Förslaget i Översiktsplanen om Skillingaryds skjutfält är utvecklingsfientligt. Därför bör överenskommelsen förkastats.
Det skriver Aktionsgruppen Skjutfältet i sitt remissvar om översiktsplanen.
Konsekvensen av aktionsgruppens förslag blir att skjutfältet lyfts bort ur överenskommelsen. Så här ser remissvaret ut i sin helhet:
Remissvar Översiktsplan 2012 Vaggeryds kommun
Aktionsgruppen Skjutfältet har tagit del av förslaget till översiktsplan. Vi har särskilt granskat avsnittet som behandlar Skillingaryds skjutfält. Som grund för våra ställningstaganden håller vi fast vid uppfattningen att verksamheten på Skillingaryds skjutfält inte tillåts störa kommunens utveckling utanför fältets gränser.
I samrådsredogörelse ÖP Del 1 framgår att vårt krav har ett brett politisk stöd av partierna i Vaggeryds kommunfullmäktige. – ”Kommunens utveckling är för viktig för att begränsas av restriktioner från staten. Vaggeryds kommun är emot alla restriktioner utanför skjutfältets gränser.”
Denna breda uppslutning kring Aktionsgruppens krav har tyvärr inte resulterat i några avgörande åtgärder i det redovisade förslaget – tvärtom har ytorna på bullerzoner och restriktionerna ökat.
Riksintresset Skillingaryds skjutfält
Skillingaryds skjutfälts centrala placering – mitt i Vaggeryds kommun – mellan tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd utgör ett omfattande och förlamande utvecklingshinder för hela kommunen.
I översiktsplanen har detta problem minimerats och presenteras numera på en enda sida (sid 55), instoppat i kapitlet Landsbygdsutveckling.
Aktionsgruppen menar att det är direkt felaktigt att beskriva problematiken kring skjutfältet enbart som en landsbygdsfråga. Det är i hög grad en tätortsfråga. Restriktionerna påverkar starkt utvecklingen både Skillingaryd och Vaggeryd. Exempel på detta är den tänkta sjönära bebyggelsen söder om Götaströms golfbana som inte kom till stånd på grund av militära restriktioner.
För att framhålla skjutfältets påverkan och förhindrande konsekvenser för utvecklingsmöjlig-heterna i Vaggeryds kommun begär vi att Skillingaryds skjutfält presenteras och beskrivs i ett särskilt kapitel i översiktsplanen.
Kartorna
Kartmaterialet måste förtydligas så att skjutfältsgränser och bullerzoner klart markeras. Vidare måste byar och gårdar på båda sidor om skjutfältet anges med namn så att det tydligt framgår vad som påverkas av restriktionerna i området.
Bullerzoner
Ytan på restriktionsområdet (bullerzonerna) har ökats med ca 80 % i ÖP 2012-förslaget till totalt ca 2700 ha. Bullerstörningarna är teoretiskt beräknade och saknar motsvarighet i verkligheten. Det är orimligt att ett sådant förfaringssätt ska utgöra grund för de redovisade restriktionerna. Begreppet samrådsområdet skall ersättas med det ursprungliga ordet bullerzoner, som tydligare beskriver försvarets intrång och påverkan.
Begränsa bullret vid källan
Under rubriken Hälsa och säkerhet sid. 25 punkt 6 – ”Åtgärder för att reducera bullerstörningar, främst vid källan, skall i möjligaste mån vidtas.”
Bra skrivning. Detta åtgärdsförslag måste i sin tillämpning även gälla vid skjutningar på skjutfältet. Avfyrningsplatserna kan enkelt grävas ned och skyddas med vallar. Denna åtgärd har försvaret med framgång tillämpat i Eksjö . Detta har inte gjorts på Skillingaryds skjutfält. Om bullerbegränsande åtgärder genomförs kan gårdarna Hallafors, Studstorp och Fastorp bjudas ut som gårdsarrende eller försäljning.
Frizoner
Aktionsgruppen Skjutfältet förkastar helt utpekandet av de fyra frizonerna. Dessa frizoner förstärker intrånget på övriga byar på ett sätt som skapar ekonomiska och sociala skillnader. Zonerna framstår som godtyckligt inritade. Som exempel kan anges att frizonen söder om Gimarp ligger utanför samlad bebyggelse i ett skogsområde som över huvud taget inte är lämpat för byggnation. Området är total skogsmark utan vägar eller annan infrastruktur.
Sammanfattning
Om Försvarsmakten vidhåller sina krav på bullerzoner med restriktioner/intrång utanför skjutfälts-gränsen menar aktionsgruppen att Vaggeryds kommun omgående ska ställa krav på nedläggning av Skillingaryds skjutfält och den militära verksamheten.
Ett nytt kapitel bör skrivas in i ÖP om hur Skillingaryds skjutfält ska avvecklas för att bereda utrymme för civil verksamhet. Stora delar av inre fältet är i dag Natura 2000-område och bör så förbli. Övriga delar av marken är en synnerligen lättexploaterad markresurs.
Aktionsgruppen ”Skjutfältet” anser att ÖP-förslaget om Skillingaryds skjutfält är utvecklings-fientligt, därför uppmanar vi Kommunfullmäktige att förkasta uppgörelsen med Försvarsmakten och lyfta bort Skillingaryds skjutfält ur ÖP 2012.
Ekhult 31 mars 2012, Evald Andersson, ordförande