Frågan om Miliseum tog nästan exakt två timmar av kommunfullmäktiges möte i går.
Ser man på debatten om Miliseum kan man konstatera att 14 ledamöter yttrade sig. Tio av dem var för, fyra emot.
Emot en satsning på Miliseum talade Ulf Abrahamsson (C), Mats Oskarsson (M), Alice Åström (S) och Roger Ödebrink (S).
För talade Berry Lilja (S), Kenneth Åberg (S), Lars Erik Joakimson (S), Kenth Williamsson (S), Thore Ohlsson (FP), Ewa Magnusson (FP), Bengt Dahlqvist (M), Ing-Marie H Paulsson (M), Stefan Ottosson (KD) och Per Pettersson (KD).
Det var de borgerliga som röstade för ett Miliseum. Bland dessa partier blev det 15–5 för Miliseum. Bland det mer traditionella vänsterblocket var det i stället 7–12.
Ser man på var ledamöterna bor kan det noteras att 15 av de 17 som var emot är bosatta i norra kommundelen. De enda av de 17 från andra delar av kommunen var skillingarydsborna Annelie Borgström och Sonja Kling.
Partiernas fördelning för och emot satsningen på Miliseum:
S 7–9
C 2–1
M 6–3
KD 5–1
FP 2–0
V 0–2
MP 0–1
OBER 1–0
Oberoende ledamoten är Christian Glöckner som sitter på en stol för SD.
Märklig vinkling att röstandet skulle vara kopplat till var man bor i kommunen. I gårdagens debatt så var det ingen som argumenterade utifrån ett norr/söder perspektiv. Den ende som nämnde Skillingaryd kontra Vaggeryd var Ulf Abrahamsson (C) i ett inlägg där han saknade industrins historia och påverkan på Vaggeryds samhälle.
Mitt motiv till att säga nej grundade sig på helt andra argument än att ett eventuellt Miliseum skulle vara en byfråga.
Men Roger lille, hur kommer det sig då att det i omröstningen blev så många från norr som sa nej? Vi i norr (mig och andra undantagna) har säkert inte samma förståelse för Skillingaryds historia som Vaggeryds? Tycker redaktionen gör ett bra jobb som berättar vilka som röstar vad och att det är söder som är mest för detta.
Redaktionen svarar: Då vi blev uppmanade att skärskåda rösterna i förhållande till var man bor tyckte vi att det var en god idé. Sedan är det upp till läsarna att dra vilka slutsatser man vill. Som webbtidning håller vi oss neutrala men vi vet att denna fråga berör många i särskilt Skillingaryd och då är det inte så konstigt att vi berättar var de röstande bor
Jag måste hålla med Roger, det har väl aldrig funnits något Norr- söderperspektiv på frågan. För mig är detta endast en ideoligisk fråga om vad skattepengar ska användas till. Var går förresten gränsen mellan norr, söder, öst och väst?
Hujujuj, så har vi ytterligare en kommukan gökunge i vars gap våra skattepengar försvinner. Åtminstone vi i norra kommundelen hör den lättnadens suck som hördes från jönköpingshållet. De måtte vara hjärtinnerligen tacksamma att bli av med detta museum.
Om man besitter ett uns slutledningsförmåga kan man krasst konstatera att det föreligger ett nord & sydperspektiv i denna fråga. Denna kommunala gökunge kommer konsumera skattepengar i många år framöver. Till noll nytta och till väldigt få människors glädje. Jönköpings lättnads-suck kunde tydligt höras till norra kommundelen :).
Vad gäller gränsen mellan nord & syd kan jag informera om att den går vid Duveled. Gränsen mellan Jönköpings och Värnamo kommun…
Vi var många åhörare som igår fick lyssna till 14 kf-ledarmöten som i 2 timmar debatterad och alla hade olika vision, uppfattningar om Miliseum dess storlek/kostnader, vårt kulturarv, teater, musik, finansiering mm.
Miliseum är ett stort nationellt statligt militärmuseum (krigsmuseum) med övningsplats, som skall visa dåtidens indelta armé och dess tuffa verklighet (början 1600-tal till 1901)verksamheter i fred och i krig.
Tiden framtill 1809 kännetecknas av många långa krig där soldaterna som övade på Slätten snabbt tvingades ut i direkta närstrider,med många dödade/skadade stupade. Stridsmetoderna, dvärjor, vapen, närstrider på liv och död man mot man var mycket grymma -det var denna bistra verklighet som de indelta soldaterna övade inför på Slätten!
Miliseum skall även visa hur soldaterna hade det på ”jobbet”, runtom i Norden och nere i Tyskland.
Flera hävdar att soldatnärvaron på Slätten betydde mycket för Skillingaryd på denna tiden. Ja, marken på Slätten ägdes fram till slutet på 1800-talet av bönderna runt Skillingaryd. Som arrendeersättning fick bönderna och gästgiverierna lov att sälja närproducerad mat, öl och brännvin till soldaterna! Befälet fick bo i ex Thelanderstugan som låg vid torget, patron Boman hade kontrakt med Militären i början 1800 – 1850 ” det skulle tillhandahållas bäddplatser, mat, öl, vin och brännvin samt det fick inte lukta illa” enligt avtal som finns bevarat.
Debatten igår kring Miliseum präglades av en ”romantisk” civil karaktär, med röda rekonstruerade torp med teater/musik utanför!
Kanske berodde detta på att minst hälften av de som debatterade och röstade ”JA” ej gjort lumpen. De kan ju inte veta hur våra soldater övar och skjuter/siktar för att förgöra/döda fienden (människor)
Nu har KF med knapp majoritet beslutat att vår kommunen skall vara verksamhetsansvarig för ett stort och dyrt nationellt uppdrag, Miliseum (militärmuseum) i 40 år framåt! Beslutsunderlagen, verkliga kostnader, kalkyler, projektplan etc visades ej på mötet.
Dåtida övningar på Slätten och den grymma krigsverksamhet/metoder/
vapen mm under indelningsverket skall visas och förklaras för ungdommar!
Jag håller helt med Roger Ödebrink krig och militärverksamhet är inte kultur.
Verksamheten på Slätten är inte vårt kulturarv, det fanns många liknande hedar runtomkring.