När Polisen gick igenom vapenregistret i länet visade det sig att nästan 80 vapenägare är födda 1920 eller tidigare och flera av dem hade även bostadsadresser på vårdhem eller motsvarande.
Det var något som Polisen reagerade på.
– Eftersom vapenlagen säger att normalfallet är att vapnen ska förvaras där man är skriven misstänkte vi att något inte är som det borde, säger Björn Dahlbäck från Värnamo på tillståndssektionen vid Polismyndigheten i Jönköpings län som också är den som sköter kontrollerna.
Det var av den anledningen som Polisen bestämde att genomföra ett antal förvaringskontroller. Till de vapenägare som var skrivna på vårdhem eller motsvarande skickade Polisen ut ett meddelande till anhöriga för att meddela att kontroll skulle ske. Många tog efter det utsända brevet kontakt med Polisen.
– Den vanliga historien är att mamma eller pappa blivit sjuk och till slut hamnat på vårdhem. I samband med flytten har någon anhörig tagit hand om vapnen och förvarat dessa. Något som varit välmenat, men inte helt enligt vapenlagen, berättar Björn Dahlbäck. I samband med utsända brevet har 17 anhöriga lämnat in vapnen för skrotning och i andra fall har de sökt licens för vapnen. – Vi vill ha ordning och reda i våra system. Vi behöver veta på vilken adress vapen förvaras och vilka som har vilka vapen. Vi kommer under året att fortsätta med kontrollerna, säger Björn Dahlbäck.
Den som vill skrota ett vapen är välkommen till en öppen polisstation. Ta med licenser och legitimation. För ansökan om vapen gäller vanliga regler som man finner här.
Björn Dahlbäck berättar att 80 vapenägare var över 93 år.
Jag känner mig övertygad om att privata bilar för det första orsakar fler dödsfall än privata skjutvapen och för det andra förekommer de mycket oftare i kriminella sammanhang. Hur ofta läser man inte om stulna flyktbilar som numera hittas urbrända. Därför undrar jag varför man inte kör en kontroll i bilregistret och kollar vad bilägare över 93 år gör med sina bilar. Om man vill agera brottsförebyggande borde man kanske inte bara skicka vapnen utan även sådana bilar till skrotning.
Till slut en undran – hur gick det med den heroiska insatsen mot ”vapenvillan” i Värnamo där man släpade ut likt och olikt inklusive famnen full av sablar. Senaste info sa att det då kostat motsvarande fyra helårs arbetsinsatser. Hur mycket har det kostat nu och hur mycket har man vunnit genom den insatsen utöver att man visat musklerna? Har det fungerat brottsförebyggande? Har det påverkat gängkriminaliteten eller den organiserade brottsligheten? Eller var det bara en politiskt korrekt pseudoinsats?
Om en äldre person bryter lårbenshalsen och hamnar en tid på ett boende för rehabilitering, inkvarterar bössorna hos sonen – då är det en trygghetsfråga för polisen att vapnen skrotas. Om han inte får släpa med sig vapenskåpet till boendet?