I dag slår Jordbruksverket larm om att vi svenskar kastar alldeles för mycket mat. Trots det upplever de flesta inte att de slänger särskilt mycket mat. Uppfattningen är att matsvinnet framför allt är ett problem för andra hushåll, för samhället i stort och för världen. Den uppfattningen gäller säkerligen också för Vaggeryds kommun.
Aktuell statistik visar att konsumenterna i genomsnitt slänger en månadskostnad mat varje år. En ny konsumentundersökning från Livsmedelsverket visar att en tvåbarnsfamilj kan tjäna mellan 3000 och 6000 kronor om året på att äta upp maten istället för att slänga den. Bäst koll på att de faktiskt slänger mat har småbarnsfamiljerna. Annars är en generell erfarenhet att vi kastar mycket mat som går att använda.
Totalt slänger svenska hushåll mat till ett värde av 16–23 miljarder kronor årligen. Hushållens matsvinn har en klimatpåverkan motsvarande utsläppen från 200 000 bilar per år.
Invånarna i Vaggeryds kommun utgör säkerligen inget undantag. En så kallad plockanalys som gjordes för några år sedan av hushållsavfallet i Vaggeryds kommun visar att matavfallet utgör hela 43 procent av vikten på hushållens sopor. Det är i stort sett är lika med genomsnittstalet för riket.
Sammanlagt 550 soppåsar analyserades i Vaggeryds kommun. För att avgöra vilken boendeform som är bäst att hantera avfallet jämfördes flerbostadshus, villor och boende på landsbygden. Det visade sig att de som bor i villa inte oväntat är bäst på att tillvarata maten. Där utgör matavfallet 21 procent av totalvikten på hushållssoporna som i Vaggeryds kommun vägs av entrepnören. Just vägningen borde rimligen resulterat i minskat matavfall.
Jordbruksverket är tillsammans med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket delaktiga i ett regeringsuppdrag om minskat matsvinn och jobbar med frågan från perspektivet växtodling och djurproduktion. Ett lagkrav kan komma. En förutsättning för det är förstås ett bekvämt återvinningssytem.