen-stor-intervju/
  Kopplingen till Tyskland är inte särskilt långsökt.

 10. Fredrik Nord skriver:

  PK vad betyder dina initialer är det möjligtvis så att det är en förkortning av PanzerKrieg en gammal germansk sång om pansar trupperna. Tycker mig se en koppling till Tyskland här.😉

 11. lars-olof hindersson skriver:

  Socialdemokraterna, som säger sig förfäras över Sverigedemokraternas påstådda
  kopplingar till nationalsocialismen, är nog det svenska parti som har det grövsta
  syndaregistret på detta område.

  Man skall då ha i åtanke att flera av de borgerliga partierna haft valsamverkan med
  nazistiska och fascistiska partier, och i centerns fall även pläderat för rashygien i sitt
  partiprogram. Socialdemokraternas vurmande för rasbiologin var dock så omfattande, att
  man i vissa fall fungerade som en inspirationskälla för de tyska nationalsocialisterna.

  Efter att Hitler hade tagit makten i Tyskland 1933 infördes en lag om tvångssterilisering.
  Den socialdemokratiske justitieministern Karl Schlyter sände då omedelbart en grupp
  svenska experter till Nazityskland för att studera de nya tyska lagarna och lära av de tyska
  erfarenheterna.

  Hjalmar Branting och hans parti fick också sitt rasbiologiska institut, men först sedan
  socialdemokraterna mer långsiktigt övertagit regeringsmakten (1932) kunde tankarna på
  sterilisering av ”mindre goda element” förverkligas, vilket skedde genom en lag 1934.

  Den socialdemokratiska steriliseringslagstiftningen innebar att mer än 60 000 människor
  steriliserades i Sverige under åren 1935-75, vilket är fler än i något annat västland bortsett
  från Nazityskland.

  Långt ifrån alla led av någon form av förståndshandikapp utan även epileptiker,
  alkoholister, kriminella, ”osedliga” kvinnor, och andra asociala element blev
  tvångssteriliserade i rasförädlande syfte.

  Mer än 20 000 ogifta gravida kvinnor steriliserades under utpressning, genom att lagen
  endast tillät dem att få abort om de godtog sterilisering efteråt.

  Socialdemokraternas tidigare positiva hållning till rashygien kan inte bortförklaras med
  att de var ett offer för den rådande tidsandan.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

The Biggest Myth About Med Card California Exposed

16:16 | The Biggest Myth About Med Card California Exposed The selling of health marijuana already produces a substantial contribution… Läs mer

Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card

16:15 | Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card Finding a medical marijuana card… Läs mer

Top Choices of Renew Medical Card Online

16:14 | Top Choices of Renew Medical Card Online Most Noticeable Renew Medical Card Online Learning how to control her… Läs mer

Top Booking Tours Reviews!

12:03 | Top Booking Tours Reviews! The booking system online was made quite uncomplicated and secured and just a few… Läs mer

The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed

12:02 | The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed While you decide on travel insurance be certain to… Läs mer

Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late

12:01 | Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late Additionally, there’s the simple fact you may… Läs mer

Saiba como aumentar este tráfego do sitio através de um bom projeto de website

12:14 | Um bom design de website é absolutamente crítico se você anseia atrair tráfego máximo. Para que seu site… Läs mer

Medical Marajuana Cards at a Glance

16:25 | Medical Marajuana Cards at a Glance The Nuiances of Medical Marajuana Cards Remember that cannabidiol registration cards won’t… Läs mer

What Every Body Is Saying About 420 Doctors Is Dead Wrong and Why

16:24 | What Every Body Is Saying About 420 Doctors Is Dead Wrong and Why The Upside to 420 Doctors… Läs mer

The Most Disregarded Fact About Med Card Uncovered

16:24 | The Most Disregarded Fact About Med Card Uncovered The War Against Med Card The most important thing which… Läs mer

Top End My Essay Choices

15:56 | Top End My Essay Choices How to Find End My Essay You cite sources. Your response into a… Läs mer

Rumors, Deception and Personal Essay Examples

15:55 | Rumors, Deception and Personal Essay Examples The Chronicles of Personal Essay Examples The instruction institute you’re choosing must… Läs mer

The True Story About Personal Essay Examples That the Experts Don’t Want You to Hear

15:53 | The True Story About Personal Essay Examples That the Experts Don’t Want You to Hear The Chronicles of… Läs mer

The War Against How to Write an Argumentative Essay

14:12 | The War Against How to Write an Argumentative Essay You can order expert essay paper. Distinct forms of… Läs mer

Write My Essay for Me for Dummies

14:11 | Write My Essay for Me for Dummies Just good creating services are able to allow you to earn… Läs mer

Essay Editor Help!

14:10 | Essay Editor Help! Although university writing labs have their own place in regards to essay assistance, in the… Läs mer

Why Almost Everything You’ve Learned About Buy Research Papers Is Wrong and What You Should Know

02:00 | By clicking on the buy button, you register for a superb support that you might use when complicated… Läs mer

The Weird Strategy of Situation Look at Article writing Program

02:00 | For many clients who don’t get the chance to present a version plus look over an absolute lawsuit… Läs mer

Statistics Assignment Help Options

02:00 | The principal thing which is quite critical in establishing a company is an thought or intending. Though other… Läs mer

02:00 | lutions to Coursework in Step by Step Format What Does Coursework Mean? Every time our own customers require… Läs mer

Test post

00:29 | Test post content research paper on best buy

Understanding Statistics Assignment Help

02:00 | Accordingly, data is obviously there to turn you in intelligent buyer, so you might create the most acceptable… Läs mer

Writing Assignment Ideas – a Quick Introduction

02:00 | Perhaps you just begin writing headlines. Make the viewer a component of those. You own a good deal… Läs mer

The Agony of Generating Service plan

02:00 | The main advantages of Authoring Customer service Seeking out the most beneficial transaction after it concerns the category… Läs mer

Posting Expert services – an intro

02:00 | A great number of individuals wind up sensation that the prevailing firms still find it unimaginable to produce… Läs mer

College Application Helper Exposed

02:00 | The Fight Against College Application Helper Writers get rid of precisely the exact crutch. At any time you… Läs mer

How Do You Start A Report

02:00 | condition is an integral component of most study laboratory-regarding working out programs, and sure it typically signifies an… Läs mer

What the In-Crowd Won’t Tell You About Writing Help

16:14 | Writing Help Ideas What the In-Crowd Won’t Tell You About Writing Help Read an article that corresponds for… Läs mer

Choosing Good College Paper Writing Service

15:59 | The 30-Second Trick for College Paper Writing Service Choosing Good College Paper Writing Service Your newspaper needs to… Läs mer

Writing Help – the Conspiracy

15:35 | Writing Help Ideas Writing Help – the Conspiracy Read an article which corresponds for the kind of paper… Läs mer