Det blir alltså Allan Ragnarsson som tar över det stora kommunalrådsrummet i Skillingehus efter Berry Lilja som kulmen på en lång politisk karriär. Men hans utgångsläge inför flytten dit är inte optimalt.
Efter tre årtionden som kommunpolitiker, varav två perioder som kommunfullmäktiges ordförande och två år som oppositionsråd, kröner Allan Ragnarsson därmed en lång politisk karriär. Men han gör det onekligen i ett tufft läge. Trots tillskottet av två (MP)-röster i kommunfullmäktige tar han över uppdraget att leda kommunen utan majoritet. De fem samverkande partierna uppnår tillsammans 20 mandat – 21 krävs för majoritet.
– En viktig uppgift för mig som kommunstyrelsens ordförande blir att hålla samman femklövern, säger Allan Ragnarsson.
– Det blir ett informationskrävande uppdrag som i stor utsträckning kommer att handla om att få alla fem partierna med på banan men också om att ge och ta. Men jag är optimist. Vi har haft bra samtal med Miljöpartiets representanter Stig-Göran Hultsbo och Mikael Wahss och även med Malin Rehnstedt. Dessutom har vi haft trevligt tillsammans vilket inte gör saken sämre.
Han säger också att bemanningen av de viktiga posterna ligger på planeringsstadiet.
– Men jag kan inte se att det skulle kunna utgöra några problem, säger Ragnarsson.
Problemet är femklöverna inte har absolut majoritet. Det är första gången ett styrande block står inför en sådan situation i kommunens 44-åriga historia.
Som jämförelse kan påpekas att den förutvarande majoriteten, åtminstone på papperet, stöddes av fyra partier med sammanlagt 22 mandat. Därmed fick inte Sverigedemokraterna, som då hade två mandat, mellan 2010 och 2014 någon vågmästarroll .
Men nu har (SD) fyra mandat och en vågmästarroll , vilket Allan Ragnarsson naturligtvis måste förhålla sig till. Han har dock inte haft några regelrätta förhandlingar med Sverigedemokraterna och dess ledare Jan-Olof Svedberg.
– Däremot har vi pratat med varandra vilket ligger i sakens natur. Vi har inga stängda dörrar åt något håll. Dessutom är Sverigedemokraterna ett demokratiskt parti som naturligtvis kommer att kunna fälla våra förslag tillsammans med (S) och (V) om man så önskar.
Allan Ragnarsson kan ju å andra sidan peka på att det blåste en högervind i valet och att många av Sverigedemokraternas röster sannolikt hämtades från Moderaterna. Dessutom har vi intrycket att Sverigedemokraterna underden snart avslutade mandatperioden oftast stödde den borgerliga sidan i kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun. Men då var Jan-Olof Svedberg detsamma som (SD) – nu kommer fyra (SD)-röster att göra sin stämma hörd i kommunfullmäktige.