Invånare i länet ska få bättre vård i livets slutskede.
I dag samlas personal som möter människor vid livets slut från hela regionen för att diskutera hur man omsätter det nya vårdprogrammet för palliativ vård i praktiken, så att alla patienter på sikt får lika god palliativ vård oavsett var man bor eller vårdas.
Dagen arrangeras i Jönköping av Svenska palliativregistret och Regionalt cancercentrum sydöst. Över 200 landstings- och kommunanställda har anmält sig, främst sjuksköterskor som jobbar nära patienterna. Den breda ansatsen, att bjuda in personal från olika vårdformer för att få hjälp att komma igång och jobba med vårdprogrammet, är unik i Sverige än så länge.
– Det är viktigt att samlas för att kunna ställa frågor, lära av varandra och skapa samsyn i regionen, säger Per-Anders Heedman, en av arrangörerna och initiativtagarna till vårdprogrammet.
Uppfylla löftena till patienter med cancer
Per-Anders Heedman har också ett uppdrag inom Regionalt cancercentrum sydöst att se över palliativa insatser till cancerpatienter, med målet att uppfylla regionens löfte att alla cancerpatienter i Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län ska få lika god vård i livets slutskede oavsett bostadsort.
Goda förutsättningar för förbättringar
Med både kvalitetsregister och vårdprogram på plats tror Per-Anders Heedman att det nu finns goda förutsättningar att förbättra den palliativa vården i regionen.
– Vi vet att det finns betydande variationer av till exempel utförda smärtskattningar och bedömningar av munhälsan i livets slutskede. Vårdprogrammet lyfter både fram vikten av dessa åtgärder och ger konkreta råd om hur de ska genomföras.