I det paket som Byarums Hembygdsförening bjuder ut till försäljning under julmånaden finns inte enbart hembygdsboken utan också en bildalmanacka som speglar historiskt värdefulla miljöer i Vaggeryd med omnejd.
Det var 1994 som hembygdsalmanackan gavs ut för första gången. Anledningarna var två: För det första gick utgivningen av hembygdsboken varje år med ett stort underskott vilket på något sätt måste kompenseras.
För det andra måste det bildarkiv som Leif Palm hade börjat bygga upp på något sätt användas så att allmänheten fick del av vad som fanns i gömmorna.
Numera ges bildhäftet ut gemensamt av Byarums hembygdsförening och Waggeryds Museiförening. I redaktionskommittén ingår Evert Melin, Leif Palm och Lennart Andersson.
1994 var det för dyrt att trycka bildhäftet i färg men idag finns inga sådana restriktioner för redaktionstrojkan i valen mellan de 3 000 bilderna i samlingarna. Hälften av de 15 bilderna presenteras i mättade färger med ett foto av Vaggeryds stora knutpunkt fram till det tidiga 1970-talet, Stationsplan som omslagsbild. Det var det där det hände i Vaggeryd innan hotellen revs och knutpunkten flödades 75 meter åt sydost.
Bilden från Stationsplan har tagits av den legendariske stinsen Pontus Widesheim en fridfull sommardag tidigt på 1950-talet när cyklarna fortfarande var fler än bilarna. Under de 60 år som gått sedan stinsen exponerade bilden har fler av byggnader som finns med på fotot försvunnit. Stationsbyggnaden i höger bildkant från 1886 finns dock kvar liksom det 1952 uppförda godsmagasinet längst till vänster.
Kvar finns också perrongtaket i bildens mitt. Men lokstallet i bakgrunden är borta, liksom Pressbyråkiosken i mitten och möbelfabrikerna på nuvarande skolidrottsplatsen med de ståtliga namnen Rex och Vega.
En annan bild av stort historiskt värde i årets utgåva är tagen vid foten av Lillakulla rakt österut mot det område som i dagarna blivit ortens nya lilla bostadsområde, kvarteret Mjölnaren.
Vyn fångades av Evald Gustavsson för 60 år sedan, långt innan planerna på att bygga bostäder här hade satts på pränt. Då stod Frändessons ladugård invid Kvarnen som synes fortfarande kvar. Den brann upp efter barns oaktsamhet med eld i början av 1960-talet.
Här arrangerades de första riktiga skidtävlingarna i Vaggeryd under krigsåren. En av de tävlande var en parvel från Götafors, Vide Nilsson. I fredags flyttade han in i ett av de nya husen i kvarteret Mjönaren.