Faktaruta
Annie Dahlins föreläsning på Fenix ingick som en del i regionförbundets satsning Tänk Europa Tänk Världen. I tider av hög ungdomsarbetslöshet vill den satsningen försöka inspirera ungdomar att titta på de alternativ till arbete som finns att söka inom EU. – EU och andra organisationer erbjuder flera program för unga att ta sig ut i Europa och skaffa sig språkkunskaper såväl som kulturell kompetens och arbetslivserfarenhet, underströk EU-informatör Karin Karlsson. På Fenix hölls efter Annie Dahlins föreläsning tre så kallade workshops om EVS (Europeans Voluntary Service), utlandsstudier och utlandsjobb. En annan före detta Fenixelev, Hilma Olsson som numera studerar litteraturvetenskap i Växjö, svarade för musikunderhållning. Lärarna Helen Karlsmo och Raymond Pettersson höll i trådarna.– Våga ta chansen om du får den.
Så löd budskapet från förra Fenix-eleven Annie Dahlin till alla ungdomar som funderar på studier utomlands.
Annie Dahlin tog sin studentexamen på Fenix 2009 och studerar numera till civilingenjör i Lund – och japanska och japansk kultur i Japan. För en tid sedan avslutade hon en fem månader lång studieperiod på universitetsnivå i Fukuoka i Japan.
Sannolikt kommer Japan även i framtiden att spela en viktig roll i hennes liv. Fröet såddes i samband med en resa till Japan som hon tillsammans med en grupp andra Fenix-elever fick förmånen att göra år 2007.
Ett år senare fick hon via sin skola möjlighet att återvända till Japan för en en längre vistelse som i år följdes av ytterligare en.
– Skillnaden den här gången var att jag i år förstod vad alla säger, du kan diskutera helt andra saker med japanerna och det gör upplevelsen så mycket större, poängterade Annie.
Naturligtvis är det inte alltid en dans på rosor att studera utomlands. Enligt Annie har studier i Japan har i stort sett bara en stötesten och det är språket eftersom den genomsnittlige japanen är så dålig på engelska. Språkproblematiken satte Annies målmedvetenhet på prov vid hennes andra Japan-vistelse 2008.
– Jag hade en rejäl svacka efter en vecka när jag inte kunde göra mig förstådd eftersom jag inte kunde språket, erkänner hon.
– Men jag hade bestämt mig för att inte ge upp och åka hem. Jag förstod så småningom att allt hade samband med att jag ställde höga prestationskrav på mig själv. Så jag beslöt att se varje litet ord japanska som jag lärde mig som en bonus.
Ett lands seder ställer många gånger till problem, även om toleransen mot utlänningar år stor, åtminstone i Japan.
– Men ett viktigt råd vill jag ge till alla ungdomar: skaffa er inga flick- eller pojkvänner alldeles innan ni åker. Det är jobbigt.
Vissa försakelser kan alltså inte undvikas. Men utbytet av utlandsskulder är desto större, åtminstone i Annies värld:
– Du får en bredare syn på världen, förstår folks tankesätt bättre, understryker hon.
– I möte med nya kulturer upptäcker du hur roligt det är att tala andra språk samtidigt som du får vänner som varar livet ut. Så våga ta chanser om du får den, det ger dig minnen för livet.
För att understyrka det resonemanget berättade Annie att hon och hennes vänner från den stora världen att samlas hemma hos Annie i lilla Taglarp.
Sisaminutenförberedelser. Annie Dahlin och hennes japanska väninna Minako Sanda finslipar på föredraget tillsammans med läraren Raymond Pettersson.
Vänner för livet. En av Annies japanska vänner, Minako Sanda, följde med till Vaggeryd och veckohelgens kompisträff. Minako hade mycket att berätta om livet i Japan efter jordbävningen och tsunamin förra året.
Det finns inga elever på Fenix kvar från Annies tid . Men lärarna finns förstås desamma. Det blev många kära återseenden.