S-kritik mot Femklöven

Sociadelmokraterna Kenth Williamsson och Roger Ödebrink debatterar.

Efter valet 2014 gjordes en valteknisk samverkan mellan samtliga borgerliga partierna och miljöpartiet. Att så många partier ingår i en valsamverkan är ovanligt, ofta brukar det vara två småpartier som ingår som V+MP eller KD+C. Detta resulterade i att antalet Socialdemokrater i 13-mannanämnderna minskades med upp till två personer och i andra nämnder med en person.

– På kommunfullmäktiges senaste möte i Vaggeryds kommun valde femklövern igen att minska vårt inflytande genom att rösta bort en av våra nominerade nämndemän. Tidigare har vi haft två nämndemän men nu valde Femklövern i Vaggeryd att rösta fram en SD-politiker i stället och därmed minska antalet nämndemän som (S) nominerat. Detta trots att vi är lika stora som M, C och KD tillsammans och som valde var sin kandidat, noterar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Med tanke på att flera representanter från både S, V och Femklövern var tydliga med att markera mot SD när det gäller skrivningar i deras program som fanns med tillsammans med deras budget på samma möte så känns det enligt Kenth Williamsson väldigt förvirrat.

– I ord är vissa ledamöter tydliga även från Femklövern när det gäller avståndstagande från SDs politik men i handling så minskar man Socialdemokraternas inflytande genom att välja in en SD-representant efter omröstning på ett mandat som vi haft, trots att vi är mer en tre gånger större SD.

Om man verkligen tycker att det är angeläget att just SD ska få utse en nämndeman så borde Femklövern lösa detta inom sin egen grupp genom att undanta en av sina egna nomineringar och inte genom att minska våra nomineringar då vi är det enskilt största partiet.

Kenth Williamsson Oppositionsråd (S)

Roger Ödebrink ledamot valberedning (S)

11 kommentarer
 1. Observer skriver:

  (S) är ju alltid så bra på demokrati, nu har ett annat parti fått mandat i revisionen vilket är bra! Är helt övertygad om att (S) inte ens skulle fundera på ge bort några mandat i någon nämnd och ges ett uns inflytande, historien talar för sig själv.

 2. Stina skriver:

  Att Femklövern i Vaggeryd utser en Sverigedemokrat till nämndeman på ett S-mandat visar att inläggen från enskilda politiker vid budgetfullmäktige bara är läpparnas bekännelse i förhållande till partiernas linje.

  Det är sorgligt att Vaggeryds kommun ska utmärka sig på det här sättet.

  Här ett citat från SDs budgetdiokument – för Femklövern att fundera över i hängmattan kopplat till det val av nämndeman som de avslutade vårterminen med:

  ”Då modersmålsverksamheten försvårar assimilering och då vetenskapliga rön från bland annat Danmark visat att den är så gott som verkningslös, vill vi tillskriva regeringen med en begäran om att Vaggeryd ska få bli försökskommun för slopad modersmålsundervisning. Denna ska i stället utövas genom invandrarnas egen försorg. Sverigedemokraterna vill också införa en regel om att svenska, bortsett från särskilda undantagsfall som till exempel språklektioner, ska vara det enda tillåtna samtalsspråket i kommunens skolor.”

  Slut citat.

  SDs lokala företrädare behöver bemöta och förklara hur de tänkt till dem i kommunen som röstat fram dem. Men även Femklövern behöver förklara det stöd de indirekt ger avskyvärda skrivningar som den ovan när de väljer att premiera SD i sitt val av nämndemän.

 3. Obsever skriver:

  Vad är det för konstigt med det? Om de vill lära sig sitt tidigare språk så är de3t väl upp till dem? Vi talar fortfarande svenska på de flesta ställen och ett flertal företag kräver enbart svenska på arbetsplatsen. dels av kunskaps/informationsskäl och säkerhetsskäl. Senast var det Elgiganten som ställde att de som jobbar åt dem skulle tala god svenska och inte har jag hört att Elgiganten är rasistiska? Kanske dags att sätta ner foten och ställa lite krav på alla som bor här? Man behöver faktiskt inte vara SD sympatisör för se det.
  +

 4. Fredrik Nord skriver:

  Ja du Stina som en av kommunens lokala företrädare för SD kan jag tala om att dom som röstat på SD i kommunvalet behöver ingen förklaring på hur vi tänker. Dom är redan upplysta människor som kan tänka själva utanför pk-samhällets ramar. Om du Stina skulle vara en av dom som röstat på SD o inte förstår hur vi tänkt så är du välkommen o höra av dig så ska vi förklara för dig.
  Angående utnämning av nämdeman så ska nämdemännen spegla hela samhället alla åldrar o kön och partier. Alltså inte bara S.
  Till Kent o Roger ni blev snuvade på några platser på grund av valsamverkan i femklövern. Jag undrar om inte ni skulle gjort lika dant i samma situation, troligtvis för sådant är ju det politiska spelet.
  Mvh Fredrik Nord

 5. pk skriver:

  Revisionen, observer? Skaffa koll. Det handlar om Tingsrätten.
  Och jag håller med Stina. Ord som assimilering och språkförbud i skolan får mig att tänka på Tyskland 1939.

 6. Olleboll skriver:

  Det är skillnad mellan rasism och respekt. Om jag börjar på en arbetsplats exempel Vaggeryds kommun och jag har finska som modersmål,är det då okej att jag bara pratar finska för att jag vill det även om den större delen av mina arbetskamrater inte förstår mej,för med detta resonomang så är alla som klagar på mej rasister om jag inte får prata finska.
  Kanske skulle genomföras en ny anställningspolicy i Vaggeryds kommun där man tar bort kravet på svenska språket för man kan ju prata många språk på en arbetsplats även om vi inte förstår varandra, eller så har man en policy på vilket språk man har på en arbetsplats så alla förstår varandra och det blir inga grupperingar och konflikter kan undvikas .

 7. Lars-Olof Hindersson skriver:

  En förklaring till dom som har lite svårt med vad politiker menar.
  Skillnad mellan Assimilering och Intergration och även Ackulturation

  Intergration betecknar den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället, och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär.

  Assimilation eller assimilering, syftar på den process genom vilken en minoritet, om processen är fullständig, helt överger sin egen kultur så att de ursprungliga kulturskillnaderna försvinner.

  Ackulturation kan resultera i att två kulturer smälter samman till ett helt nytt kulturellt system, men man känner också till tillfällen då de består som distinkta enheter även efter århundraden av ömsesidiga relationer. Ackulturation kan också leda till assimilering, men dessa begrepp är inte synonyma.

  Inte i några av dom olika begreppen får mej att tänka på Tyskland 1939′ och angående meningen ”språkförbud ” så var andemeningen att det ska svenska som huvudspråk i skolan för att få en bättre gemenskap och förhindra segregation mellan elever,även i vuxen ålder så är det ofta någon form av ”språkförbud” på arbetsplatser.
  Språkförbud innebär givetvis inte att man blir straffad om man talar något annat språk till någon medmänniska utan det handlar om att kommunikation mellan personer ska vara gemensam i skolan och arbetsplatser annars skulle det bli svårt att få samhället att fungera,vad man pratar på fritiden är upp till var och en.

 8. Observer skriver:

  Ursäkta mig Pk, menar naturligtvis Nämdeman! Revisionen är SD representerade om jag inte sett fel? Hellre en vaken från SD än en sovande Sosse o vårt rättsväsende.

 9. pk skriver:

  Intressant läsning om sd: https://www.interasistmen.se/dumheter/ordforande-stockholms-lan-bar-nazistsymboler-almedalen-stor-intervju/
  Kopplingen till Tyskland är inte särskilt långsökt.

 10. Fredrik Nord skriver:

  PK vad betyder dina initialer är det möjligtvis så att det är en förkortning av PanzerKrieg en gammal germansk sång om pansar trupperna. Tycker mig se en koppling till Tyskland här.😉

 11. lars-olof hindersson skriver:

  Socialdemokraterna, som säger sig förfäras över Sverigedemokraternas påstådda
  kopplingar till nationalsocialismen, är nog det svenska parti som har det grövsta
  syndaregistret på detta område.

  Man skall då ha i åtanke att flera av de borgerliga partierna haft valsamverkan med
  nazistiska och fascistiska partier, och i centerns fall även pläderat för rashygien i sitt
  partiprogram. Socialdemokraternas vurmande för rasbiologin var dock så omfattande, att
  man i vissa fall fungerade som en inspirationskälla för de tyska nationalsocialisterna.

  Efter att Hitler hade tagit makten i Tyskland 1933 infördes en lag om tvångssterilisering.
  Den socialdemokratiske justitieministern Karl Schlyter sände då omedelbart en grupp
  svenska experter till Nazityskland för att studera de nya tyska lagarna och lära av de tyska
  erfarenheterna.

  Hjalmar Branting och hans parti fick också sitt rasbiologiska institut, men först sedan
  socialdemokraterna mer långsiktigt övertagit regeringsmakten (1932) kunde tankarna på
  sterilisering av ”mindre goda element” förverkligas, vilket skedde genom en lag 1934.

  Den socialdemokratiska steriliseringslagstiftningen innebar att mer än 60 000 människor
  steriliserades i Sverige under åren 1935-75, vilket är fler än i något annat västland bortsett
  från Nazityskland.

  Långt ifrån alla led av någon form av förståndshandikapp utan även epileptiker,
  alkoholister, kriminella, ”osedliga” kvinnor, och andra asociala element blev
  tvångssteriliserade i rasförädlande syfte.

  Mer än 20 000 ogifta gravida kvinnor steriliserades under utpressning, genom att lagen
  endast tillät dem att få abort om de godtog sterilisering efteråt.

  Socialdemokraternas tidigare positiva hållning till rashygien kan inte bortförklaras med
  att de var ett offer för den rådande tidsandan.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Outlines For Root Criteria For RussiaBride

19:20 | Virtually anyone who hopes to find true love is pleasant to apply for the postal mail order brides… Läs mer

Understanding No-Fuss Programs Of Dissertation Writer

11:17 | A lot of ex – pupils develop into stumped when time comes to start composing their dissertation. As… Läs mer

The Lost Secret of Online Essay Writer

09:24 | The Lost Secret of Online Essay Writer The research paper creating is a mill as you may locate… Läs mer

The Essay Conclusion Pitfall

09:23 | The Essay Conclusion Pitfall Essay Conclusion Features It really is too late to alter the essay. The concluding… Läs mer

A Guide to My Custom Essay

09:23 | A Guide to My Custom Essay The War Against My Custom Essay All-the personalized speech newspapers offered on… Läs mer

The Biggest Myth About Online Essay Writer Exposed

09:22 | The Biggest Myth About Online Essay Writer Exposed Online Essay Writer Secrets That No One Else Knows About… Läs mer

The Argument Essay Topics Cover Up

09:22 | The Argument Essay Topics Cover Up And so, if you learn to presume through writing, then you’re going… Läs mer

Introducing Online Essay Writer

09:22 | Introducing Online Essay Writer http://faculty.mdc.edu/fganivet/ENC2300/WitingPaper.htm Where to Find Online Essay Writer The author pick procedure takes in to… Läs mer

What the Experts Are Not Saying About How to Write a Persuasive Essay and What This Means For You

09:03 | What the Experts Are Not Saying About How to Write a Persuasive Essay and What This Means For… Läs mer

A History of Buy Essays Cheap Refuted

09:03 | A History of Buy Essays Cheap Refuted Do not stop until you discover a subject essays help. Into… Läs mer

Underrated Concerns About Custom Essay Papers You Need to Read About

09:02 | Underrated Concerns About Custom Essay Papers You Need to Read About What You Need to Do About Custom… Läs mer

Untold Stories on Buy Essays Cheap That You Really Need to Read

09:02 | Untold Stories on Buy Essays Cheap That You Really Need to Read Somebody deals along using well being…. Läs mer

The Downside Risk of Custom Essay Papers That No One Is Talking About

09:01 | The Downside Risk of Custom Essay Papers That No One Is Talking About The Secret to Custom Essay… Läs mer

Help with Essay Writing: No Longer a Mystery

09:01 | Help with Essay Writing: No Longer a Mystery Help with Essay Writing Features Recognizing the Ultius essay is… Läs mer

The Death of Buy an Essay

08:59 | The Death of Buy an Essay Ruthless Buy an Essay Strategies Exploited Essay writing is one of the… Läs mer

The Hidden Truth About Good College Essays

08:58 | http://libguides.lib.msu.edu/c.php?g=97090&p=908734 The Hidden Truth About Good College Essays The Basics of Good College Essays You ought to locate… Läs mer

A History of Cause and Effect Essay Refuted

08:56 | A History of Cause and Effect Essay Refuted Cause and Effect Essay Help! Conflict is among the components… Läs mer

A Startling Fact about Buy an Essay Uncovered

08:56 | A Startling Fact about Buy an Essay Uncovered Our on-line internet site gives custom writing products and services… Läs mer

The Nuiances of Good College Essays

08:55 | The Nuiances of Good College Essays The Hidden Gem of Good College Essays It is obviously wise to… Läs mer

Alarming Facts Regarding Good College Essays Unveiled

08:55 | Alarming Facts Regarding Good College Essays Unveiled Use exactly what you examine to aid you choose your own… Läs mer

The One Thing to Do for Buy Essays

08:07 | The One Thing to Do for Buy Essays Buying essays on line secure is a issue, maybe not… Läs mer

Compare and Contrast Essay Examples for Dummies

08:07 | Compare and Contrast Essay Examples for Dummies Definitions of Compare and Contrast Essay Examples In the event you… Läs mer

The Pitfall of Buy Essays Cheap

08:06 | The Pitfall of Buy Essays Cheap Inexpensive Essays Online may be so our pro writers are prepared to… Läs mer

The War Against Essay Writer Help

08:06 | The War Against Essay Writer Help Essay Writer Help Options essay writing You might possess medical issues expert-writers.net/… Läs mer

What the Pros Are Not Saying About Buy Essays and What This Means For You

08:06 | What the Pros Are Not Saying About Buy Essays and What This Means For You Essays online protected… Läs mer

What Everybody Dislikes About Buy Essays and Why

08:05 | What Everybody Dislikes About Buy Essays https://expert-writers.net and Why Essays on line safe is a issue, not simply… Läs mer

The Do’s and Don’ts of Website to Check Plagiarism

07:58 | The Do’s and Don’ts of Website to Check Plagiarism The Appeal of Website to Check Plagiarism Students utilize… Läs mer

The Tried and True Method for Website to Check Plagiarism in Step by Step Detail

07:58 | The Tried and True Method for Website to Check Plagiarism in Step by Step Detail The Basic Facts… Läs mer

Ideas, Formulas and Shortcuts for Plagiarism Free Check

07:57 | Ideas, Formulas and Shortcuts for Plagiarism Free Check Students ought to prevent donating to somebody else over online… Läs mer

Why Everybody Is Dead Wrong About Plagiarism Free Check and Why You Absolutely Must View This Report

07:57 | Why Everybody Is Dead Wrong About Plagiarism Free Check and Why You Absolutely Must View This Report Along… Läs mer