Andelen elever i länet som använder tobak och alkohol har minskat sedan 2009.
Eleverna mår i stor utsträckning bra, trots att flera elever också signalerar att de regelbundet upplever stress, irritation och dåligt humör, nervositet och problem att somna.
Det framgår av Folkhälsoenkät Ung 2011, en länsrapport som Landstinget i Jönköpings län tagit fram.
Folkhälsoenkät Ung 2011 är en totalundersökning som genomfördes bland eleverna i årskurs 9 i Jönköpings län under slutet av 2011. Undersökningen är en i raden av drogvane-undersökningar som årligen genomförts i länet sedan 2004. I år finns även fler frågor om hälsa och levnadsvanor.
Nästan 70 procent av eleverna (2 697 ungdomar) deltog i undersökningen. Bortfallet varierar något mellan kommunerna och bara några få skolor har inte genomfört undersökningen.
Ungdomarnas hälsa
91 procent av pojkarna och 86 procent av flickorna har svarat att de mår bra. Men omkring två av fem pojkar och tre av fem flickor har under den senaste tiden upplevt stress eller irritation och dåligt humör en gång per vecka eller oftare. På de övriga sex frågorna som handlar om hälsobesvär, är i fem fall andelen flickor med regelbundna besvär större än andelen pojkar och i ett fall finns ingen skillnad mellan könen.
Tobak och alkohol
Både tobaks- och alkoholanvändningen har minskat jämfört med drogvaneundersökningen 2009. 12 procent av pojkarna och 15 procent av flickor har svarat att de röker. 2011 svarade 11 procent av pojkarna att de snusar och 2 procent av flickorna. Vanligaste debutåldern för tobak bland pojkar och flickor är 14 år.
I länet har 38 procent av pojkarna konsumerat alkohol någon gång de senaste tolv månaderna och bland flickorna är det 40 procent. Det är vanligt att alkoholdebuten sker vid 14 år, men bland pojkarna är det fler som svarat att de var 11 år eller yngre.
Skola
Ungdomarna trivs och känner sig trygga i skolan. 88 procent av pojkarna och 89 procent av flickorna i länet trivs bra i skolan. 94 procent av eleverna uppger att de känner sig trygg i skolan.
Det är vanligare att pojkar skolkar. 31 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna svarade att de skolkat någon gång per termin eller oftare.
Nuet och framtiden
94 procent bland pojkarna och 90 procent bland flickorna har svarat att de trivs med livet just nu. De har även en ljus syn på framtiden, något som 87 och 85 procent bland pojkar respektive flickor svarat.
Kan ju bero på att cannabis bland ungdomar ökat. De som inte brukar cannabis dagligen kan lätt stöta på problem som stress, irritation och dåligt humör, nervositet och problem att somna.
Med en liten holk så förändras alla dessa problem till nåt bra och positivt.
Fast det är verkligen inte bra att det brukas i sådan låg ålder.