Två S-politiker debatterar.
Bort med delade turer
Att arbeta en delad tur innebär att din arbetsdag blir uppstyckad i två pass med en lång paus emellan. Denna paus är obetald. Den innebär i teorin att du kan lämna din arbetsplats och till exempel åka hem några timmar eller göra något annat du väljer själv. I praktiken innebär en delad tur att alltför många inte har möjlighet att till exempel åka hem, då det skulle bli för dyrt och tidskrävande.
Fackförbundet Kommunal har nyligen gett ut en rapport: ”Delade turer i välfärdssektorn”. Den visar att 150.000 personer i Sverige har delade turer i sitt arbetsschema. Inom den kvinnodominerade äldreomsorgen är det cirka 45 procent som har delade turer.
Delade turer innebär flera problem. Förutom att arbetsdagarna blir väldigt långa om du inte har möjlighet att lämna arbetsplatsen så finns det stora hälsorisker. Delade arbetspass ger alltför kort tid för återhämtning och alltför dåligt inflytande över arbetstiden. Många drabbas av symtom som trötthet, stress, huvudvärk, muskelvärk och psykiska besvär som oro och ångest.
Inom äldreomsorgen har det förekommit delade turer under väldigt många år. Det är en fråga som har stötts och blötts hur detta ska kunna minska. Nu ser vi att förekomsten av delade turer ökar. Det drabbar i första hand kvinnor, men också män inom till exempel trafiksektorn.
Kommunal har för avsikt att driva detta i sin avtalsrörelse, men vi S-kvinnor anser att detta är en politisk fråga i allra högsta grad. Schemaläggning av arbetspass handlar om resurser och behov och då krävs det tydliga politiska beslut.
Bort med de delade turerna!
Carina Hägg, Värnamo, ordförande, S-kvinnor Jönköpings län
Desiré Törnqvist, Värnamo, landstingspoltilker (S)