Vaggeryds kommun har under 2013 ökat andelen inköpta ekologiska livsmedel som serveras på skolor och boenden till 34 procent.
De senaste åren har andelen ekologisk ökat stadigt utifrån en medveten långsiktig strategi. Sedan 2010 har andelen fördubblats. Då var andelen 17 procent. 2012 var andelen 27 procent, vilket gjorde att kommunen kom med i Ekomats-ligan. Kostenheten är ekologiskt KRAV-certifierad sedan 1998.
– Det är oerhört tillfredsställande och överträffar målet i vårt kommande miljöprogram. Det är en kraftig ökning på bara ett år. De ökade anslagen till kosten har gett resultat både vad gäller andelen ekologiskt och råvarornas kvalitet, säger kommunstyrelsens ordförande Berry Lilja (S).
Kommunens kostchef, Ove Gustavsson, berättar att man jobbar med matkvaliteten på flera fronter:
– Nu erbjuder vi vegetariskt alternativ på Fenix, Hjortsjöskolan och Fågelforsskolan tre dagar i veckan. Vi räknar med att kunna öka och erbjuda vegetariskt alternativ även på andra skolor.
– Nu serverar vi enbart MSC-märktlänk – miljömärkning av fisk och skaldjur för hållbart-fiske – och även kvaliteten på andra råvaror har förbättrats. Nu på sportlovet har personalen gått utbildning i ”Färger och smaker samt säsong och kvalitet” där även en praktisk del för att lära sig mer om sallader samt varma och kalla såser ingår. Med både bra råvaror och kunskap om hur vi tillreder dem kan vi fortsätta utveckla måltiderna, säger Ove Gustavsson.
Trevligt att se att det går åt rätt håll!! Heja politikerna och medborgarna !! Nu tar vi nästa steg!!