Hur stort är egentligen allmänhetens engagemang och intresse för lokala miljöfrågor ?
Svaret är tyvärr – att döma av kommunens informationsmöte om det nya miljöprogrammet i Skillingaryd – obefintligt.
Det kom nämligen inte en enda privatperson till informationsmötet i sessionssalen på Skillingehus. Tre kommunala tjänstemän med miljöstrateg Catarina Kristensson och fyra politiker fanns på plats samt en representant för media.
Kommunstyrelsens ordförande Berry Lilja var en av de fyra politikerna, de övriga var Monica Sporrong (S), Jan-Olof Svedberg (SD) och Per-Olof Philip (C ).
– Man ska inte klaga över de som inte kom utan vara glada över de som kom, konstaterade kommunalrådet. Men han kunde inte tillåta sig ett närmast galghumoristiskt tillägg:
– Nu blir det i alla fall gott om bröd till fikat…
Men vi ska inte falla i gnällfällan. Vi som fanns på plats upplevde nog att det trots allt blev en givande samtalsstund om de lokala miljöfrågorna med utgångspunkt från förslaget till miljöprogram. Kanske just tack vare det behändiga formatet på gruppen av deltagare den här kvällen.
Per-Olof Philip tillträder inte officiellt som (C )-politiker förrän efter höstens val. Han fanns istället på plats som talesperson för LRF-avdelningen i Byarum-Bondstorp, en organisation som tagit möjligheten som remissinstans på stort allvar.
Vi hoppas få återkomma med remissvaren när tiden går ut den 7 april. Men vi kan avslöja att LRF bland annat anser att man ska uppföra offentliga byggnader med en sådan takvinkel att de kan kompletteras med solceller. En annan ”skarp” synpunkt handlade om skogars skötsel där skogsägarna i LRF kände sig ”aningen knäppta på näsan” av skogsägaren Vaggeryds kommun.
Stora meningsskiljaktigheter finns framför allt kring synen på torvmossar.
– Vaggeryds kommun är rik på torvmossar och vi anser de bör ses om energiresurser. Dessutom växer de hela tiden och måste anses som förnyelsebara. Därför vill vi att man ska tänka efter och precisera vilka mossar som är tänkbara för brytning, menar Per Olof Philip.
LRF har också reagerat på den generella skrivningen om ”myllrande våtmarker”.
– Vi vet att det är politiskt korrekt att skriva så. Men vi anser att mossarna är tämligen sterila.
Monica Sporrong pekade på att högmossar är svåra att få tillbaka och dessutom skyddade.
– Vi delar inte den uppfattningen, genmälde Philip.
– En typisk målkonflikt som vi har massor av hela tiden, ansåg Catarina Kristensson.
Elbilsfrågan är också aktuell. Jan-olof Svedberg vill se långt fler elbilar än den enda som idag är i kommunal tjänst. Han menar att de skulle passa inom hemtjänsten med många korta körsträckor.
Berry Lilja berättade om tanken på ett slags klimatkompensation med en intern avgift på de bensindrivna kommunala fordon som används, som ska stimulera förvaltningar att gå över till elbilar
Nämnas kan att fem av 79 kommunala bilar drivs med förnyelsebart bränsle, fyra metanolbilar och en elbil.
Fram till och med den 7 april finns möjlighet för alla att tycka till om miljöprogrammet. Så än har inte tåget gått.
”Torvmossar måste anses vara en förnyelsebar energiresurs” säger Per-Olof Philip (C).
Fel! EU klassar torv som ett fossilt bränsle.
”Den svenska torvutredningen från år 2002 ansåg att torven skulle klassificeras som just torv, och inte placeras in i kategorier som fossilt/icke-fossilt eller förnybart/icke-förnybart. Inom torvbranschen anser man att torv bör betraktas som biobränsle så länge den mängd torv som bryts varje år inte är större än den årliga tillväxten. I Finland klassas torv som långsamt förnybart bränsle medan EU och många internationella organ klassar torv som fossilt bränsle”.
http://www.bioenergiportalen.se
Vi i C ska verka för ett fossilfritt samhälle sa Annie Lööf i TV, kvällen efter sin avbrutna Thailand-semester.
Då blir det ingen ny torvbrytning.
Skeptikern- Är det någon som lyssnar på vad Annie Lööf säger?
Hon tar ju tillbaka allt hela tiden.