Representanter för kommunens ”mjuka” förvaltningar har i veckan varit samlade på Tallnäs för en så kallad samverkansforum. Den här gången var temat för dagen Dialog – delaktighet i vård och stöd.
Många har det het naturligt, andra har det inte – alltså förmågan att kunna säga rätt saker även i livets svåra stunder.
Rebecka Carlsson och Malin Forslund hade många relevanta tips att ge. De ingick i den grupp om sammanlagt fyra som den här dagen höll i trådarna för arbetet som var förlagt till Gammelgården på Tallnäs.
Rebecka och Malin är medlemmar i en grupp om sammanlagt 30 personer i länet med behörighet i dialogutbildning. Konceptet är inköpt fån Region Skåne och det visade sig att behovet av utbildningen av det här slaget var så stort att ytterligare 15 personer har utbildats utöver en första grupp om 15 personer.
– Dialogutbildningen bygger mycket på egna erfarenheter eller närståendes erfarenheter, berättade Malin Forslund som på ett mycket öppenhjärtigt och gripande sätt delade med sig av egna erfarenheter.
De två hade flera enkla med goda råd att ge.
– Relationsskapande åtgärder är oerhört viktiga vid återhämtningen efter psykisk ohälsa. Det är inte metoderna utan relationen i sig som är intressant. Oftast krävs det endast små små saker som att bli sedd, bekräftad eller att någon lyssnar till vad du har att säga för att ge resultat, fastslog Malin Forslund.
Rebecka Carlsson instämde:
– Det handlar ofta bara att våga gå lite utanför ramarna, som att skicka ett vykort, ge en kram
eller skicka en smiley på sms.
Arbetsmarkandsenheten stod för inbjudan med Kristina Dahlqvist som huvudansvarig.
– Vi har samverkansdagar ett par gånger om året och på olika teman, berättade Kristina Dahlqvist.
– Syftet utöver själva utbildningen är att vi ska lära känna varandra och att skapa samarbete mellan olika organisationer och verksamheter inom kommunen.