Hur ska det gå för Vaggeryds-bion? Den frågan får sitt svar en bit in på 2012.
Om någon månad presenterar kultur- och fritidsnämnden sina framtidsplaner för bioverksamheten i kommunen sedan frågan utretts av Lars Gillegård från Stockholm. Rimligtvis kommer han fram till att en kommun med över 13 000 invånare måste ha en fungerande och modern biograf. Det är helt enkelt en servicefråga. Men den förutsätter i sin tur en digitalisering av bion.
– Inom ett till två år kommer alla bioverksamhet att ske digitalt. Därefter kommer det inte inte att finns några stora filmrullar kvar att skicka runt till biograferna, säger Pernilla Carlsson.
De gamla fina biomaskinerna har snart tjänat ut. I och med digitaliseringen kan de nya filmerna har premiär samtidigt över hela landet, inte bara i storstäderna. Dessutom kan man visa exempelvis konserter, opera och teater från hela världen på en stor filmduk i realtid.
Men en digitalisering kostar pengar. Frågan som utredaren också måste ställa är om intresset är så stort för bion att det motiverar en miljonsatsning. Det har nämligen varit en mörk höst rent publikmässigt för Vaggeryds-bion.
– Tunnelbygget är säkert huvudförklaringen, det har påverkat all verksamhet i Folkets Hus, säger Pernilla Carlsson.
– Tidigare år har vi haft ett snitt på 40 åskådare men i år har det flera gånger hänt att vi bara haft fyra, fem eller sex betalande. Och då har det ändå handlat om kvalitetsfilmer som har haft premiär bara någon vecka tidigare,
Lars Gillegård har fått i uppdrag att utreda tre olika biolokaler: Skillingehus, multihallen på Fenix och Folkets Hus i Vaggeryd.
Pernilla Carlsson menar att Centrumbio-Folkets hus i Vaggeryd är det bästa, och enda, alternativet. Hon understryker hur viktig, för att inte säga avgörande, som frågan är för Vaggeryds-bions framtid. Hon pekar på Vaggerydsbornas biotradition som sträcker sig cirka 100 år tillbaka i tiden, på att lokaler finns, på att det finns en lokal organisation som administrerar verksamheten och på stödet från Folkets Hus-rörelsen.
Upp till kamp Vaggerydsbor och då menar jag hela kommunen.
Vill vi ha kvar en bio måste vi också bevista de filmer som ges.
Det är ett bra utbud som visas och nya filmer är det också.
Nu i januari kommer bl a Stig-Helmer story, En enkel till Antibes, Simon o Ekarna. Gå och se dem på hemmaplan, enkelt och billigare än i Jönköping.
Folkets Hus måste kanske också marknadsföra sig lite mer.
Jag hör ofta på jobbet, när jag talar om vilken film jag sett i Vaggeryd: Oj, det visste jag inte då skuille jag också ha gått!
Bra idé med en mindre biolokal och då förstås med bekväma fåtöljer i sluttande plan.