Antalet anmälda jaktbrott ökar i landet – och efter Gotland är ökningen störst i Jönköpings län.
– Alla anmälda jaktbrott är dock inte knutna till faktiska jaktbrott då även de personer som är inblandade i viltolyckor och inte anmäler det till polisen begår jaktbrott och det är här vi ser den största andelen av ökningen, säger Gunnar Lindblad, ordförande Svenska Jägareförbundet Jönköping.
– Anmälningsbenägenheten har också ökat. En del jaktbrott kan till exempel handla om att ett jaktlag skjuter för många älgar av misstag eller att ett jakttorn står nära en väg.
Eftersom allt fler människor växer upp långt från naturen och därmed saknar förståelse för hur jakt bedrivs och hur lagarna ser ut anmäls företeelser som är lagliga. – Att de anmälda jaktbrotten ökar är därför inte ett mått på att de faktiska jaktbrotten ökar, säger Gunnar.
För oss i Svenska Jägareförbundet är det viktigt att tydligt markera att jakt ska bedrivas inom lagen. Och vi tar avstånd från allt annat. Men vi har också en väl utvecklad jaktetik, som många gånger ställer hårdare krav på jägaren än lagboken.
Den här artikeln visar tydligt att man inte tänkt innan man började analysera data och framför allt de som publicerat data inte har förstått det meningslösa i den insamlade informationen.
I materialet ingår 1. anmälningar av sådant som över huvud taget inte är något brott och 2. anmälningar av trafikanters felbeteende att inte rapportera påkört vilt. Först efter att dessa grupper sorterats bort blir det KANSKE intressant statistik. I Skåne har vi hittat slaktplatser efter tjuvskjutet vilt och någon tjuvskytt har även fångats in. Men är det så även i F-län? Det ger inte statistiken besked om – den kastar bara en oberättigad misstankens skugga över jakt och jägare. Bra svarat av Gunnar Lindblad.
Väl uppbenat även av Daniel Ligné
http://jagareforbundet.se/aktuellt/forbundsnyheter/2014/08/anmalda-jaktbrott-okar/