I dag delade kommunen för tredje gången ut priset Bra miljöinsats till förtjänt person eller enhet inom kommunkoncernen.
– Äntligen, utropade kostchef Ove Gustavsson sedan ha fått priset.
Kanske låg det mer bakom detta utrop, med skämtsam anspelning på Gert Fyllkings klassiska utrop när en Nobelprisvinnare i litteratur presenterades, än man tänker.
En utomstående kan kanske tycka att just Ove Gustavsson för sin 17-åriga strävan mot allt mer ekologisk mat i de kommunala köken för länge sedan borde uppmärksammats mera. Men det har inte varit lätt att bli profet i sin egen stad, trots att Vaggeryds kommun är länsbäst på ekologisk mat.
– Vårt arbete har nog blivit mer uppmärksammat utanför kommun än inom den, säger Ove Gustavsson som förstås hoppas på fortsatt kommunal satsning, gärna i än större skala.
– Politikerna måste inse att närproducerad, ekologisk mat kostar betydligt mera, tillägger han.
Vinnaren har utsetts genom att alla anställda i Vaggeryds kommunkoncern (alla förvaltningar, verksamheter och de kommunala bolagen) har kunnat nominera en arbetsplats till Bra Miljöinsats. Sammanlagt nominerades sju arbetsplatser och därefter har vi haft en omröstning bland kommunens anställda, och i kombination med en jury, utsett en vinnare.
Priset består av ett vandringspris som ska finnas på arbetsplatsen fram tills dess att Bra Miljöinsats delas ut nästa gång.
2012 var det miljöprojektet Guldgruvan vid fyra förskolor i kommunen som vann priset för Bra Miljöinsats.
2013 var det arbetsmarknadsenhetens tur att få priset.
I år blev det alltså tredje gången gillt för Ove Gustavsson. Sju kandidater utöver kostenheten var nominerade:
Arbetsmarknadsenheten – fortsatt satsning, VA-verken – fler åtgärder och mer utvecklingsarbete, Fastighetsenheten – energi i fokus, biblioteken – miljöhörnor nu både i Vaggeryd och Skillingaryd, VSBo – 100 procent bra miljöval, Hemtjänsten – kör sparsamt och miljöanpassar transporter.
Motiveringen lyder:
”Ove driver sedan många år ett målmedvetet arbete för att öka andelen ekologiska livsmedels serveras på förskolor, skolor och boenden. Med begränsat utrymme i livsmedelsbudgeten har Ove med kreativitet och engagemang ökat andelen ekologiska livsmedel. 2014 var 36 procent av livsmedelsinköpen ekologiska.
Redan 1998 blev tillagningsköket KRAV-certifierat och arbetet har bedrivits uthålligt och med fokus för att ständigt ta nya steg. Under perioden 2004–2014 har andelen ekologiskt ökat från tio till 36 procent vilket har ett förstaplats i länet och satt Vaggeryds kommun på Sverigekartan”.
Gratulerar Ove OCH personal som i många års ”motvind” fått sitt välförtjänta erkännande för sin strävan att inom en ofta(st) stram budget, producera ekologisk, miljöriktig, bra och god mat.
Grattis!! Ove.