S-kritik mot Femklöven

Sociadelmokraterna Kenth Williamsson och Roger Ödebrink debatterar.

Efter valet 2014 gjordes en valteknisk samverkan mellan samtliga borgerliga partierna och miljöpartiet. Att så många partier ingår i en valsamverkan är ovanligt, ofta brukar det vara två småpartier som ingår som V+MP eller KD+C. Detta resulterade i att antalet Socialdemokrater i 13-mannanämnderna minskades med upp till två personer och i andra nämnder med en person.

– På kommunfullmäktiges senaste möte i Vaggeryds kommun valde femklövern igen att minska vårt inflytande genom att rösta bort en av våra nominerade nämndemän. Tidigare har vi haft två nämndemän men nu valde Femklövern i Vaggeryd att rösta fram en SD-politiker i stället och därmed minska antalet nämndemän som (S) nominerat. Detta trots att vi är lika stora som M, C och KD tillsammans och som valde var sin kandidat, noterar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Med tanke på att flera representanter från både S, V och Femklövern var tydliga med att markera mot SD när det gäller skrivningar i deras program som fanns med tillsammans med deras budget på samma möte så känns det enligt Kenth Williamsson väldigt förvirrat.

– I ord är vissa ledamöter tydliga även från Femklövern när det gäller avståndstagande från SDs politik men i handling så minskar man Socialdemokraternas inflytande genom att välja in en SD-representant efter omröstning på ett mandat som vi haft, trots att vi är mer en tre gånger större SD.

Om man verkligen tycker att det är angeläget att just SD ska få utse en nämndeman så borde Femklövern lösa detta inom sin egen grupp genom att undanta en av sina egna nomineringar och inte genom att minska våra nomineringar då vi är det enskilt största partiet.

Kenth Williamsson Oppositionsråd (S)

Roger Ödebrink ledamot valberedning (S)

11 kommentarer
 1. Observer skriver:

  (S) är ju alltid så bra på demokrati, nu har ett annat parti fått mandat i revisionen vilket är bra! Är helt övertygad om att (S) inte ens skulle fundera på ge bort några mandat i någon nämnd och ges ett uns inflytande, historien talar för sig själv.

 2. Stina skriver:

  Att Femklövern i Vaggeryd utser en Sverigedemokrat till nämndeman på ett S-mandat visar att inläggen från enskilda politiker vid budgetfullmäktige bara är läpparnas bekännelse i förhållande till partiernas linje.

  Det är sorgligt att Vaggeryds kommun ska utmärka sig på det här sättet.

  Här ett citat från SDs budgetdiokument – för Femklövern att fundera över i hängmattan kopplat till det val av nämndeman som de avslutade vårterminen med:

  ”Då modersmålsverksamheten försvårar assimilering och då vetenskapliga rön från bland annat Danmark visat att den är så gott som verkningslös, vill vi tillskriva regeringen med en begäran om att Vaggeryd ska få bli försökskommun för slopad modersmålsundervisning. Denna ska i stället utövas genom invandrarnas egen försorg. Sverigedemokraterna vill också införa en regel om att svenska, bortsett från särskilda undantagsfall som till exempel språklektioner, ska vara det enda tillåtna samtalsspråket i kommunens skolor.”

  Slut citat.

  SDs lokala företrädare behöver bemöta och förklara hur de tänkt till dem i kommunen som röstat fram dem. Men även Femklövern behöver förklara det stöd de indirekt ger avskyvärda skrivningar som den ovan när de väljer att premiera SD i sitt val av nämndemän.

 3. Obsever skriver:

  Vad är det för konstigt med det? Om de vill lära sig sitt tidigare språk så är de3t väl upp till dem? Vi talar fortfarande svenska på de flesta ställen och ett flertal företag kräver enbart svenska på arbetsplatsen. dels av kunskaps/informationsskäl och säkerhetsskäl. Senast var det Elgiganten som ställde att de som jobbar åt dem skulle tala god svenska och inte har jag hört att Elgiganten är rasistiska? Kanske dags att sätta ner foten och ställa lite krav på alla som bor här? Man behöver faktiskt inte vara SD sympatisör för se det.
  +

 4. Fredrik Nord skriver:

  Ja du Stina som en av kommunens lokala företrädare för SD kan jag tala om att dom som röstat på SD i kommunvalet behöver ingen förklaring på hur vi tänker. Dom är redan upplysta människor som kan tänka själva utanför pk-samhällets ramar. Om du Stina skulle vara en av dom som röstat på SD o inte förstår hur vi tänkt så är du välkommen o höra av dig så ska vi förklara för dig.
  Angående utnämning av nämdeman så ska nämdemännen spegla hela samhället alla åldrar o kön och partier. Alltså inte bara S.
  Till Kent o Roger ni blev snuvade på några platser på grund av valsamverkan i femklövern. Jag undrar om inte ni skulle gjort lika dant i samma situation, troligtvis för sådant är ju det politiska spelet.
  Mvh Fredrik Nord

 5. pk skriver:

  Revisionen, observer? Skaffa koll. Det handlar om Tingsrätten.
  Och jag håller med Stina. Ord som assimilering och språkförbud i skolan får mig att tänka på Tyskland 1939.

 6. Olleboll skriver:

  Det är skillnad mellan rasism och respekt. Om jag börjar på en arbetsplats exempel Vaggeryds kommun och jag har finska som modersmål,är det då okej att jag bara pratar finska för att jag vill det även om den större delen av mina arbetskamrater inte förstår mej,för med detta resonomang så är alla som klagar på mej rasister om jag inte får prata finska.
  Kanske skulle genomföras en ny anställningspolicy i Vaggeryds kommun där man tar bort kravet på svenska språket för man kan ju prata många språk på en arbetsplats även om vi inte förstår varandra, eller så har man en policy på vilket språk man har på en arbetsplats så alla förstår varandra och det blir inga grupperingar och konflikter kan undvikas .

 7. Lars-Olof Hindersson skriver:

  En förklaring till dom som har lite svårt med vad politiker menar.
  Skillnad mellan Assimilering och Intergration och även Ackulturation

  Intergration betecknar den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället, och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär.

  Assimilation eller assimilering, syftar på den process genom vilken en minoritet, om processen är fullständig, helt överger sin egen kultur så att de ursprungliga kulturskillnaderna försvinner.

  Ackulturation kan resultera i att två kulturer smälter samman till ett helt nytt kulturellt system, men man känner också till tillfällen då de består som distinkta enheter även efter århundraden av ömsesidiga relationer. Ackulturation kan också leda till assimilering, men dessa begrepp är inte synonyma.

  Inte i några av dom olika begreppen får mej att tänka på Tyskland 1939′ och angående meningen ”språkförbud ” så var andemeningen att det ska svenska som huvudspråk i skolan för att få en bättre gemenskap och förhindra segregation mellan elever,även i vuxen ålder så är det ofta någon form av ”språkförbud” på arbetsplatser.
  Språkförbud innebär givetvis inte att man blir straffad om man talar något annat språk till någon medmänniska utan det handlar om att kommunikation mellan personer ska vara gemensam i skolan och arbetsplatser annars skulle det bli svårt att få samhället att fungera,vad man pratar på fritiden är upp till var och en.

 8. Observer skriver:

  Ursäkta mig Pk, menar naturligtvis Nämdeman! Revisionen är SD representerade om jag inte sett fel? Hellre en vaken från SD än en sovande Sosse o vårt rättsväsende.

 9. pk skriver:

  Intressant läsning om sd: https://www.interasistmen.se/dumheter/ordforande-stockholms-lan-bar-nazistsymboler-almedalen-stor-intervju/
  Kopplingen till Tyskland är inte särskilt långsökt.

 10. Fredrik Nord skriver:

  PK vad betyder dina initialer är det möjligtvis så att det är en förkortning av PanzerKrieg en gammal germansk sång om pansar trupperna. Tycker mig se en koppling till Tyskland här.😉

 11. lars-olof hindersson skriver:

  Socialdemokraterna, som säger sig förfäras över Sverigedemokraternas påstådda
  kopplingar till nationalsocialismen, är nog det svenska parti som har det grövsta
  syndaregistret på detta område.

  Man skall då ha i åtanke att flera av de borgerliga partierna haft valsamverkan med
  nazistiska och fascistiska partier, och i centerns fall även pläderat för rashygien i sitt
  partiprogram. Socialdemokraternas vurmande för rasbiologin var dock så omfattande, att
  man i vissa fall fungerade som en inspirationskälla för de tyska nationalsocialisterna.

  Efter att Hitler hade tagit makten i Tyskland 1933 infördes en lag om tvångssterilisering.
  Den socialdemokratiske justitieministern Karl Schlyter sände då omedelbart en grupp
  svenska experter till Nazityskland för att studera de nya tyska lagarna och lära av de tyska
  erfarenheterna.

  Hjalmar Branting och hans parti fick också sitt rasbiologiska institut, men först sedan
  socialdemokraterna mer långsiktigt övertagit regeringsmakten (1932) kunde tankarna på
  sterilisering av ”mindre goda element” förverkligas, vilket skedde genom en lag 1934.

  Den socialdemokratiska steriliseringslagstiftningen innebar att mer än 60 000 människor
  steriliserades i Sverige under åren 1935-75, vilket är fler än i något annat västland bortsett
  från Nazityskland.

  Långt ifrån alla led av någon form av förståndshandikapp utan även epileptiker,
  alkoholister, kriminella, ”osedliga” kvinnor, och andra asociala element blev
  tvångssteriliserade i rasförädlande syfte.

  Mer än 20 000 ogifta gravida kvinnor steriliserades under utpressning, genom att lagen
  endast tillät dem att få abort om de godtog sterilisering efteråt.

  Socialdemokraternas tidigare positiva hållning till rashygien kan inte bortförklaras med
  att de var ett offer för den rådande tidsandan.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.